Skip to Content

Chorizogryta

Chorizogryta

Chorizogryta är en snabblagad och näringsrik gryta med chorizokorv och kikärtor i en het tomatsås som brukar vara uppskattad av hela familjen. Detta är en rätt som är perfekt att slänga ihop om man har ont om tid, samtidigt om man ändå vill äta en ordentlig måltid.

Jag brukar servera kokt potatis till denna chorizogryta och tycker att det passar utmärkt till. Det blir lite mer mättande, särskilt ifall man är flera personer som ska äta. Men det går bra att äta chorizogrytan så som den är också, utan något tillbehör.

Det tar cirka 40 minuter att laga min chorizogryta, men själva tiden man spenderar på att laga rätten är cirka 10-15 minuter till förberedelse och omrörning. Därefter står grytan och puttrar för sig själv.

I detta recept använder jag paprika och spiskummin som krydda tillsammans med timjan. Jag tycker att smakerna gifter sig väl med tomatsåsen och chorizon. Med 1 röd chilifrukt blir det dessutom lite extra hetta. Gillar man inte kryddstark mat så kan man utesluta chilifrukten och istället låta såsen få en mildare smak.

Chorizogryta med kikärtor

Chorizogryta

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Total tid: 40 minuter

Chorizogryta är en snabblagad gryta med en härlig hetta i en smakrik tomatsås med kikärtor.

Ingredienser

  • 400 gram chorizo
  • 300 gram kikärtor
  • 800 gram krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 röd chili
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk timjan (torkad)
  • 1 köttbuljongstärning
  • 2 dl vatten
  • 30 gram färsk persilja
  • 2 msk olivolja
  • Finmalet havssalt & nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och hacka 1 gul lök. Lägg den hackade löken åt sidan så länge. Skala och finhacka 2 vitlökslyftor och lägg dem i en liten skål vid sidan om så länge. Kärna ur 1 röd chilifrukt och skär den i mindre bitar och lägg sedan i samma skål som vitlöken.
  2. Skär chorizokorvarna i skivor som är cirka 1-2 cm tjocka. Värm upp en gryta eller traktörpanna med 2 msk olivolja på medelvärme. Stek sedan chorizon i 2 minuter. Vänd sedan på chorizon och stek i 2 minuter till på andra sidan. Lägg sedan över chorizon i en skål vid sidan av.
  3. Häll i den hackade löken i samma gryta/panna där du stekte chorizon. Stek löken i några minuter tills den blir genomskinlig.
  4. Lägg i den finhackade vitlöken och röd chili i stekpannan tillsammans med 1 msk tomatpuré, 1 tsk paprika och 1 tsk spiskummin. Rör runt och blanda. Låt steka i 1-2 minuter.
  5. Tillsätt 800 gram krossade tomater och 1 tsk torkad timjan, 1 köttbuljongtärning och 2 dl vatten.
  6. Skölj kikärtorna ordentligt med vatten i ett durkslag. Häll sedan ner dem i grytan tillsammans med chorizon. Låt allting puttra i cirka 30 minuter och rör runt med jämna mellanrum.
  7. Efter 25-30 minuter tar du bort grytan från plattan och rör ner 30 gram finhackad persilja. Smaka av och tillsätt eventuellt lite finmalet havssalt & nymald svartpeppar.
  8. Servera grytan som den är eller tillsammans med kokt potatis.

Anteckningar

Jag lagar oftast denna rätt i en traktörpanna i gjutjärn, men det går lika bra att tillaga i en gryta eller större kastrull.

Skip to Recipe