Skip to Content

Teh Halia – Malaysiskt ingefärste med kondenserad mjölk

Teh Halia – Malaysiskt ingefärste med kondenserad mjölk

Teh Halia är en god och smakrik ingefärsdryck som görs på vatten, kondenserad mjölk, ingefära och svart te. Drycken har sitt ursprung i Malaysia där den dricks flitigt av lokalbefolkningen. 

När jag reste runt i Malaysia var detta en stående favorit tillsammans med Teh Tarik, som är en snarlik ingefärsdryck. Teh Halia är enkelt att göra hemma, även i Sverige och denna dryck värmer gott när hösten och vintern gör sitt intåg. 

Att dricka ingefärste sägs också ha många fördelar, både för ens hälsa och välmående. 

Tips för att göra en extra god Teh Halia

  • Banka lite lätt med en mortelstöt eller liknande på den skivade ingefäran.
  • Låt inte teet ligga och dra för länge. 5 minuter räcker.

I Malaysia och Singapore är det traditionellt att man häller teet från en mugg till en annan innan servering. Då ska man gärna hålla den ena muggen så högt som möjligt ovanför den andra.

Detta gör man för att bilda ett skum. Personligen överlåter jag detta till experterna i Malaysia och Singapore, men det kan ändå vara kul att känna till.

teh tarik

Bild: muhammad afzan bin awang / Shutterstock.com

Redskap som jag använt i detta recept

teh halia

Teh Halia - Malaysiskt ingefärste

Antal: 2-4 koppar
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Total tid: 20 minuter

Teh Halia är en ingefärsdryck från Malaysia med kondenserad mjölk och svart te som bryggs med vatten och ingefära.

Detta recept ger antingen 2 stora koppar (5 dl) eller 4 mindre tekoppar.

Ingredienser

  • 1 liter vatten
  • 0,5 dl kondenserad mjölk
  • 70 gram ingefära
  • 1 msk svart te

Gör så här

  1. Skala 70 gram ingefära och skiva sedan i bitar som är cirka 1-2 cm tjocka.
  2. Ta fram en kastrull och häll i 1 liter vatten. Lägg sedan i den skivade ingefäran och låt koka i 10 minuter. Börja ta tid när vattnet kokar.
  3. Ta bort kastrullen från plattan och ta bort ingefäran från vattnet. Häll sedan i 0,5 dl kondenserad mjölk och 1 msk svart te.
  4. Rör runt och låt stå i 5 minuter. Har du stängt av plattan så kan du ställa tillbaka kastrullen där under tiden så håller sig drycken varm längre.
  5. Ta fram en mugg och sätt över en finmaskig trådsil/tesil och häll sedan över drycken i muggen.
  6. Servera och njut av din Teh Halia medans den är varm!

Anteckningar

Jag använder svart assamte eller svart ceylonte när jag gör Teh Halia hemma. Detta finns att köpa i diverse tebutiker. Det går också bra att använda tepåsar med svart te, men allra godast tycker jag att det blir med löste.

Steg för steg

För detta recept behöver du cirka 70 gram ingefära. Skala ingefäran och skiva i bitar som är omkring 1-2 cm tjocka.

skivad ingefära till teh halia

Ta fram en kastrull och häll i 1 liter vatten. Lägg sedan i ingefäran och låt vattnet koka i 10 minuter innan du tar bort ingefäran.

koka ingefära

Blanda i 0,5 dl kondenserad mjölk och 1 msk svart te. Rör runt och låt stå i 5 minuter.

svart te med ingefära och kondenserad mjölk

När det gått 5 minuter är det dags att sila bort teet. Ta fram en mugg och sätt sedan en sil över muggen och häll sedan drycken i muggen.

sila teet innan servering

Din Teh Halia är nu färdig att dricka. Njut av denna goda ingefärsdryck som både värmer och kan göra gott för din kropp.

Ingefära sägs nämligen vara bra för matsmältning samtidigt som den kan lugna magen, minska gasbildning och motverka förstoppning samt hjälpa till att lindra förkylningar och illamående.

teh halia


Har du testat mitt recept på Teh Halia från Malaysia? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe