Skip to Content

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon är en mustig gryta från den franska regionen Bourgougne. Detta är en av mina favoriträtter och efter många försök har jag kommit fram till ett recept som jag själv är väldigt nöjd med.

Rättens egentliga namn är bœuf à la bourguignonne och detta är en av de allra mest klassiska rätterna bland fransk husmanskost. Egentligen är det inte komplicerat att laga Boeuf bourguignon, men det tar tid och vill man att det ska bli riktigt gott så finns det inga genvägar, utan det krävs ett par timmars tillagningstid.

Följer man bara grundstegen noga så sköter sig det mesta av sig självt när grytan sjuder på låg värme under 2-3 timmar. Det enda man egentligen behöver göra då är att röra runt med jämna mellanrum och se till att det inte börjar koka i grytan.

Tips för att lyckas med Boeuf bourguignon

Det finns flera olika sätt att laga denna klassiska rätt på. Enligt min egen erfarenhet kan nedanstående tips hjälpa dig att lyckas med att laga en utsökt Boeuf bourguignon.

Jag har använt det ekologiska rödvinet Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic. Annars passar druvan Pinot Noir bra till att göra Boeuf bourguignon.

 • Ta fram köttet i god tid. Låt det bli rumstempererat innan tillagning.
 • Torka av köttet och gnid in salt på båda sidor. Skär köttet i stora bitar, 3×3 cm.
 • Bryn köttet på medelhög värme och vänd inte på det innan det gått 3 minuter.
 • Stek lök och morötter i samma stekpanna som du brynt kött och bacon i.
 • Skippa inte steget med vetemjöl, då det hjälper till att reda grytan under tillagningen.
 • Låt inte grytan sjuda för länge. Smaka på köttets konsistens efter cirka 2 timmar. Vill du att köttet ska falla i sär mer så kan du låta grytan sjuda vidare i 30-60 minuter till.
 • För extra djup smak på grytan kan du laga din Boeuf bourguignon dagen innan servering och låta grytan stå i kylen över natten. Värm sedan upp grytan på medelvärme och rör runt med jämna mellanrum.
Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Antal: 4-6 portioner
Förberedelse: 20 minuter
Tillagningstid: 2 timmar 40 minuter
Total tid: 3 timmar

Boeuf bourguignon är en av mina favoriträtter från det franska köket. En mustig gryta som jag gärna äter på hösten eller under vinterhalvåret.

Ingredienser

 • 1,5 kilo högrev
 • 200 gram bacon eller sidfläsk
 • 2-3 morötter
 • 1 gul lök
 • 6 vitlöksklyftor
 • 20 små lökar/steklökar
 • 250 gram små champinjoner
 • 3 msk tomatpuré
 • 1 flaska rött vin
 • 5 dl köttbuljong (alternativt 3 köttbuljongtärningar och 5 dl vatten)
 • 6 lagerblad
 • 1 tsk timjan (torkad)
 • 4 msk vetemjöl
 • 50 gram färsk persilja
 • 60 gram smör (ej margarin)
 • Finmalet havssalt & grovmald svartpeppar

Gör så här

 1. Torka av köttet med en kökshandduk eller hushållspapper. Ta en generös nypa finmalet havssalt och gnid in det på båda sidor av köttbiten. Skär sedan i stora bitar (3x3 cm).
 2. Värm upp en stekpanna på medelhög värme. Häll i 1 msk olivolja. När pannan blivit varm tar du i 30 gram smör. När smöret "tystnar" är det dags att bryna köttbitarna.
 3. Bryn köttet i omgångar så att inte pannan blir för full. Bryn i cirka 3 minuter på ena sidan utan att röra köttbitarna. Därefter vänder du på dem och bryner i cirka 2 minuter på andra sidan. Lägg över de brynta köttbitarna i en stor gryta och upprepa detta steg tills du har brynt allt kött.
 4. Skär bacon/sidfläsk i mindre bitar, cirka 2 cm. Stek sedan i samma stekpanna som du brynt köttet i och låt steka i 3-4 minuter. Blanda runt så att det blir stekt på båda sidor. Lägg sedan över bacon/sidfläsk i grytan med köttbitarna.
 5. Under tiden som du steker bacon kan du skala 1 gul lök och skära den i klyftor samt skiva 3 morötter i skivor som är 1-2 cm tjocka.
 6. I samma stekpanna som du brynt köttet och bacon/sidfläsk lägger du nu ner löken och morötterna. Sänk till medelvärme och stek i cirka 5 minuter. Under tiden finhackar du 4 vitlöksklyftor.
 7. Lägg i den finhackade vitlöken i stekpannan med lök och morötter. Tillsätt även 3 msk tomatpuré. Rör runt och stek allt i 1-2 minuter. Lägg sedan över allt i grytan med köttbitarna (tänk på att inte hälla över överskottsfettet).
 8. Strö 4 msk vetemjöl över köttet i grytan och blanda runt allt tills mjölet har blandats in och du inte längre ser något mjöl. Sätt grytan på medelvärme och låt steka i 1-2 minuter. Rör runt med jämna mellanrum.
 9. Häll ner 1 flaska rött vin, 5 dl köttbuljong, 1 tsk timjan, 6 lagerblad. Rör runt allt med en rund träslev. Sätt lock på grytan och låt koka upp. Precis när det börjar koka så sänker du värmen till låg värme. Det ska sedan sjuda på svag värme i cirka 2 timmar. Rör runt med jämna mellanrum.
 10. Under tiden kan du skala 20 små lökar/steklökar. Lägg i de små lökarna hela i grytan när det har gått 1,5 timme.
 11. När det nästan gått två timmar sköljer du champinjonerna. Använder du större champinjoner kan du skära dem i halvor eller fjärdedelar. Använder du små champinjoner så kan du låta dem vara hela.
 12. Värm upp en stekpanna på medelhög värme. Häll i 30 gram smör. När smöret tystnar lägger du i 2 vitlöksklyftor och steker i cirka 1 minut så att smöret får en arom från vitlöken. Lägg sedan i champinjonerna i stekpannan och låt steka i 3-4 minuter tills det har fått färg. Därefter lägger du ner champinjonerna i grytan.
 13. Smaka på en köttbit och bestäm ifall du vill att köttet ska falla sönder ännu mer, eller om texturen är så som du önskar. Vissa vill gärna att köttet ska falla sönder ännu mer och då kan det behövas att grytan får sjuda vidare i 30-60 minuter till.
 14. När du är nöjd med köttets textur så stänger du av värmen på plattan. Blanda sedan ner färsk persilja och låt grytan stå och dra sig medans du gör i ordning mosad potatis.
 15. Skala potatisen och koka tills den blir mjuk. Mosa sedan med en potatisstomp och blanda ner en generös klick smör. Rör runt och servera tillsammans med grytan.

Anteckningar

Ta fram köttet i god tid så att det hinner bli rumstempererat innan tillagning. Tänk på att bryna köttet i omgångar så att inte stekpannan blir överfull och kyls ner. Det tar cirka 3-5 omgångar att bryna 1,5 kilo köttbitar beroende på hur stor stekpanna du har.

För extra djup smak i grytan kan du göra i ordning din Boeuf bourguignon dagen innan och ställa in den i kylen över natten.

Skip to Recipe