Skip to Content

Skånsk Äggakaka

Skånsk Äggakaka

Skånsk äggakaka är en av mina favoriträtter. Det är otroligt mättande och välsmakande. Att göra hemlagad äggakaka är faktiskt inte så svårt, men det kräver lite tid och tålamod.

Servera gärna med stekt fläsk och rårörda lingon.

Tips för att lyckas med skånsk äggakaka

 • Rör långsamt längs botten så att det lossnar stora äggsjok.
 • Sänk värmen när den inte längre är kladdig. Skaka stekpannan för att säkerställa att äggakakan inte bränt fast i botten.
 • Vänd äggakakan med ett stort lock eller tallrik som täcker stekpannan.

Ursprung & Historia

Skånsk äggakaka går tillbaka till bondesamhället när man jobbade långa dagar i samband med höstskörden. Då var detta något som var enkelt att packa med sig och äta ute på fälten.

Äggakakan smakar förstås bäst när den kommer direkt från stekpannan, men den går även bra att äta kall, vilket gjorde det till ett utmärkt val för bönderna.

Nuförtiden serveras skånsk äggakaka främst på gamla gästgivaregårdar. Brösarps Gästgifveri, Dalby gästis och Tunneberga Gästgifvargård är några exempel på klassiska ställen som än idag serverar denna traditionella rätt från Skåne.

Skånsk äggakaka på Tunneberga Gästgifvargård

När den första äggakakan lagades vet man inte, men det är en gammal tradition som troligtvis kom till som en variant på ugnspannkakan. Pannkakor har nämligen lagats i Sverige sedan åtminstone 1538 då pannkaka omnämns i en skrift från Olaus Petri.

Det som framförallt skiljer äggakakan från en ugnspannkaka är mängden ägg. En skånsk äggakaka innehåller alltid en riklig mängd ägg.

Skånsk äggakaka

Skånsk äggakaka

Antal: 4-6 portioner
Förberedelse: 30 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Total tid: 1 timme

Äggakaka är en klassisk rätt från det skånska köket som har mättat många magar genom åren.

Detta recept ger cirka 4-6 portioner skånsk äggakaka.

Ingredienser

 • 10 ägg
 • 10 dl standardmjölk
 • 3,5 dl vetemjöl
 • 1 msk strösocker
 • 2 tsk salt
 • 2 krm vitpeppar
 • 75 gram smör
 • 400-500 gram fläsk eller bacon

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 250 grader (över under värme)
 2. Ta fram en stor skål/bunke och knäck i alla ägg. Blanda i salt, strösocker och vitpeppar.
 3. Häll i en mindre mängd vetemjöl åt gången och vispa runt tills du har blandat ner allt mjöl i bunken med ägg.
 4. Häll i någon deciliter mjölk åt gången samtidigt som du vispar. Fortsätt tills du har hällt i all mjölk och vispat ihop blandningen till en jämn smet.
 5. Stek fläsk eller bacon i en stor stekpanna som tåler ugnsvärme. Låt sedan flottet ligga kvar i pannan och tillsätt 50 gram smör. Sätt plattan på medelhög värme.
 6. Häll i äggblandningen i stekpannan. Rör runt med jämna mellanrum med hjälp av en stekspade. När du drar med stekspaden ska du göra det långsamt i botten av stekpannan. Det ska bli till stora äggsjok när du drar med stekspaden. Upprepa detta tills äggsmeten inte längre är kladdig.
 7. Sänk värmen på plattan och låt din äggakaka steka tills den får en yta. Tänk på att röra eller skaka stekpannan med jämna mellanrum så att din äggakaka inte fastnar i stekpannan.
 8. Lyft försiktigt på äggakakan med hjälp av stekspaden. När den fått en fin färg på undersidan så tar du ett stort lock eller tallrik som du lägger över stekpannan. Därefter vänder du snabbt stekpannan så att den hamnar upp och ner med äggakakan på locket/tallriken.
 9. Sätt tillbaka stekpannan på plattan och häll i en klick smör till. Låt sedan äggakakan glida ner långsamt från locket/tallriken och tillbaka ner i stekpannan. Stek i cirka 2-3 minuter.
 10. Lägg på fläsket i mitten av äggakakan. Sätt sedan in hela stekpannan i ugnen och låt den vara inne i ugnen i cirka 5-6 minuter.
 11. Ta ut från ugnen och servera med rårörda lingon vid sidan om.

Anteckningar

Tänk på att inte steka fläsk/bacon allt för hårt då det ska in i ugnen i cirka 5-6 minuter på slutet.

Var noga med att röra runt med jämna mellanrum så att inte äggblandningen fastnar i stekpannan. Detsamma gäller sen när den ska få färg. Då är det viktigt att skaka stekspannan eller röra försiktigt på äggakakan för att säkerställa att den inte har fastnat.


Har du provat mitt recept på skånsk äggkaka? Lämna gärna ett betyg eller en skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe