Skip to Content

Fajitakrydda

Fajitakrydda

Brukar du köpa färdigblandad fajitakrydda från mataffären? Det behöver du inte göra längre, utan här är ett enkelt och traditionellt recept på hemgjord fajitaskryddblandning.

Förutom att det oftast är billigare att göra egen fajitakrydda så får du även möjligheten att påverka vilka kryddor du använder och färskheten på dessa samt kryddornas ursprung.

Desto högre kvalitet och färskhet på kryddorna, desto bättre smak får också maten som du smaksätter med kryddblandningen.

Vad är Fajitakrydda?

Fajitas är en tex-mex-rätt som traditionellt görs på oxbringa som sedan serveras med stekt lök och paprika.

I Sverige är fajitas ofta synonymt med tacos fast istället för färs så använder man kycklingfilé. Vanligtvis serveras detta sedan med typiska tacotillbehör som tortillabröd, riven ost, salsasås, guacamole, gräddfil, hackad tomat osv.

Mexikansk fajita med kött, lök och paprika.

Vad är skillnaden på fajitakrydda och tacokrydda?

En stor skillnad mellan fajitakrydda och tacokrydda är det faktum att tacokryddan traditionellt domineras av spiskummin och oregano.

Fajitaskryddmix är istället mer balanserad till skillnad från tacokrydda som i regel brukar vara starkare med ett högre innehåll chili/cayennepeppar.

Kan man göra fajitakrydda utan socker?

Det går bra att utesluta socker ur kryddblandningen. Smaken ändras förstås något i sin karaktär, men det blir fortfarande gott. Jag kör med kokossocker då det är något mer hälsosamt än raffinerat socker.

Fajitakrydda recept

Fajitakrydda

Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 10 minuter

Här har ni ett hemgjort recept som liknar den färdiga kryddblandningen som kallas för fajitakrydda i mataffären, helt utan tillsatser.

Denna fajitaskryddblandning är anpassad för 500-600 gram kycklingfilé.

Ingredienser

  • 1 msk oregano
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk paprika (ej stark eller rökt)
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kokossocker (alt. vanligt socker)
  • 1-3 krm cayennepeppar

Gör så här

  1. Ta fram en liten skål och blanda ner samtliga ingredienser. Rör runt så att allting är välblandat.

Användning av kryddblandningen vid stekning av kyckling (500-600 gram):

  • Värm en stekpanna på medelhög värme och häll i 2 msk olivolja
  • Skär kycklingen i mindre bitar. Stek sedan kycklingbitarna i cirka 1 minut på varje sida.
  • Häll över kryddblandningen och tillsätt 2-3 msk vatten. Mixa runt med en slev eller sked och stek färdigt kycklingen tills den inte är rosa inuti.

Anteckningar

Anpassa mängden cayennepeppar utifrån hur stark du vill att din fajitaskrydda ska vara. Önskar man en mild kryddblandning rekommenderar jag 1 krm cayennepeppar.

För medel hetta kan man ta 2-3 krm cayennepeppar. För stark fajitaskryddblandning så kan du gå upp till 1 tsk cayennepeppar.

Rekommenderade produkter


Har du provat detta recept på hemgjord fajitakrydda? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe