Pressgurka är en typ av inlagd gurka som är enkelt och går snabbt att göra. Namnet kommer ifrån att vätskan pressas ur gurkan och pressgurka har länge varit ett klassiskt tillbehör till svensk husmanskost.
Äkta pressgurka tar cirka 45-60 minuter att göra från start till servering. Det är då viktigt att vätskan pressas ur gurkan ordentligt med hjälp av något tungt som man lägger på gurkan.
Detta gör det också möjligt för gurkan att dra åt sig den smarriga lagen som man lägger in pressgurkan i efter att vattnet pressats ur. Jag gör nästan alltid pressgurka enligt det här receptet. Ibland varierar jag med olika kryddor och örter.

Pressgurka
Pressgurka är ett klassiskt tillbehör som passar bra till de flesta maträtter från Sverige, men även till grillat.
Detta recept ger cirka 4-6 portioner, men det går bra att göra extra mycket om man vill spara i kylen.
Ingredienser
- 1 stor gurka
- 2 msk ättika (12%)
- 2 msk socker
- 1 dl vatten
- 1 msk hackad persilja
- 4 kryddmått salt
- 1 kryddmått vitpeppar
Gör så här
- Tvätta gurkan och hyvla sedan gurkan i tunna skivor med en osthyvel.
- Lägg i en skål eller sil. Strö över 3 krm salt och lägg en tyngd på gurkan. Låt stå i 20 minuter.
- Förbered lagen under tiden. Blanda övriga ingredienser i en burk med lock. Rör runt tills sockret har mixats ihop i lagen. Glöm inte att lägga i 1 krm salt.
- När gurkan stått och dratt sig i 20 minuter. Pressa försiktigt och ta bort vattnet som pressats ur gurkan.
- Lägg i gurkan i burken med lagen. Sätt på locket och skaka runt så att allting blandas ordentligt. Låt sedan stå i 20-30 minuter i kylen.
- Servera och njut av en smaskig pressgurka!
Anteckningar
Pressgurka håller länge ifall du har en lufttät burk. Den kan hålla i flera månader och troligtvis hinner du äta upp den långt innan dess.
Tänk på att inte använda en burk med plåtlock då ättikan kan göra att det rostar.
Vad passar pressgurka till?
Pressgurka passar bra till de flesta svenska maträtter. Särskilt vanligt är det att servera till kött och potatis med sås eller köttbullar. Det är även ett populärt tillbehör till inkokt lax.
Personligen tycker jag att det passar till det mesta, oavsett om du grillar kött eller grönsaker. Den snabba inläggningen av gurkan ger en trevlig och annorlunda smak.
- Grillat kött/fisk/grönsaker
- Svenska köttbullar
- Inkokt lax
- Cevapcici
Har du testat mitt Pressgurka recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan!