Skip to Content

Mango Sticky Rice

Mango Sticky Rice

Mango Sticky Rice är en typisk efterätt från Thailand som är älskad av såväl lokalbefolkningen som turister. Traditionellt görs efterätten med klibbigt ris, kokosmjölk och mango. 

På Thailändska heter efterrätten Khao Niaow Ma Muang (ข้าวเหนียวมะม่วง). I Thailand används främst mangosorterna “nam dawk mai” och “Ok long”.

Sticky Rice från Thailand kan vara svårt att hitta i mataffären och det är inte alla asiatiska livsmedelsaffärer som har denna typ av ris heller. Därför har jag valt att göra detta recept med thailändskt jasminris, som blir minst lika gott och dessutom går snabbare att laga.

Får du tag på en god och mogen mango så smakar detta recept på Mango Sticky Rice lika gott som i Thailand, minus den unika atmosfären som man får på plats. 

Tips för att lyckas med Mango Sticky Rice

 • Riset ska sjuda på svag värme, ej koka. 
 • Var noga med att inte bränna riset. 
 • Välj en mango som är mogen. 

Garnering och servering

I Thailand serveras Mango Sticky Rice ofta på ett bananblad. En färgglad blomma som är lila eller rosa är vanligt som dekoration. Likaså är det vanligt med saltade och rostade mungbönor som garnering på riset. Och såklart salt kokosmjölkssås. 

Mango Sticky Rice äts traditionellt med händerna eller med en sked. 

mango sticky rice thailand

mango sticky rice recept

Mango Sticky Rice

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 25 minuter
Total tid: 30 minuter

Mango Sticky Rice är en klassisk efterätt i Thailand som blivit ett kärt minne för många svenskar som rest dit.

Detta recept ger cirka 2 portioner. Det är enkelt att anpassa receptet utifrån hur många ni är som ska äta.

Ingredienser

Mango Sticky Rice

 • 1 mogen mango (färsk)
 • 3 dl kokosmjölk
 • 1 dl ris
 • 1 dl vatten
 • 2 msk socker
 • 1 krm salt

Salt kokosmjölkssås

 • 1 dl kokosmjölk
 • 2 msk socker
 • 1/2 msk majsstärkelse eller rismjöl
 • 1/2 tsk salt

Gör så här

 1. Ta fram en kastrull och häll i 3 dl kokosmjölk, 1 dl vatten och 1 dl ris samt 2 msk socker och 1 kryddmått salt (anpassa om du gör fler portioner).
 2. Sätt plattan på medelvärme och rör runt med jämna mellanrum. När det börjar bubbla så sänker du värmen och låter riset sjuda i cirka 15-18 minuter (utan lock). Rör om var 3 minut och håll noga koll så att riset inte bränns. På slutet kan det behövas att du rör om ungefär 1 gång i minuten.
 3. Ta av kastrullen från plattan när vätskan ångat bort och absorberats av riset. Låt svalna i någon minut och börja med den salta kokosmjölkssåsen.
 4. Ta en mindre kastrull och häll i 1 dl kokosmjölk, 2 msk socker, 1 msk majsstärkelse eller rismjöl samt 1/2 tsk salt. Låt koka i cirka 1-2 minuter under omrörning. Ta av från plattan och ställ åt sidan.
 5. Skala mangon (förslagsvis med en grönsaksskalare). Skär mangon på hälften, precis ovanför den stora kärnan i mitten. Snitta mangon som på bilden ovan.
 6. Lägg upp riset i en klump och placera mangon bredvid. Häll över den salta kokosmjölkssåsen över mangon och servera!

Anteckningar

I ett traditionellt recept på Mango Sticky Rice så använder man ett särskilt slags ris som kallas för "Sticky Rice". Det är alltså inte samma som thailändskt jasminris. Däremot kan det vara svårt att få tag på samma ris som används i Thailand. Men det blir också väldigt gott med thailändskt jasminris som jag valt att använda i detta recept.


Har du följt mitt Mango Sticky Rice recept? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Skip to Recipe