Patatas Bravas är en av mina favoriträtter från det spanska köket och en given klassiker på tapasbordet. Det är en väldigt simpel rätt som är både mättande och himmelskt god!
Rätten passar även perfekt som snacks tillsammans med en kall öl. Men vad är egentligen Patatas Bravas och hur lagar man detta hemma?
Efter många år i Spanien har jag provat mig fram till detta recept och det är med glädje som jag säger att det smakar precis lika gott som i Spanien.
Detta recept är gjort på spanskt vis och du hittar receptet längre ner. Jag berättar även lite mer om rättens ursprung och hur den serveras.
Hur serveras Patatas Bravas?
Patatas Bravas serveras alltid som en generös portion. Ett vanligt sätt att servera denna rätt är direkt i pannan, alternativt i en cazuela. Det går också bra att servera i en djup tallrik, men det är lite läckert när rätten serveras i pannan som på bilden nedan.
En generös mängd sås hälls på toppen av potatisen, men ändå så att man kan få tag på potatisbitar och äta med handen. Vid sidan om kan man få extra brava-sås att doppa i.
Historia och ursprung
Av alla spanska tapasrätter är Patatas Bravas utan tvekan en av de mest kända, om inte den mest kända. Namnet på rätten kan översättas till ”het potatis” som syftar på den heta såsen.
Det sägs att Patatas Bravas har sitt ursprung i Madrid eller Toledo, där rätten fortfarande är väldigt populär än idag. Även Barcelona och andra delar av Spanien har tagit till sig rätten och gjort den till sin egen.
Originalreceptet ska ha inkluderat en het tomatsås som hälldes över potatiskuber i bitstorlek. Det finns inget exakt årtal när den första Patatas Bravas serverades i Madrid eller Toledo.
Något man vet till 100% är att det måste ha varit efter spanjorernas invasion av Inkariket, då spanjorerna tog med sig potatis, tomat och andra råvaror tillbaka till Spanien. I början var potatis dock inget som föll i smaken, utan det var först efter krigstider som potatisen slog igenom.
Idag finns det många olika Patatas Bravas recept runtom i Spanien. Vissa använder tomat och en del ersätter tomaten med buljong. En del har en skvätt vinäger i sin sås, medans andra utesluter det.
Innehållet är kontroversiellt än idag och vissa menar att färgen på såsen kommer ifrån paprika och cayennepeppar, medans andra hävdar att tomat är ett nödvändigt inslag för att göra en klassisk Patatas Bravas.
Hur man än känner, så kan vi nog alla komma överens om att det är en välsmakande rätt som passar perfekt som tapas. En annan idé bakom rätten sägs även ha varit att man ville servera en billig och mättande rätt som passade bra till öl.

Patatas Bravas - Spanskt recept
Patatas Bravas är en spansk paradrätt som varje spanjor har en egen relation till. En klassisk tapasrätt som är väldigt enkel att göra, men som är både mättande och smakrik.
Efter många år i Spanien har jag testat mig fram till det här receptet, som görs på klassiskt vis enligt spanska traditioner. Trots detta är det väldigt lätt att göra mitt Patatas Bravas recept även hemma i Sverige.
Kika under anteckningar ifall du vet med dig att du gillar en lite hetare Brava-sås. Annars önskar jag er en smaklig måltid, eller buen provecho som man säger i Spanien!
Det här receptet ger 4 portioner
Ingredienser
- 1 Kilo potatis
- Olivolja (extra virgin)
- Salt
Brava-såsen
- 3 vitlöksklyftor
- 4 msk olivolja (extra jungfru)
- 1/2 lök (finhackad)
- 150 ml grönsaks- eller kycklingbuljong
- 50 ml tomatsås (passerade tomater)
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk söt paprikapulver
- 1 msk stark paprikapulver
- 1 tsk cayennepappar
- 1 nypa salt och peppar
Gör så här
Sås till Patatas Bravas
- Finhacka lök och skiva vitlöken i tunna skivor. Stek i 4 msk olivolja på medelvärme tills löken mjuknar och fått färg.
- Tillsätt sött och starkt paprikapulver samt cayennepeppar. Låt steka tillsammans med löken i 1 minut.
- Blanda mjöl, tomatsås och buljong i en skål under tiden som löken, paprikan och cayennepeppar steks.
- Häll i blandningen i stekpannan och låt koka några minuter tills såsen tjocknar något.
- Mixa allt med stavmixer eller vanlig mixer. Sila såsen om du vill ha en extra len och fin sås utan bitar.
Så här gör du potatisen
Jag rekommenderar att du kokar potatisen först i några minuter med skal på. Följ sedan instruktionerna nedan, steg för steg.
- Skala potatis och skär i kuber som är cirka 2 cm.
- Hetta upp en generös mängd olivolja och stek potatisen på medelvärme tills de får fin färg.
- Placera ut hushållspapper på en bänk eller plåt. Lägg ut potatisen och låt överskottsoljan rinna av.
- Servera i en djup tallrik eller tapasskål. Du kan även servera direkt i pannan som på bilden, vilket är ganska vanligt i Spanien.
- Toppa potatisen med 3 msk Brava-sås och häll resten av såsen i en skål vid sidan om.
Anteckningar
En del väljer att lägga till tomat i sin sås, men det är inget måste. Vissa föredrar också en ännu hetare Brava-sås och då rekommenderar jag att man tar i en extra tesked cayennepeppar för att få extra hetta.
Har du ingen tomatsås så går det lika bra att använda 250 ml flytande buljong istället för tomatsås + buljong.
Har du testat mitt klassiska Patatas Bravas recept? Lämna en kommentar nedan!
camilla
Thursday 30th of March 2023
Vilken bra hemsida - gillar verkligen det spanska köket! Ska testa ditt recept imorgon på Patatas bravas, en fråga - vilken sorts potatis använder du? mjölig eller fast? kan man ta små delikatesspotatiser?
Alexander Waltner
Sunday 2nd of April 2023
Tack snälla! Jag brukar använda fast potatis :) I Spanien väljer jag den som är till för att stekas. Du kan säkert ta små delikatesspotatisar. Blir ju bara lite mindre bitar och mer att skära för samma mängds. Men gott blir det säkert!
Johan
Monday 16th of January 2023
Ser fantastiskt ut! I såsreceptet står det tomatsås 0,5 dl och jag undrar om det bara är typ passerade tomater eller vad för sorts tomatsås?
Alexander Waltner
Monday 16th of January 2023
Tack för din kommentar! Så enkelt, men så gott :) Ja, precis. Passerade tomater går jättebra. Kanske ska förtydliga i receptet.
Agneta Lindholm
Saturday 6th of November 2021
De godaste gambas som jag har ätit.