Picklad rödlök är ett gott och nyttigt tillbehör som är enkelt att göra hemma. Passar utmärkt till kebab, pulled pork, köttbullar och hamburgare m.m. Den picklade rödlöken tillför en sötsyrlig smak och trevlig konsistens.
Picklad rödlök kallas ibland även för inlagd rödlök eller syrad rödlök. Att äta picklade grönsaker är både nyttigt och bra för vårt upptag av mineraler, som blir enklare för kroppen att ta upp efter inläggning.
Rödlök innehåller många nyttigheter i form av vitaminer, folsyra, fibrer och flavonoider samt mineraler som kalium, fosfor, magnesium, kalcium och krom. Studier har även visat att rödlök kan minska det dåliga kolestrolet och öka det goda.
Rödlöken är också bra för hud och hår samt för att rensa bort tungmetaller från kroppen. Vid tillagning försvinner en del näringsämnen – därför är det toppen att äta inlagd rödlök.
Detta behöver du för att göra picklad rödlök
Förutom ingredienserna är det främst tid och tålamod som behövs för att pickla rödlök. Allra helst ska du låta den stå över natten tills dagen efter. Du behöver även något att pickla rödlöken i – exempelvis en glasburk med lock.
Ingredienser
- Rödlök
- Ättika (12%)
- Vatten
- Socker
- Salt
Hur länge håller inlagd rödlök?
Lagen som används för att göra picklad rödlök innehåller både ättika och socker som konserverar rödlöken. Under förutsättning att rödlöken täcks av lagen och förvaras i en lufttät glasburk så håller inlagd rödlök åtminstone i ett par veckor i kylen.

Picklad rödlök
Picklad rödlök är ett gott och nyttigt tillbehör som passar till det mesta, alltifrån hemmagjorda hamburgare till kebab eller tacos.
Detta recept ger cirka 4 portioner.
Ingredienser
- 2 rödlökar
- 1,5 dl vatten
- 1/2 dl ättika (12%)
- 1 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
Gör så här
- Skala rödlöken och dela på hälften. Skär rödlöken i tunna skivor.
- Koka upp vatten, ättika, socker och salt i en kastrull. Rör runt tills sockret har löst upp sig. Ta av från plattan och låt svalna.
- Ta fram en glasburk med lock och lägg i rödlöken. Häll sedan över lagen med vatten, ättika, socker och salt. Se till att rödlöken täcks av lagen.
- Sätt på locket och låt stå i några timmar. Godast blir det ifall du låter den picklade rödlöken stå över natten, alltså minst 8 timmar.
Anteckningar
Har du bråttom kan du hälla den varma lagen över rödlöken, utan att låta den svalna. Detta snabbar på processen något och gör löken mjuk, men jag rekommenderar ändå att man låter den stå och dra sig i minst fyra timmar.
Har du följt detta recept och gjort egen picklad rödlök? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan!
Hans Carlsson
Monday 3rd of April 2023
Picklad rödlök? Det var tamejfan den mest patetiska svengelska jag sett på länge. Det heter inlagd rödlök och inget annat.
Alexander Waltner
Monday 3rd of April 2023
Hej Hans, jag är ledsen att göra dig besviken, men ordet pickla har varit belagt i det svenska språket sedan 1890, alltså innan både du och jag föddes. Picklad rödlök är det absolut vanligaste uttrycket, vilket också blir tydligt när man tittar på sökningar i Google. Drygt 70 000 personer söker på picklad rödlök varje månad i Sverige. Detta kan jämföras med inlagd rödlök som har drygt 5000 sökningar i månaden. Med det sagt så kan man självklart säga inlagd rödlök. Även syrad rödlök går bra som benämning, vilket också står med i artikeln ifall du har läst texten.
Här kan du läsa mer om ordet pickla på Svenska Akademiens ordböcker - https://svenska.se/so/?id=161198&pz=5