Skip to Content

Chiapudding

Chiapudding

Chiapudding är en god och enkel frukosträtt som görs på chiafrön och mjölkdryck. Det är väldigt nyttigt då chiafrön innehåller mycket kostfiber och omega-3 samt magnesium och andra viktiga mineraler. 

På senare år har chia fått status som ”superfood” och med all rätt. Detta till synes lilla frö är otroligt näringsrikt och när man blandar fröna med mjölk så sväller de och blir lättare för vår kropp att bryta ner. 

Jag äter chiapudding ganska ofta och särskilt då med banan, som ger en mättande och näringsrik frukost. För att göra det smidigt på morgonen så förbereder jag alltid chiapuddingen på kvällen och låter sedan den stå i kylen över natten. 

 chiapudding-i-glas-med-banan-och-kanel

På så vis sväller chiafröna till max och dessutom är frukosten redan klar när jag vaknar morgonen därpå. Vilka toppings man väljer är helt personligt, men personligen rekommenderar jag banan, blåbär, hallon, eller granola. 

Chiafrön kommer ifrån en ökenväxt som heter Salvia hispanica. Dess ursprung antas vara ifrån Centralamerika då fröna var en viktig del av aztekernas diet. Fröna har länge konsumerats i syd- och centralamerika samt i Nordamerika där ursprungsamerikanerna åt de näringsrika fröna.

På senare år har även västvärlden fått upp ögonen för chiafrön och hur nyttigt det kan vara att äta dessa. Nedan kan du se mitt recept för chiapudding, som är enkelt att göra och blir lika gott varje gång! 

chiapudding recept

Chiapudding - enkelt recept

Antal: 1 portion
Förberedelse: 15 minuter
Total tid: 15 minuter

Chiapudding är ett smidigt och gott sätt att få i sig chiafrön, som är väldigt näringsrika. Det är enkelt att göra och har man bråttom är det färdigt på drygt 1 timme.

Chiapudding passar perfekt som frukost och ger en bra start på dagen. Jag gillar att toppa med banan, men det går bra att äta den som den är eller toppa med blåbär/hallon.

Chiafrön är särskilt rika på fiber och omega-3 samt magnesium och andra viktiga mineraler.

Detta recept ger 1 portion Chiapudding

Ingredienser

  • 2 msk chiafrön 
  • 1 dl fet mjölk eller havredryck/kokosmjölk

Gör så här

  1. Ta fram en skål eller djup tallrik och lägg i 2 msk chiafrön
  2. Häll i 1 dl mjölk och blanda runt så att mjölken täcker chiafröna
  3. Låt stå i 10-15 minuter. Rör runt och se till att det inte finns några klumpar.
  4. Ställ in skålen i kylen i minst en timme (helst 8 timmar eller över natten)
  5. Ta ut din chiapudding från kylen och toppa gärna med banan eller bär.

Anteckningar

Något som är viktigt att tänka på är att mjölken ska täcka alla frön samt att det inte ska vara några klumpar innan du ställer in din chiapudding i kylen.

Det stelnar och sväller tillräckligt efter en timme ungefär, men allra bäst och nyttigast blir det ifall man låter sin chiapudding stå i kylen över natten eller minst 8 timmar.

Valet av mjölk spelar egentligen ingen större roll. Jag tycker att det är godast med vanlig fet mjölk, men det går lika bra med havredryck eller kokosmjölk ifall man vill göra en vegansk chiapudding.

Så här gör du chiapudding steg för steg

Steg 1

Lägg 2 msk chiafrön i en skål eller djup tallrik. Tänk på att fröna sväller och att du ska få plats med 1 dl mjölk eller annan dryck så som havredryck eller kokosmjölk. 

chiápudding steg 1

Steg 2

Häll i 1 dl mjölk eller havredryck/kokosmjölk i skålen. 

chiápudding steg 2

Steg 3

Blanda runt fröna med mjölkdrycken. Se till att alla chiafrön är helt täckta. Låt stå i cirka 15 minuter. 

chiápudding steg 3

Steg 4

Efter 10-15 minuter kommer du att se att chiafröna har svällt. Det kan också hända att de klumpar ihop sig något. Blanda runt igen och se till att det inte finns några klumpar. 

Är det några envisa klumpar så brukar jag trycka med en sked. När du är klar är det dags att ställa in chiapuddingen i kylen i minst 1 timme (helst i 8 timmar eller över natten). 

chiápudding steg 4

Steg 5

Efter 1 timme kommer chiafröna ha svällt ytterligare. Allra bäst blir det om du låter chiafröna stå och svälla i minst 8 timmar eller över natten. Då blir det en riktigt god chiapudding som på bilden nedan! 

Ät som den är eller toppa med valfri toppen, exempelvis banan, hallon eller blåbär. En del blandar även i granola. 

chiápudding

Vanliga frågor och svar

Vad är bra med Chiapudding?

Chiapudding innehåller chiafrön, som är väldigt näringsrika. De innehåller kostfiber och omega-3 samt magnesium och andra viktiga mineraler. Dessutom görs chiapuddingen på mjölk som i sig innehåller mer kalcium och protein. 

Hur länge kan man ha Chiapudding i kylen?

Använder du växtbaserad mjölk så har din chiapudding en hållbarhet på upp till 3-4 dagar i kylen. Använder du vanlig mjölk så håller det iallafall 1-2 dagar i kylen.

chiapudding med blåbär

Måste Chiapudding stå över natten?

Det är inget krav att chiapudding måste stå över natten. En timme i kylen räcker för att chiafröna ska svälla och få rätt konsistens. Men det blir allra godast ifall man låter chiapuddingen stå över natten, alternativt minst 8 timmar i kylen. 

Är Chiapudding en bra frukost?

Chiapudding är en utmärkt frukosträtt då det innehåller mycket näring och kostfiber samt att det är lätt att förbereda kvällen innan. Det passar även bra som mellanmål, särskilt ifall topping görs med bär. 

chiapudding med bär


Har du testat mitt chiapudding recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tycker! 

Skip to Recipe