Skip to Content

Sangria

Sangria

Sangria är en typisk sommardrink i Spanien och Portugal som har rött vin och frukter som bas. Nuförtiden serveras Sangria på i stort sett alla restauranger och barer under sommarmånaderna.

Många spanjorer föredrar Tinto de Verano, som är lite av en snabbversion av Sangria, men det är alltjämt en populär vindrink bland både lokalbor och turister. 

Det är väldigt enkelt att göra egen Sangria hemma. Följer du detta recept så får du en god och somrig vindrink som passar perfekt en varm och solig dag. 

Vilket vin ska man använda till Sangria?

Jag rekommenderar tempranillo eller garnacha som druvsort. Du behöver inte välja det dyraste, men ta gärna inte det billigaste vinet. Välj heller inte ett reserva eller gran reserva, utan välj hellre ett ungt vin eller crianza.

Har man inte möjlighet att välja ett rött vin från Spanien så ska man tänka på att vinet ska ha lågt innehåll av tanniner.

vin till sangria

Vilka frukter ska man ha i Sangria?

Det finns inget rätt eller fel i valet av frukter. I Spanien väljer man oftast frukter i säsong och gärna somriga frukter. Traditionellt brukar man använda apelsin, äpple och persika.

En del blandar även i jordgubbar, plommon, päron och körsbär eller något annat sött. Ett bra tips är att använda frukter som passar ihop med vinet man har valt till sin Sangria.

Mer om Sangria

Sangria har fått sitt namn ifrån det spanska ordet sangre, som kort och gott kan översättas till ”blod”. Drycken innehåller dock inget blod, utan syftar istället på den blodröda färgen.

Vem som uppfann Sangria finns det tyvärr inga skriftliga källor för. Däremot har liknande drycker konsumerats sedan åtminstone romarnas tid, särskilt i Spanien och Portugal, men även i Italien till viss del.

I modern tid har Sangria blivit väl förknippat med Spanien och den blodröda vindrinken har nått en symbolisk status. Nuförtiden säljs även färdig Sangriablandning i tetraförpackning i de flesta spanska mataffärer.

sangria souvenir

Bild: dimbar76 / Shutterstock.com

Sedan 2014 är namnet Sangria dessutom skyddat i enlighet med EU, vilket betyder att namnet enbart får användas för produkter ifrån Spanien eller Portugal.

Förutom traditionell Sangria finns också vit Sangria som görs med vitt vin. En del blandar även med cava eller rosévin. Ursprungligen användes dock inga kolsyrade drycker, eftersom att detta inte fanns på romartiden.

Sangria lämpar sig bäst att dricka välkyld och gärna en varm sommardag när solen lyser som starkast. Då är det verkligen läskande och härligt. Kombinera gärna med spanska tapasrätter.

sangria tapas

Sangria

Sangria

Antal: 1 stor kanna
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 2 timmar
Total tid: 2 timmar 10 minuter

Sangria är en klassisk sommardryck från Spanien som är läskande härlig när solen skiner och det är varmt ute.

Detta recept ger en stor kanna som är tillräcklig för servering till 4-6 personer.

Ingredienser

 • 1 liter rött vin
 • 1,5 dl brandy
 • 2 dl citronläsk
 • 3 apelsiner
 • 2 persikor
 • 1 päron
 • 1 äpple
 • 1 kanelstång
 • 2 msk socker

Gör så här

 1. Börja med att lösa upp 2 msk socker med 2-3 msk vatten i kastrull på låg värme. Låt detta svalna under tiden som du förbereder resten av sangrian.
 2. Tvätta alla frukter noga.
 3. Pressa 2 apelsiner och spara juicen till senare
 4. Skiva den tredje apelsinen och lägg åt sidan
 5. Skär äpple, päron och persika i bitstorlek (cirka 2 cm)
 6. Häll upp vinet i en kanna. Blanda i sockerlagen (vatten + socker), apelsinjuice, citronläsk och 1 dl brandy i kannan.
 7. Blanda i fruktbitarna, apelsinskivor och 1 kanelstång.
 8. Rör runt och låt stå inne i kylen i minst 2 timmar
 9. Lägg i några isbitar innan servering. Häll upp i glas och njut av en svalkande och läskande sommardryck!

Anteckningar

Har du möjlighet så rekommenderar jag att du låter sangriablandingen stå och dra sig i minst 3-4 timmar. Allra godast blir det om det får stå ett dygn i kylen.

Vill man inte ha kolsyra så går det bra att byta ut citronläsken mot ytterligare 2 dl vin. Då rekommenderar jag även att man tillsätter 1 msk citronjuice.

Garnera gärna med myntablad och apelsinklyftor. Det ser festligt och fräscht ut!

Andra varianter

 • Vit Sangria

Har du testat mitt Sangria recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Skip to Recipe