Skip to Content

Kalops

Kalops

Kalops är en klassiker bland svensk husmanskost, även om rätten troligtvis har sitt ursprung i Storbritannien. Den görs på nötkött, morötter, lök, kryddpeppar, köttbuljong och lagerblad.

Som skåning har jag ätit kalops många gånger och det är en stående favorit som värmer upp hela själen under vinterhalvåret. Traditionellt serverar man kokt potatis och inlagda rödbetor till kalopsen.

Det som skiljer en skånsk kalops från en vanlig svensk variant är att man inkluderar morot som en ingrediens i kalopsen. Nuförtiden brukar dock de flesta kalopsrecept inkludera morötter.

Första gången som kalops finns beskriven i svensk text är ifrån Cajsa Wargs kokbok från 1700-talet. Namnet på rätten kommer ifrån engelskans ”collops” som betyder skivor av kött.

Det var framförallt i Skåne som kalops blev populärt. En maträtt som var både mättande och full av näring, vilket var särskilt uppskattat av bönderna. I Skåne har man traditionellt använt högrev och det är också det som jag använder i mitt kalopsrecept.

Kalops är en klassiker bland svensk husmanskost, även om rätten troligtvis har sitt ursprung i Storbritannien. Den görs på nötkött, morötter, lök, kryddpeppar, köttbuljong och lagerblad.

Kalops

Antal: 4-6 portioner
Förberedelse: 25 minuter
Tillagningstid: 2 timmar 40 minuter
Total tid: 3 timmar 5 minuter

Kalops är en hjärtvärmande gryta med nötkött och morötter. Den distinkta smaken kommer bland annat från krydpeppar och lagerblad.

Ingredienser

 • 1,5 kg högrev
 • 12-14 dl vatten
 • 3 msk vetemjöl
 • 500 gram morötter
 • 300 gram lök
 • 0,5 dl köttfond (koncentrerad)
 • 2 tsk kryddpeppar
 • 1 kryddmått nejlika
 • 4 lagerblad
 • Salt & peppar
 • Olivolja och smör till stekning

Gör så här

 1. Torka av köttet med en handduk eller hushållspapper. Sprinkla över salt över hela köttbiten, på båda sidorna. Skär sedan köttet i tärningar som är cirka 2-3 cm.
 2. Skala lök och hacka den grovt.
 3. Värm upp en stekpanna på medelhög värme med 1 msk olivolja. När pannan blivit varm kör du ner 30 gram smör och väntar tills smöret "tystnar". Bryn sedan köttet i omgångar. Se till att inte stekpannan blir överfull. 3-5 omgångar brukar räcka beroende på hur stor stekpannan man har. Lägg över det brynta köttet i en stor gryta. Bryn köttet i cirka 2 minuter vardera på under- och ovansida.
 4. När du brynt köttet är det dags att steka löken i samma stekpanna som du brynt köttet. Rör runt löken och låt sedan steka i 2-3 minuter. Lägg sedan över löken i grytan.
 5. Slanta morötterna (skär dem snett) i bitar om cirka 2 cm. Lägg sedan i dem i grytan med löken och köttet.
 6. Tillsätt 1 kryddmått mald nejika och ta sedan 3 msk vetemjöl och häll den över innehållet i grytan. Rör runt tills du inte längre ser något mjöl.
 7. Sätt på plattan och låt steka på medelvärme i 1-2 minuter. Häll sedan i 12-14 dl vatten, så att köttet och grönsakerna täcks precis. Häll ner 0,5 dl koncentrerad köttfond samt 2 tsk hel kryddpeppar och 4 lagerblad.
 8. Höj värmen på plattan och låt koka upp. Sänk sedan till låg värme precis när det börjar koka. Kalopsen ska sedan sjuda i cirka 2-3 timmar beroende på vilken textur man önskar att få på köttbitarna. Vissa gillar när köttbitarna verkligen faller samman och vissa föredrar lite mer tuggmotstånd.
 9. Rör runt med jämna mellanrum, cirka var 20:e minut eller så. Kontrollera även så att det inte kokar i grytan.
 10. Efter två timmar smakar du på en köttbit och bestämmer dig ifall du vill köra kalopsen en timme till eller om du är nöjd. Personligen kör jag alltid tre timmar, då smältet köttet i munnen samtidigt som kalopsen får lite extra smak.
 11. När du är nöjd med köttets konsistens så smakar du av med salt och peppar. Traditionellt serveras kalops med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Anteckningar

Ta fram köttet i god tid. Det är mycket lättare att få till en fin yta på köttbitarna när de är rumstempererade än om köttet precis tagits ut ur kylskåpet. Då är det större risk att köttet "kokas" istället för att få en fin stekyta.

Behöver du reda såsen innan servering, ifall du tycker att konsistensen är för lös så rekommenderar jag att lyfta upp allt innehåll med en hålslev. Därefter kokar du upp såsen i några minuter till önskad konsistens och lägger tillbaka köttet och grönsakerna i grytan innan servering.

Skip to Recipe