Skip to Content

Frappe – Klassisk kaffedryck från Grekland

Frappe – Klassisk kaffedryck från Grekland

Frappe är en populär kaffedryck som både greker och turister älskar att sippa på under de varma sommarmånaderna. En klassiker som både är svalkande och enkel att göra. 

Allt du behöver för att göra en grekisk frappe är nescafé classic, mjölk och is samt en mjölkskummare. 

Storlek på glas

Detta recept är gjort för ett glas som rymmer cirka 4 dl. Vill du använda ett mindre eller större glas så rekommenderar jag att du anpassar receptet utifrån hur mycket glaset rymmer.

Tips för att lyckas med grekisk frappe

Val av snabbkaffe

Det är viktigt att använda rätt sorts snabbkaffe. Originalet är Nescafé classic. Det är också denna sort som jag rekommenderar för att göra grekisk frappe hemma i Sverige. Då blir det allra bäst resultat.

Använd en mjölkskummare

Något annat som är viktigt är att man vispar ordentligt med en mjölkskummare. Ta god tid på dig när du gör detta och lyft mjölkskummaren uppåt samtidigt som du vispar för att lyfta kaffeskummet ytterligare.

Mjölk

För en extra krämig frappe så rekommenderar jag att man väljer den fetare mjölken, alltså inte lättmjölk eller mellanmjölk, utan standardmjölk med 3% i fetthalt.

Frappe (grekisk)

Frappe (grekisk)

Antal: 1
Förberedelse: 5 minuter
Total tid: 5 minuter

Frappe är en grekisk kaffedryck som görs på nescafé classic, mjölk och is. Perfekt att dricka en varm sommardag oavsett om du befinner dig i Grekland eller i Sverige.

Detta recept ger 1 stort glas frappe (cirka 4 dl).

Ingredienser

 • 2 tsk Nescafé (classic)
 • 1-2 tsk socker
 • 2 msk vatten
 • Mjölk (3% fetthalt)
 • 3-4 isbitar

Gör så här

 1. Ta fram ett stort glas (cirka 4 dl)
 2. Häll i 2 tsk nescafé classic i glaset tillsammans med 1-2 tsk socker (jag föredrar 2 tsk socker).
 3. Blanda i 2 msk vatten och vispa med mjölkskummare tills du får ett fluffigt skum.
 4. Lägg i 3-4 isbitar.
 5. Toppa glaset med mjölk, alternativt hälften vatten och hälften mjölk.
 6. Blanda runt och servera med ett sugrör (gärna i metall eller bambu)

Anteckningar

Personligen gillar jag min frappe med en krämig konsistens. Därför toppar jag endast med mjölk. Vissa föredrar att blanda hälften vatten och hälften mjölk.

Det finns inget rätt eller fel, då båda varianter räknas som en traditionell grekisk frappe. På samma vis är det med socker.

I Grekland finns tre olika grader av sötma på grekisk frappe. Den första är "Sketo" som är sockerfri och den andra är "Metrio" som kan vara både 1 eller 2 teskedar socker. Den tredje varianten är "Glyko" som är extra söt med 3 teskedar.

Jag föredrar 2 tsk socker. Men det är högst personligt hur man föredrar sin frappe. En del gillar extra sött med 3 tsk socker medans andra föredrar 1 tesked eller 2 teskedar.


Har du testat mitt frappe recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Skip to Recipe