Skip to Content

Shakshuka

Shakshuka

Shakshuka är en matig frukosträtt från Nordafrika, som även är populär i olika delar av Mellanöstern. Rätten består av en kryddstark ragu som smaksätts av harissa, tomat, paprika och spiskummin. I denna smakrika tomatsås pocheras sedan ägg, vilket gör den extra mättande.

Shakshuka passar även utmärkt att servera till brunch och kan självklart även ätas till lunch eller middag. Personligen är detta en favorit när jag önskar att göra en mer matig frukosträtt.

Tips för att lyckas med Shakshuka

Använd riktig harissa. En del recept ersätter harissa med sambal oelek eller något liknande, men det blir inte alls samma smak utan harissa, som också är en av huvudingredienserna i ett traditionellt recept på shakshuka.

Tillaga gärna din shakshuka i en gjutjärnspanna. Den är ugnssäker och ger en god och jämn värme under tillagningen. Sätt igång ugnen det första du gör så att den håller 200 grader när din shakshuka är redo att sättas in i ugnen.

När du knäcker i äggen kan du med hjälp en sked göra en liten grop i tomatsåsen. I mitt recept använder jag fyra ägg och då är det fyra gropar man ska göra med ett knäckt ägg i varje grop.

Därefter är det viktigt att du håller koll på äggen efter cirka 5 minuter, så att de inte blir övertillagade. Äggulan ska vara lite dallrig i mitten när du skakar lite lätt på stekpannan.

Servera gärna något gott bröd till din shakshuka och ät den medans den är varm! Då är den som godast. Garnera gärna med färsk koriander. Glöm inte att smaka av tomatsåsen innan du häller i äggen. Tillsätt eventuellt salt och peppar om du tycker att det behövs.

shakshuka

Shakshuka

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Total tid: 40 minuter

Shakshuka är en matig frukosträtt från Nordafrika som även passar bra att servera till brunch.

Ingredienser

 • 1 stor gul lök
 • 1 stor röd paprika
 • 1 burk krossade tomater (400 gram)
 • 4 ägg
 • 2 msk olivolja
 • 3 vitlöksklyftor
 • 2 msk finhackad koriander
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 msk harissa
 • 1 krm salt
 • 1 tsk spiskummin
 • 0,5 tsk paprikapulver
 • Salt & peppar
 • Koriander till garnering

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Skala och hacka 1 gul lök samt kärna ur 1 röd paprika som du sedan hackar i mindre bitar. Finhacka även koriander.
 3. Värm upp en ugnssäker stekpanna på medelvärme med 2 msk olivolja. Fräs sedan lök och paprika i 2-3 minuter.
 4. Tillsätt 3 pressade vitlöksklyftor, 2 msk tomatpuré, 1 msk harissa, 1 tsk spiskummin och 0,5 tsk paprikapulver samt 1 krm salt. Rör runt och låt steka i ytterligare 2-3 minuter.
 5. Häll i 1 burk med krossad tomat (400 gram) och den finhackade koriandern. Rör runt och låt puttra i 5 minuter. Därefter stänger du av värmen och smakar av såsen med salt och peppar.
 6. Gör fyra små gropar och knäck 1 ägg i varje grop. Ställ sedan in stekpannan i ugnen försiktigt och låt grädda i 5-10 minuter.
 7. Efter 5 minuter bör du kolla till äggen. Skaka lite lätt på stekpannan. Äggulan ska vara lite dallrig i mitten, då är de färdiga.
 8. Ta ut stekpannan när äggen är klara och servera din nygjorda shakshuka medans den är varm. Garnera gärna med färsk koriander. Som tillbehör kan du ha färskt pitabröd eller något gott lantbröd som du kan doppa i såsen.

Anteckningar

Hur lång tid det tar för äggen att bli färdiga skiftar mellan olika ugnar. Det kan ta uppemot 10 minuter, men oftast är de klara tidigare än så och därför är det viktigt att kolla till äggen efter 5 minuter så att de inte blir överkokta.

Skip to Recipe