Skip to Content

Varm Choklad

Varm Choklad

Varm choklad är en favoritdryck under de kalla vintermånaderna och i skidbacken. Det är enkelt att göra hemma och det är smidigt att ta med sig i en termos på utflykten.

Detta recept kräver fyra ingredienser: mjölk, kakao, socker och salt. Tillagningstiden i kastrull är cirka 5 minuter. 

Varm Choklad

Varm Choklad

Antal: 1 stor kopp
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 5 minuter

Varm choklad är bland det godaste jag vet, särskilt under vintern. Här är ett recept som jag provat mig fram tills vad jag tycker är den perfekta varma chokladen.

Receptet ger 1 stor kopp (4 dl) och kan enkelt dubbleras om man vill göra två stora koppar, eller fyra mindre koppar.

Ingredienser

 • 4 dl mjölk
 • 4 tsk kakao
 • 4 tsk socker
 • 0.5 kryddmått salt

Gör så här

 1. Ta fram en kastrull och sätt plattan på medelhög värme.
 2. Häll i mjölken.
 3. Blanda i kakao och socker. Rör runt.
 4. Häll i ett halvt kryddmått salt (kan uteslutas).
 5. Ta bort från plattan precis innan mjölken börjar koka.
 6. Servera drycken varm i en kopp.


Varm Choklad i kastrull

Anteckningar

Personligen tycker jag att den lilla gnuttan salt gör stor skillnad på smaken. Men det går lika bra att göra varm choklad utan saltet.

Det är också viktigt att man använder en bra kakao för bästa smak. Gärna ekologisk och fair-trade certifierad kakao.

Om man gillar grädde är det även gott att toppa med en klick vispad grädde.

Historia

Visste du att man druckit varm choklad i Mexiko sedan åtminstone 500 år före Kristus? Det var Mayaindianerna som uppfann denna himmelska dryck och sedan dess har även Azteker och en rad andra civilisationer druckit chokladdrycker. 

Deras recept skiljde sig något från den vi brukar dricka i Sverige och inkluderade istället vatten, majsmjöl och chili. Dessutom avnjöts drycken kall.

Om du är nyfiken kan alltid testa denna historiska versionen och drömma dig tillbaka till hur de gamla mayaindianerna avnjöt den ursprungliga chokladdrycken.

Mayaindianer som dricker varm choklad

I början av 1500-talet gjorde kakaobönorna sitt intåg i Europa. Man importerade även köksredskapen för att tillaga chokladdrycken som europeerna upptäckte i samband med sina resor till Centralamerika.

På 1600-talet började varm choklad att upptäckas även i andra europeiska länder, men det var alltjämt endast de rika som hade råd. Drycken spreds först via det franska hovet och vidare till övriga Europa och Sverige. 

Det var dock inte dagens recept som man drack, utan istället gjorde man dåtidens chokladdryck med kakao, socker, vanilj, ambra och kanel blandat med varmt vatten eller mjölk.

Engelsmännen började dricka varm choklad med mjölk på 1700-talet, som en efter-maten-dryck. I Sverige drack man helst kaffe på 1700-talet och Carl von Linné konstaterade bland annat att varm choklad lämpade sig bäst för fina damer.

Men vilken tur att detta ändrade sig. För enligt mig finns det inte många varma drycker som är godare än en välgjord varm choklad med kakao och socker!

Varm choklad med vispgrädde

Personligen gillar jag inte grädde i drycker, men för den som gillar grädde är det populärt att vispa ihop lite grädde och lägga en klick på toppen av den varma chokladen.

För två personer brukar det vara lagom med 1 dl vispgrädde, men ifall man är en gräddfantast som min flickvän, så är det bäst att satsa på 2 dl vispgrädde för två stora koppar varm choklad. 

Internationella varianter

 • Chocolate a la taza (Spanien)
 • Chocolate para mesa (Latinamerika)
 • Cioccolata calda (Italien)

Har du testat mitt recept på varm choklad med kakao? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

Emma Roos

Wednesday 1st of February 2023

Gjorde chokladmjölk med ditt recept men vegansk på sojadryck och rörsocker i stället ❤️

Alexander Waltner

Wednesday 1st of February 2023

Kul att höra, hur blev det? :)

Skip to Recipe