Skip to Content

Bruschetta

Bruschetta

Bruschetta är en italiensk antipasto som passar perfekt som plockmat eller förrätt i samband med en italiensk afton.

I Sverige och runtom i världen är detta en av det italienska kökets mest ikoniska förrätter. Som mingelmat passar det utmärkt att servera bruschetta tillsammans med ett glas prosecco eller annan bubbel.

Tips för att lyckas med Bruschetta

Bra och färska råvaror är nyckeln till att göra riktigt goda bruschetta. Som så mycket annat inom det italienska köket är det råvarorna som gör den stora skillnaden.

Det är en relativt enkel rätt att göra, men där finns ett par grejer man kan tänka på för att lyckas bättre. 

  1. Använd färsk basilika och goda tomater som är mogna (helst på kvist). 
  2. Använd en bra olivolja. Den ska vara av bästa klass, alltså extra virgin. 
  3. Använd en färsk baguette eller annat bröd som är nybakat. 
  4. Låt bruschettablandningen stå och dra sig i 30 minuter för ökad smak

Följer du dessa steg och övriga instruktioner i detta bruschetta recept så är jag säker på att resultatet kommer att bli bra. 

Bruschetta recept

Bruschetta

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Total tid: 20 minuter

Bruschetta är ett enkelt och välsmakande tilltugg som passar perfekt till mingel eller som aptitretare tillsammasn med en god aperitif.

Detta Bruschetta recept räcker till 4-6 personer.

Ingredienser

  • 4 Stora tomater
  • 1 Baguette
  • 2 Vitlöksklyftor 
  • 1 dl Basilika (färsk)
  • 4 msk olivolja (extra virgin)
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Skär tomaterna i små tärningar. Lägg i en skål.
  3. Finhacka vitlöken och lägg dem i skålen med tomaterna.
  4. Hacka basilika och lägg i skålen.
  5. Häll i 4 msk olivolja och blanda runt. Låt stå medans du gör färdigt brödskivorna.
  6. Skär baguetten i skivor - cirka 1,5 cm.
  7. Lägg bröden på bakplåtspappret och ringla över olivolja på varje skiva. (snåla inte, men dränk heller inte dem i olja)
  8. Grädda brödskivorna i ugn tills de får en gyllene färg (cirka 5-10 minuter). De ska inte bli för hårda.
  9. Fördela bruschetta-blandningen på varje brödskiva med hjälp av en sked.
  10. Servera på ett snyggt fat eller serveringsbricka. Alternativt en tallrik. .

Anteckningar

Vill man få en mer intensiv smak på sin bruschetta kan man låta blandningen med tomat, basilika, vitlök och olivolja stå och dra sig i cirka 30 minuter innan man börjar göra i ordning baguetten.

Det är viktigt att man använder färsk basilika och en god olivolja.

Vad kan man servera till Bruschetta?

  • Pesto och brödpinnar
  • Tapenade
  • Prosecco eller annan typ av bubbel
  • Ostbricka och charkuterier

Andra varianter

  • Fettunta (variant från Toscana)
  • Ventricina (bruschetta med salami från Abruzzi-regionen)

Historia och ursprung

Bruschetta har sitt ursprung i Italien och traditionen att äta rostat bröd med olivolja går tillbaka till romartiden. Namnet i sig är ett substantiv (plural Bruschette) som kommer ifrån det romerska verbet bruscare, som betyder ”att rosta”.

Men den versionen som vi äter idag har tidigast förekommit i Italien sedan 1500-talet i samband med att tomaten gjorde sitt intåg från Amerika. 

Numera ser vi bruschetta som en elegant och vacker förrätt, även om den också är simpel. Men historiskt var det ett sätt att rädda gammalt bröd och att föda hårt arbetande bybor.


Har du testat detta bruschetta recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan!  

Skip to Recipe