Skip to Content

Gino

Gino

Gino är en fruktig efterrätt med vit choklad som blev populär på 90-talet i Sverige. Den görs med banan, kiwi, jordgubbar och vit choklad som sedan ugnsgratineras.

Resultatet blir en perfekt kombo som passar lika bra för en vanlig kväll i soffan som efter en trevlig middag. Gino är också enkelt att anpassa för olika många personer, eller om man bara vill göra en portion till sig själv eller sin partner. 

Efterrätten skapades på restaurangen PA & Co i Stockholm på 90-talet och därefter blev Gino snabbt en populär efterrätt på flera av Stockholms krogar.

Men det är absolut ingen efterrätt som är svår att laga hemma. Tvärtom, så länge du har frukterna och den vita chokladen samt en ugnssäker form, så är det busenkelt. 

Tips för att lyckas med Gino 

Gino är en simpel efterrätt med fyra ingredienser som inte tar mer än 15-20 minuter att göra. Men första gången man gör denna efterrätt kan det vara ett par grejer att fundera över. 

Hur mycket choklad behövs? Riv den mängd choklad som står i receptet nedan. När du väl river den så ser det mycket ut och att du dränker frukten i choklad, men detta smälter och är inte så stor mängd som det ser ut i riven form. 

Det är viktigt att man river chokladen, gärna finrivet med en microplane. Anledningen till detta är att den vita chokladen inte smälter annars. Om man bara delar den i bitar blir den vita chokladen mjuk, men smälter ej.  

Gino efterrätt

Gino

Antal: 2 portioner
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Total tid: 15 minuter

Gino är en klassisk efterrätt från 90-talet som görs med Banan, Kiwi, Jordgubbar och Vit choklad.

Detta Gino recept ger 2 portioner fördelat i varsin liten ugnsform, men kan enkelt fördubblas och göras i en större ugnssäker form.

Ingredienser

 • 1 stor banan
 • 2 Kiwi
 • 6 Jordgubbar
 • 50 gram vit choklad

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 225 grader och ta fram en ugnssäker form (gärna i portionsstorlek).
 2. Skala bananen och skiva den. Placera ut jämt fördelat i botten av ugnsformen.
 3. Gröp ur eller skala Kiwin och skär i skivor. Lägg dem i ugnsformen ovanpå bananen.
 4. Snoppa jordgubbarna och skär dem i skivor. Placera ovanpå kiwin i ugnsformen.
 5. Finriv den vita chokladen på en tallrik sidan om eller direkt över frukten. Fördela den rivna vitchokladen jämt om du använder två små ugnsformar.
 6. Ställ in i ugnen och ställ en timer på 10 minuter.
 7. Servera direkt när frukten fortfarande är varm.


En del gillar att servera Gino med en kula vaniljglass, men det är inget krav och det är lika gott utan glassen.

Anteckningar

Det kommer att se ut att du dränker frukten i vit choklad när du river den ovanpå. Men det är precis i sin ordning och chokladen smälter sedan i ugnen.

Använd gärna en Microplane när du finriver den vita chokladen.


Har du testat detta Gino recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

Skip to Recipe