Skip to Content

Inkokta päron

Inkokta päron

Inkokta päron eller inlagda päron är både en efterrätt och ett utmärkt sätt för att konservera päron. Sockerlagen i detta recept görs med smaker av stjärnanis, kanel, citron och cognac. 

Det finns mängder av recept på hur man lägger in päron, men detta är det vis som jag tyckt blivit bäst och godast med mest smak.

Nedan kan du se serveringsförslag och förvaringstips samt steg för steg hur man gör inkokta päron. 

Serveringsförslag

Inkokta päronhalvor är perfekt som bas till efterätter och kan serveras med vispad grädde, karamellsås eller vaniljglass. Efterätten päron med after eight är en annan klassisker från 70- och 80-talet.

De inkokta päronen kan serveras hela eller i halvor alternativt skivas eller tärnas. Päronen är goda både varma och kalla.

Hållbarhet och förvaring

Förr i tiden var det vanligt att man konserverade päron i samband med en större skörd. Päron kan bli dåliga ganska snabbt och därför är det bra att lägga in dem så att de får längre hållbarhet.

Inlagda päron ska förvaras svalt och mörkt, helst i kylen i en lufttät glasburk. Sockerlagen ska täcka päronen. De håller då i flera månader och därför kan det vara en god idé att lägga in många päron, när man ändå är i farten.

Alternativ smaksättning av sockerlag till inkokta päron

I sockerlagen kan vanilj och ingefära användas för att smaksätta sockerlagen. Personligen föredrar jag stjärnanis, kanelstång, citronjuice och cognac.

Har man ingen cognac hemma eller föredrar alkoholfritt så går det bra att utesluta denna. Calvados är ett annat alternativ till cognac.

inkokta päron

Inkokta päron

Antal: 6 portioner
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 50 minuter
Total tid: 1 timme

Inkokta päron eller inlagda päron en klassisk efterätt där päronen marineras i en smakrik sockerlag.

Vill man sedan konservera päronen kan sockerlagen och päronen förvaras i kylen i en lufttät glasburk.

Detta recept ger cirka 6 portioner inkokta päron, men kan enkelt anpassas efter önskan.

Ingredienser

 • 6 Päron (exempelvis Conference)
 • 1 msk citronjuice
 • Vatten

Sockerlag

 • 1,5 liter vatten
 • 4 dl socker
 • 4 stjärnanis
 • 1 kanelstång (ceylon)
 • 1,5 msk citronjuice
 • 3 cl cognac

Gör så här

 1. Ta fram en stor skål och fyll med vatten, tillräckligt för att täcka päronen. Häll i 1 msk citronjuice (detta gör så att päronen inte blir bruna).
 2. Skala päronen och lägg i skålen med vatten och citronjuice.
 3. Koka upp 1,5 liter vatten och 4 dl socker i en kastrull.
 4. Lägg i päronen tillsammans med stjärnanis, kanelstång och 1,5 msk citronjuice i kastrullen med sockervatten. Låt sjuda i 6 minuter och vänd sedan runt päronen och låt sjuda i 6 minuter till.
 5. Ta av kastrullen från plattan och häll i 3 cl cognac. Rör runt lite försiktigt och låt päronen svalna.
 6. Om päronen ska förvaras så följer du instruktionerna under förvaring. Annars skär du päronen på mitten och kärnar ur dem. Servera med karamellsås eller gör päron med after eight.

Anteckningar

Vill du servera dina inkokta päron med karamellsås, så rekommenderar jag att du börjar med karamellsåsen under tiden som päronen svalnar. Därefter ställer du in karamellsåsen i kylen så att den hinner stelna något.

Steg för Steg

Börja med att fylla en stor skål med vatten och häll i 1 msk citronjuice. Detta gör så att de skalade päronen inte blir bruna. Skala sedan päronen och lägg i skålen med vatten + citronjuice.

skalade päron i en skål

Koka upp 1,5 liter vatten och 4 dl socker i en stor kastrull.

sockerlag till inkokta päron

Lägg i päronen tillsammans med stjärnanis, kanelstång och citronjuice. Rör runt och låt sjuda i 6 minuter. Vänd sedan på päronen och låt sjuda i cirka 6 minuter till.

Därefter tar du av kastrullen från plattan och häller i 3 cl cognac. Rör runt försiktigt och låt päronen svalna.

inlagda päron i kastrull

När dina inkokta päron har svalnat så kan du antingen förvara dem i en glasburk tillsammans med sockerlagen, alternativt servera som en efterätt eller använda till den klassiska desserten Päron med after eight.

Nedan kan du se exempel på inkokta päron med karamellsås. Skär då päronen i halvor och kärna ur dem. Servera med en generös mängd karamellsås.

inkokta päron med kolasås på tallrik

En annan klassisk efterätt med inkokta päron är den gamla godingen Päron after eight, som var särskilt populär på 80-talet. För att göra detta så skär du päronen i halvor och kärnar ur dem.

Därefter lägger du på 1 bit after eight på varje päronhalva. Sedan sätter du in dem i ugnen på 225 grader i cirka 3-5 grader tills chokladen har smält något. Servera direkt med en klick vispad grädde eller som de är.

päron med after eight


Har du testat mitt recept på inkokta päron med konjak? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Lena Gustafson

Tuesday 29th of August 2023

Nej, men ska göra det en dag så tack för receptet, 🌷

Göran Rembeck

Monday 14th of August 2023

Låter mycket bra. Tack tack

Skip to Recipe