Skip to Content

Kesoplättar

Kesoplättar

Kesoplättar är en enkel och god frukosträtt som även passar bra som en lättare lunch. De är fyllda med protein och har en matigare smak än vanliga plättar och pannkakor.

Till dessa kan du äta både stekt bacon eller färska bär. Vilket som är gott och passande. Föredrar du något som är ännu sötare kan du äta kesoplättar med hjortronsylt.

Tips för att lyckas

  • Ha inte för hög värme på plattan. Jag kör på femman.
  • Vänd kesoplätten efter cirka 2 minuter.
  • Rör runt tills du får en jämn smet.
kesoplättar recept bild

Kesoplättar

Antal: 12 kesoplättar
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Total tid: 20 minuter

En matig frukosträtt som även passar bra till lunch eller kvällsmat. Kesoplättarna har ett högt innehåll av protein.

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 250 gram keso
  • 5 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 krm finmalet havssalt
  • 2 krm vaniljsocker
  • Olivolja till stekning

Gör så här

  1. Ta fram en skål och vispa ihop 4 ägg. Blanda ner 250 gram keso och rör runt tills allting är blandat.
  2. Blanda samman mjöl, salt, vaniljsocker och bakpulver i en separat skål och rör runt. Ta sedan 1 msk i taget och rör ned i skålen med ägg och keso.
  3. Rör runt med en sked eller slev tills du har fått en jämn smet.
  4. Värm upp en stekpanna på medelvärme. Smält 15 gram smör och häll sedan över det smälta smöret i skålen med smeten och rör runt.
  5. Ta sedan 1 msk olivolja i stekpannan och mät upp 0,5 dl smet. Häll ut i mitten av stekpannan och grädda tills kesoplätten har fått en gyllene färg på båda sidor. Vänd efter cirka 2 minuter.
  6. Upprepa processen tills samtliga kesoplättar är färdiggräddade. Servera med valfritt tillbehör, exempelvis färska bär så som hallon eller björnbär.

Anteckningar

Det går även bra att steka kesoplättarna i smör. Tänk på att inte ha för hög värme när du gräddar kesoplättarna i stekpannan. Jag brukar ha på femman av nio steg på spisen.


Har du lagat kesoplättar efter detta recept? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe