Skip to Content

Egen currykrydda

Egen currykrydda

Curry är en klassisk kryddblandning som är populär i Sverige för att göra currysås, Flygande Jacob, currykyckling eller pizza med kyckling, banan och curry. 

Currykrydda eller currypulver känns igen med sin gulaktiga färg, som kommer ifrån gurkmeja. I stort sett varje mataffär säljer curryblandningar från Santa Maria eller Kockens m.m.

Att göra egen currykrydda är dock enkelt och blir oftast mer smakrik. Dessutom kan du själv välja kvalitén på kryddorna och du får möjlighet att använda ekologiska kryddor när du gör eget currypulver. 

Förvaring

Din curry bör förvaras i en lufttät burk, förslagsvis en kryddburk i glas. Currykryddan håller länge, men efter hand försvinner smaken något.

För att behålla smaken sålänge som möjligt bör kryddan stå torrt och svalt utan direkt solljus.

Var försiktig med gurkmejan

Gurkmeja har en otrolig förmåga att färga av sig. Var därför försiktig när du hanterar den malda gurkmejan. Spiller du någonstans bör det torkas bort omgående. Annars är risken att det blir en permanent gul fläck.

Fräs curryn innan användning

För att få fram smakerna från kryddorna i currykryddan är det viktigt att man fräser curryblandningen på låg/medelvärme tillsammans med olja, exempelvis olivolja. De flesta av ingredienserna är nämligen oljelösliga.

Att fräsa curryn är perfekt i samband när du steker lök. Men var noga med att inte bränna currykryddan. Låt den steka i cirka 1 minut.

egen currykrydda

Egen currykrydda

Antal: 1 burk curry krydda
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 5 minuter

Denna currykrydda liknar den klassiska "svenska" curryn som går att köpa i mataffären och passar perfekt till currysås eller om du gör egen pizza med kyckling, banan och curry.

Receptet nedan ger cirka 1 kryddburk.

Ingredienser

 • 4 msk hel koriander (torkad)
 • 4 msk gurkmeja (mald)
 • 1,5 tsk spiskummin
 • 0,5 tsk nejlika
 • 0,5 tsk chiliflakes
 • 1 tsk fänkålsfrön
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk svartpeppar
 • 1 tsk ingefära
 • 0,5 tsk kardemumma

Gör så här

 1. Börja med att mala 1 tsk fänkålsfrön och 0,5 tsk chiliflakes. Mal sedan 4 msk torkad koriander tills du får ett pulver.
 2. Ta fram en skål där alla kryddor får plats och blanda sedan i samtliga kryddor. Rör runt med en sked tills allting är välblandat.
 3. Ta fram en tom kryddburk och förvara din hemmagjorda currykrydda.

Anteckningar

Jag använder en mortel för att mala kryddorna. Men det går även bra att använda en kryddkvarn.

Har du inga chiliflakes kan du byta ut detta mot samma mängd mald cayennepeppar.

Steg för steg

Steg 1

Börja med att mala 1 tsk fänkålsfrön och 0,5 tsk chiliflakes i en mortel eller kryddkvarn. Mal sedan 4 msk hel koriander (torkad).

Steg 2

Ta fram en skål där alla kryddor får plats. Blanda i alla ingredienser, inklusive de nymalda kryddorna.

currykrydda

Steg 3

Mixa runt kryddblandningen tills alla kryddor har blandats samman. Jag använder en sked för detta och vänder runt tills allting är välblandat.

curry krydda

Steg 4

Nu är din curry klar att användas. Förvara den i en kryddburk, gärna mörkt i en låda eller skåp.

egen currykrydda

Olika varianter

Cuyrrypulver bör koriander och gurkmeja vara huvudingredienser. Det är nämligen gurkmejan som tillför den gulaktiga färgen på kryddblandningen. Har man bockhornsklöver hemma kan man även inkludera detta när man gör eget currypulver.

Nedan kan du se tre klassiska varianter på currykrydda som går att köpa färdig på mataffärer och dess innehåll.

Innehållsförteckning Kockens curry

Koriander, bockhornsklöver, fänkål, gurkmeja, spiskummin, ingefära, cayennepeppar, svartpeppar, kanel, muskotnöt, kardemumma, vitlök, kryddnejlika.

Innehållsförteckning Santa Marias curry

Koriander (34%), gurkmeja (31%), bockhornsklöver, cayennepeppar, spiskummin, fänkål, svartpeppar.

Innehållsförteckning Icas currypulver

Gurkmeja, koriander, bockhornsklöver, fänkål, spiskummin, kryddor (svartpeppar, kanel och kardemumma), paprika, cayennepeppar.


Har du testat att göra egen curry krydda efter mitt recept? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe