Skip to Content

Pannbiff med lök

Pannbiff med lök

Pannbiff med lök är en våra mest älskade rätter bland svensk husmanskost. En klassiker där pannbiffen serveras med stekt lök på toppen tillsammans med kokt potatis, rårörda lingon och inlagd gurka eller pressgurka.

Detta är en rätt som i stort sett vem som helst kan laga. Man behöver heller inte spendera flera timmar i köket för att laga pannbiff med lök, utan det tar ungefär 60-80 minuter från start till servering.

Jag steker löken på svag medelvärme och häller sedan över en mix av vatten, köttfond, majsstärkelse och soja som blir till en smakrik löksky. Pannbiffarna gör jag på blandfärs för extra saftighet, men det går även att göra med endast nötfärs.

Tips för att lyckas

Nedan kan du se några av mina tips som jag använder när jag lagar pannbiff med lök.

  • Ta fram färsen 1-2 timmar innan tillagning så att den inte är kylskåpskall.
  • Använd blandfärs för extra saftiga pannbiffar.
  • Låt färsblandningen stå och svälla i 10-15 minuter så att ströbrödet drar åt sig vätskan.
  • Stek pannbiffarna på medelvärme i en blandning av olivolja och smör.
  • Stek dem i omgångar så att du inte har för många pannbiffar i stekpannan åt gången.
  • Gör gärna ett stekprov med 1 pannbiff och smaka av för att eventuellt justera kryddning.
  • Ös gärna lite av smöret i stekpannan över pannbiffarna under stekning.
  • Låt löken stekas på svag medelvärme i minst 20-25 minuter. Rör runt och låt den inte brännas vid.
Pannbiff med lök

Pannbiff med lök

Antal: 16 pannbiffar
Förberedelse: 30 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Total tid: 1 timme

Pannbiff med lök är en riktig klassiker bland svensk husmanskost.

Ingredienser

Pannbiffar

  • 1 kilo blandfärs
  • 1 gul lök
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 3 msk dijonsenap
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 tsk finmalet havssalt
  • 1 msk olivolja till stekning
  • 50 gram smör till stekning

Löksky

  • 4 gula lökar
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk maizena majsstärkelse
  • 2 msk köttfond
  • 1 tsk tamarisoja
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör

Gör så här

Pannbiffarna

  1. Skala och finhacka 1 gul lök och lägg sedan över i en stor skål.
  2. Blanda ner blandfärs, mjölk, ströbröd, dijonsenap, salt vitpeppar. Mixa runt med händerna tills allting är blandat.
  3. Låt färsblandningen stå och dra sig i cirka 10-15 minuter.
  4. Forma färsblandningen till biffar (cirka 16 st).
  5. Sätt ugnen på 60 grader.
  6. Värm upp en stekpanna på medelvärme. Häll i 1 msk olivolja och cirka 30 gram smör. Stek sedan pannbiffarna i omgångar tills alla har blivit färdigstekta, cirka 4-6 pannbiffar åt gången.
  7. Vänd på biffarna efter cirka 3-4 minuter. De ska ha fått fin färg på båda sidor. Tillsätt en extra klick smör mellan varje omgång.
  8. När biffarna är färdigstekta lägger du över dem i en ugnsform som du sätter in i ugnen för att hålla värmen under tiden som lökskyn och resten av biffarna tillagas.

Löksky

  1. Skala och riv 4 gula lökar med rivjärn till lökskyn. Värm upp en stekpanna på låg medelvärme och häll i 2 msk olivolja + 1 msk smör.
  2. Stek löken på låg medelvärme i 20-30 minuter tills den får en brun nyans (ej bränd). Rör runt med jämna mellanrum.
  3. Blanda ihop 1 tsk majsstärkelse med 2 tsk kallt vatten i en liten skål. Rör runt med en sked tills majsstärkelsen har lösts upp. Häll i 2 msk köttfond, 1 tsk soja samt 2 dl vatten. Rör runt.
  4. Häll vätskan över löken och rör runt. Låt puttra på medelvärme tills skyn har fått en något tjockare konsistens (cirka 5 minuter).

Servering

Servera med valfritt tillbehör, exempelvis kokt potatis, rårörda lingon och inlagd gurka.

Skip to Recipe