Skip to Content

Mango Lassi

Mango Lassi

Mango Lassi är en av de mest klassiska varianterna av indisk lassi, en yoghurtdryck som blivit populär världen över. De flesta indiska restauranger serverar ett par olika versioner, men det är också en dryck som är enkel att göra hemma. 

Om du lagar indisk mat eller planerar att hålla i en indisk afton, så kan jag varmt rekommendera att göra en lassi och servera som dryck.

Det är nyttigt och passar perfekt till indiska rätter som Rogan Josh, kyckling Jalfrezi, Tikka Masala eller Tandoorikyckling. 

Tips för att lyckas med sin Mango Lassi

För att göra en så god lassi som möjligt är det viktigt att man använder en mogen frukt. Valet av yoghurt och mjölk påverkar också resultatet.

Vill man ha en krämig och fylligare smak ska man använda en yoghurt och mjölk med högre fetthalt. Önskar man istället en lättare version går det bra att välja en mjölk och yoghurt med lägre fetthalt. 

Mango lassi recept

Mango Lassi

Antal: 2 stora glass
Förberedelse: 15 minuter
Total tid: 15 minuter

Mango Lassi är en klassisk version av den indiska drycken lassi. Här följer ett recept för två stora glas eller fyra glas i mellanstorlek.

Ingredienser

 • 3 mogna mangos
 • 2,5 dl naturell yoghurt
 • 1 dl kall mjölk eller vatten
 • 1-2 msk socker
 • 2 krm kardemumma

Gör så här

 1. Skala mangon och skär upp den i mindre bitar.
 2. Lägg ner i mixern och blanda i mjölk, yoghurt, socker och kardemumma. Mixa runt i någon minut tills allt har blandats samman.
 3. Kolla konsistensen och tillsätt extra mjölk/vatten om den är för tjock.
 4. Häll upp i två stora glas eller fyra mellanglas. Ställ in dem i kylen.
 5. Servera mango lassin väl kyld med ett återanvändningsbart sugrör.


Om man vill kan man garnera med mald kardemumma på toppen.

Anteckningar

Om man vill kan man servera den direkt, men en mango lassi smakar bäst när den är kyld. Ifall det är bråttom kan man lägga i en isbit, men allra helst ska de stå i kylen en stund.

Andra varianter

Om man reser till Indien märker man snabbt att det finns mängder av olika varianter att välja mellan. I vissa delar av landet är vissa mer populära än andra och vice versa. Nedan kan du se några vanliga versioner av indisk lassi förutom med mango smak. 

 • Bananlassi
 • Jordgubbslassi 
 • Mintlassi
 • Bhang lassi
 • Chokladlassi
 • Apelsinlassi
 • Namkeen (salt)
 • Patiala 

Olika varianter av lassi

Historia

Lassi är en yoghurtdryck som druckits i tusentals år i Indien med ursprung i norra delen av landet. En del menar att drycken kan beskrivas som en historisk smoothie som troligen druckits sedan åtminstone sedan 1000 år före Kristus.

Från början använde man frukter eller kryddor i yoghurten och efter det har man utvecklat yoghurtdrycken och skapat många olika varianter, bland annat mango lassi, som blivit en favorit världen över.

Indisk lassi

Traditionellt använder man en indisk yoghurt som kallas för Dahi, som görs på komjölk, buffelmjölk eller getmjölk. Det är en viktig ingrediens inom det indiska köket och har även en kulinarisk användning i grannländerna Bangladesh, Nepal, Pakistan och Sri Lanka. 

Enligt Ayurveda är lassi en helande dryck som lugnar ens dosha. Tack vare yoghurten som innehåller probiotika kan yoghurtdrycken hjälpa till att främja vår tarmflora.


Har du testat detta mango lassi recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

Skip to Recipe