Skip to Content

Tiganites

Tiganites

Tiganites (Τηγανίτες) brukar även kallas för grekiska pannkakor. En enkel frukosträtt med en historia som går ända tillbaka till Antikens Grekland.

Till skillnad från svenska pannkakor använder man vatten istället för mjölk samt aktiv torrjäst, sedan får smeten får jäsa i 60 minuter.

Vanligtvis äts grekiska pannkakor med honung som ringlas över dem istället för sylt, socker och grädde. I modern tid förekommer även tiganites med exempelvis Nutella och andra toppings.

Tips för att lyckas med tiganites

Se till att torrjästen aktiveras. Detta märker du genom att det blir bubblor på ytan när du blandat med vatten och socker. Ifall torrjästen ej aktiveras kan det hända att smeten ej jäser.

 • Använd varmt vatten för att aktivera torrjästen
 • Sikta mjölet
 • Låt smeten vila åtminstone i 60 minuter

Ursprung & historia

Den grekiska poeten Cratinus nämnde tiganites redan på 500 talet före Kristus i ett av sina verk. Detta är första gången som en pannkaksliknande rätt finns omnämnd i skrift.

Förr i tiden brukade männen ha med sig tiganites när det var dags att skörda oliver. Dessa pannkakor hjälpte till att hålla dem mätta och energifyllda under den hårda arbetsdagen.

tiganites grekiska pannkakor recept

Tiganites (grekiska pannkakor)

Antal: 25 grekiska pannkakor
Förberedelse: 1 timme 10 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Total tid: 1 timme 25 minuter

Tiganites är enkelt att göra och dessa grekiska pannkakor är ett kul alternativ till vanliga svenska pannkakor.

Ingredienser

 • 7 dl vetemjöl
 • 4 dl vatten
 • 1 dl vatten + 1 tsk aktiv torrjäst + 0,5 tsk socker
 • 0,5 tsk salt
 • Olja till stekning
 • Honung till topping

Gör så här

 1. Kombinera 1 tsk torrjäst, 0,5 tsk socker och 1 dl varmt vatten i en skål. Rör runt och låt stå i cirka 5 minuter.
 2. Ta fram en stor skål och sikta ner 7 dl mjöl. Blanda sedan ner 0,5 tsk salt och rör runt.
 3. I den stora skålen med mjöl häller du ner 3 dl vatten plus blandningen med jäst, socker och vatten. Mixa runt med en elvisp tills allting har blandats samman.
 4. Kontrollera konsistensen och tillsätt upp till 1 dl vatten till och mixa runt med elvispen tills du får en konsistens som är tunn, men inte för rinnig. Börja med 0,5 dl vatten och öka sedan till 1 dl vid behov. Är din smet för lös så kan du tillsätta extra mjöl och mixa runt.
 5. Täck över skålen och låt smeten vila i 60 minuter.
 6. Värm upp en stekpanna och häll i olja så att den täcker botten och når en nivå som är lite mer än 1 cm över stekpannans botten.
 7. Ta fram en stor matsked och klicka sedan ut degen i stekpannan. Gör inte för många tiganites åt gången, utan stek hellre i omgångar utan att stekpannan blir överfylld. Stek dem i cirka 3 minuter per sida tills de har fått en fin gyllene färg på båda sidor.
 8. Upprepa steg 7 tills du har gjort färdigt så många tiganites som du önskar att tillaga. Smeten kan förvaras upp till 3 dagar i kylen ifall du inte lagar hela satsen.
 9. Servera dina nygjorda tiganites medans de är varma och ringla över en god honung, gärna honung från Grekland.

Anteckningar

Du kan steka i olivolja eller solrosolja. Med olivolja får du mer smak och med solrosolja blir det en mer neutral smak.

Skip to Recipe