Skip to Content

Bananpannkaka

Bananpannkaka

Bananpannkaka är ett utmärkt mål att börja dagen med då det ger bra energi i kombination med proteiner och kolhydrater med endast två ingredienser.

Jag gör mina bananpannkakor endast med ägg och banan samt en nypa finmalet havssalet. Dessa bananpannkakor är således glutenfria och innehåller dessutom bara naturligt socker från bananen.

En del väljer att göra bananpannkakor med havregryn. Vissa har också två ägg istället för ett medelstort ägg, men då är det lätt hänt att bananpannkakan får en tydlig smak av ägg.

Tips för att lyckas med bananpannkakor

 • Använd en mogen banan.
 • Använd ett medelstort ägg.
 • Se till att det inte är några större bananbitar kvar i smeten.
 • Stek i riktigt smör (ej margarin).
 • Stek 2-3 minuter på ena sidan innan du vänder.
 • Ha inte för hög värme, utan stek på medelvärme.
 • Vänd försiktigt med en stekspade för att se att bananpannkakan håller ihop.
 • Servera gärna med färska bär.

Redskap som jag använt för att göra detta recept

Råvaror som jag använt i detta recept

Nedan kan du se exakta ingredienser och vilka märken jag använt för att laga bananpannkaka. Som alltid kan ni självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva vill och har möjlighet till.

Denna information skriver jag för transparens och som inspiration ifall man vill använda exakt samma recept och ingredienser som mig.

bananpannkaka med banan och ägg

Bananpannkaka

Antal: 1 bananpannkaka
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 10 minuter

Bananpannkaka är ett alternativ till klassiska pannkakor utan mjöl. En energirik frukosrätt med både protein och kolhydrater.

Detta recept är gjort för 1 stor bananpannkaka. Förslagsvis blandar du ihop en ny smet under tiden som du steker bananpannkakan ifall du vill göra fler än en.

Ingredienser

 • 1 banan (mogen)
 • 1 ägg
 • 1 krm finmalet havssalt
 • Smör till stekning

Gör så här

 1. Ta fram en bunke och lägg i en banan som du mosar med en gaffel.
 2. Knäck sedan ett ägg i bunken och vispa runt tills allting är blandat. Se till att det inte finns några större bananbitar i smeten.
 3. Häll i 1 krm salt och rör runt.
 4. Värm en stekpannan på medelvärme och häll i en klick smör.
 5. Häll i smeten när stekpannan blivit varm och stek sedan i 2-3 minuter på ena sidan. Lyft sedan med en stekspade och kolla ifall undersidan fått färg.
 6. Vänd på bananpannkakan ifall den fått gyllene färg på undersidan, annars låt steka i cirka 1 minut till innan du vänder och steker färdigt tills den är gyllene på båda sidor.
 7. Servera gärna med färska bär, exempelvis blåbär eller hallon.

Anteckningar

Tänk på att inte vända på bananpannkakan för tidigt. Låt den steka på medelvärme på ena sidan i cirka 2-3 minuter minst. Lyft sedan på ena sidan och se om den fått färg på undersidan ännu, annars låt steka i cirka 1 minut till innan du vänder på den.

Snåla inte heller med smöret och se till att du använder riktigt smör och inte margarin när du steker.

Vanliga frågor och svar

Hur får man Bananpannkakor att hålla ihop?

Det bästa knepet för att få en bananpannkaka att hålla ihop är helt enkelt att mixa smeten så att det inte är några klumpar samt att man steker på medelvärme och inte vänder bananpannkakan för tidigt.

Hur länge håller Bananpannkaka?

En färdigstekt bananpannkaka håller minst 1-2 dagar i kylskåpet om den förvaras i en lufttät burk.

Har du testat detta recept på bananpannkaka? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe