Skip to Content

Tinto de Verano

Tinto de Verano

Tinto de Verano är en klassisk sommardrink i Spanien som serveras i stort sett överallt under sommarmånaderna. En svalkande dryck som passar lika bra på playan som en varm sommarkväll. 

Tinto de Verano är uppfriskande och har en lägre alkoholhalt än ett glas vin, tack vare att man blandar med läsk. Detta gör också att man kan dricka mer av denna dryck, utan att bli påverkad.

Drycken påminner en hel del om Sangria, som är en annan populär dryck från Spanien. Den stora skillnaden är att en traditionell Tinto de Verano inte innehåller frukter eller andra alkoholsorter samt att den dricks direkt efter att alla ingredienser blandats samman.

Allt som behövs är rött vin, citronläsk eller gaseosa samt isbitar och 1 citron. Enkelt, svalkande, gott och billigt!

Mer information om Tinto de Verano

Tinto de Verano är en populär dryck i hela Spanien nuförtiden, men dess ursprung går tillbaka till Cordoba i Andalusien och en liten bar med namnet Vargas. Det var nämligen här som den första Tinto de Verano gjordes på 1920-talet.

Mannen bakom blandningen var Federico Vargas och från början hette drinken just Vargas, som snabbt blev populär bland lokalborna i Cordoba. Det dröjde dock omkring 40 år innan drinken fick spridning i hela landet.

Cordoba

Och det var faktiskt en reklamkampanj på 60-talet från La Casera som gjorde drinken berömd. Deras slogan ”si no hay casera, nos vamos” vilket kan översättas till ”finns det inte casera, så går vi”.

Tinto de Verano har blivit särskilt populär i samband med större träffar och spanska festivaler under sommaren. Det är enkelt att göra och kräver bara några minuters förberedelse, till skillnad från Sangria, som ska stå och dra i sig under ett par timmars tid.

tinto de verano spanien

Denna sommardrink har blivit så populär att den säljs färdigblandad i spanska mataffärer. Men godast blir det förstås när man blandar ihop allting på egen hand.

Är du på stranden kan jag varmt rekommendera en välkyld Tinto de Verano under ett parasoll. Så gott och härligt! Detsamma en varm sommarkväll när man sitter och äter på restaurang eller befinner sig vid ett mysigt torg i Spanien.

Tinto de Verano recept

Tinto de Verano (spanskt recept)

Antal: 1 kanna
Förberedelse: 5 minuter
Total tid: 5 minuter

Tinto de Verano är en klassisk sommardryck från Spanien som svalkar härligt när solen lyser och det är som varmast ute.

Denna dryck passar lika bra en härlig sommarkväll som på playan under ett parasoll när solen skiner och man bara ligger och njuter på stranden.

Detta recept ger 1 kanna som räcker till 4-6 glas.

Ingredienser

  • 1 flaska rött vin
  • 50 cl citronläsk eller gaseosa
  • 1 citron
  • is

Gör så här

  1. Fyll hälften av en kanna med isbitar
  2. Blanda i vin och citronläsk/gaseosa
  3. Skiva 1 citron och lägg i 3 skivor i kannan
  4. Ta en lång sked och rör runt
  5. Servera drycken väl kyld i ett glas. Garnera gärna med en citronklyfta på glaset.


Tinto de Verano

Anteckningar

Välj ett rött vin som har låg syra. Det behöver inte vara ett reserva, utan det går bra med crianza. Jag rekommenderar att man inte väljer ett allt för billigt vin.

Det blir helt klart godast om man väljer ett bra vin. Med det sagt så rekommenderar jag heller inte ett dyrare vin för att göra Tinto de Verano.

Det allra viktigaste är att Tinto de Verano ska serveras kall. Tänk därför på att både läsk och vin bör vara kylt innan du blandar ihop drycken.

Ett annat tips för att göra din Tinto de Verano lite somrigare är att lägga ner en bit äpple. En del föredrar också att blanda i någon starkare alkoholsort, så som 20 cl Vermouth enligt receptet ovan.

Personligen föredrar jag min så simpel som möjligt, alltså enbart med rött vin, citronläsk, isbitar och en skiva citron i mitt glas.

Snabbrecept för 1 glas:

20 cl rött vin
15 cl citronläsk
1 skiva citron
2-3 isbitar


Har du provat mitt Tinto de Verano recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Skip to Recipe