Skip to Content

Matcha Latte

Matcha Latte

Matcha Latte är en välsmakande dryck som görs på japanskt matchapulver, vatten och mjölk samt socker/honung. Ett populärt alternativ till Café Latte som numera finns på de flesta caféer runtom i Sverige. 

En Matcha Latte kan dock smaka väldigt olika. Dels beroende på vilken kvalitet som matchapulvret har, men också vilken typ av mjölk som används och hur mycket sötning som används. 

Matchapulver är gröna teblad från Japan som malts ner till ett fint pulver. Matcha har en umamismak och sägs även ha många positiva hälsoeffekter.

Här kan du köpa Matchapulver av hög kvalitet 

Matcha Latte recept

Tips för att göra en god Matcha Latte

 • Använd Matchapulver av hög kvalitet från Japan.
 • Använd en mjölkskummare.

Används ett Matchapulver av sämre kvalitet kan det ibland smaka bittert, beskt eller lite som sjögräs. Så ska det alltså inte smaka ifall det är hög kvalitet på matchapulvret.

Redskap som jag använt för detta recept

Matcha Latte

Matcha Latte

Antal: 5 dl Matcha latte
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 10 minuter

Matcha Latte är en lattedryck som görs på matchapulver, vatten, socker/honung och mjölk.

Detta recept ger 1 stor kopp (5 dl) eller 2 mindre koppar.

Ingredienser

 • 0,5 dl vatten
 • 1 tesked Matchapulver
 • 1 tesked socker eller 1/2 tsk honung
 • 2,5 dl mjölk

Gör så här

 1. Ta fram en kastrull och häll i 0,5 dl vatten. Sätt på plattan och låt koka upp. Ta av från plattan så fort vattnet börjar bubbla.
 2. Häll 1 tsk matchapulver och 1 tsk socker i en mugg som rymmer 5 dl.
 3. Häll i det varma vattnet från kastrullen i muggen. Vispa med en mjölkskummare och se till att det inte finns några klumpar kvar.
 4. Häll i 2,5 dl mjölk i en kastrull och värm upp tills det börjar bubbla. Ta av kastrullen från plattan och häll i mjölken i muggen. Rör runt eller vispa lite till med mjölkskummaren för att säkerställa att allt har blandats samman.
 5. Servera och njut av en hemgjord Matcha latte!

Anteckningar

Byt ut mjölken mot vegetabilisk mjölk ifall du vill göra en vegansk Matcha latte.

Vill du göra två mindre koppar med 2,5 dl vardera så lägger du hälften av receptet i varje mugg.

Föredrar du att söta med honung istället för socker så rekommenderar jag att du använder hälften så mycket honung som socker, alltså 1/2 tsk flytande honung istället för 1 tsk socker.

Vanliga frågor och svar

Är det koffein i Matcha latte?

Matcha innehåller koffein, men har generellt lägre koffeinmängd än motsvarande kopp med kaffe. Däremot innehåller Matchapulver ungefär tre gånger mer koffein än vanligt grönt te.

Men till skillnad mot kaffe så ger Matcha en mer jämn effekt, bland annat tack vare ett lugnande ämne som heter I-theanin.

matcha latte i kopp

Hur smakar Matcha latte?

En Matcha latte som görs på matchapulver av hög kvalitet har en ren och god umamismak.

Vad är matcha latte bra för?

Matchapulver innehåller en stor mängd antioxidanter samt vitamin c och vitamin d. Antioxidanterna i matchapulvret sägs kunna stimulera ämnesomsättningen och motverka kroppens åldrande.


Har du gjort Matcha Latte efter detta recept? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe