Skip to Content

Inkokt lax

Inkokt lax

Inkokt lax är en klassiker bland rätter som serveras i samband med högtider som midsommar, påsk och jul. Det är också en utmärkt bufférätt då laxen serveras kall.

Det går även bra att förbereda inkokt lax dagen innan. Då förvarar man kastrullen i kylen över natten och låter laxen ligga kvar i kastrullen tillsammans med lagen.

Tips för att lyckas

Trots att detta är en väldigt enkel rätt att laga som i stort sett lagar sig själv, så kan man tänka på några saker för bästa möjliga resultat.

Det första är att välja en tillräckligt stor kastrull så att alla laxbitar kan läggas ner i kastrullen utan att de lägger på varandra. Annars får man vara extra försiktig när man lägger ner och tar upp laxbitarna.

Christine lägger ner laxen i kastrullen med lagen som kokats upp och sjudit i cirka 15 minuter.

Det andra är att man inte ska lägga ner laxen medans kastrullen står kvar på den varma plattan. Kastrullen ska alltså tas av från plattan och ställas åt sidan innan laxbitarna läggs ner i kastrullen. Därefter ska laxen stå och dra i cirka 1 timme under lock.

Inkokt lax recept

Inkokt lax

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 1 timme
Total tid: 1 timme 15 minuter

Inkokt lax är en klassiker som serveras i samband med högtider som påsk, midsommar eller jul. Detta recept är väldigt enkelt att göra och ger cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 portionsbitar lax
  • 1,5 liter vatten
  • 1 gul lök eller purjolök (skuren i bitar)
  • 2 lagerblad
  • 0,5 dl ättiksprit (12%)
  • 1,5 msk finmalet havssalt
  • 8 kryddpepparkorn
  • 6 dillkvistar

Garnering & upplägg

  • Färsk dill
  • Citronskivor
  • Bladspenat

Gör så här

  1. Ta fram en stor kastrull.
  2. Skala och skär 1 gul lök eller purjolök i bitar.
  3. Häll i 1,5 liter vatten i kastrullen tillsammans med löken, 2 lagerblad, 0,5 dl ättiksprit, 1,5 msk salt, 8 kryddpepparkorn och 6 dillkvistar.
  4. Sätt på värmen och låt koka upp. Sedan sänker du värmen något och låter det sjuda i cirka 15 minuter.
  5. Därefter tar du bort kastrullen från plattan och ställer den åt sidan. Lägg i laxbitarna. Sätt på lock på kastrullen och låt sedan laxen ligga och dra i cirka 1 timme.
  6. Ta fram en större tallrik eller fat. Lägg ut bladspenat som en bädd och lägg sedan upp laxen ovanpå bladspenaten. Garnera gärna med citronskivor och färsk dill för en mer festlig servering.

Anteckningar

Glöm inte att ta bort kastrullen från plattan innan du lägger i laxbitarna. Dessa ska bara ligga i vattnet i cirka 1 timme utan någon extra värme.


Har du testat detta traditionella recept på inkokt lax? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe