Skip to Content

Gremolata

Gremolata

Gremolata är ett traditionellt tillbehör från Italien som består av hackad persilja, vitlök och zest från citron. Det finns även varianter där man inkluderar olivolja och citronjuice.

I detta receptet förklarar jag hur man gör både och vilken slags Gremolata som jag själv föredrar. På Italienska uttalas det som [ɡremoˈlaːta], men det kan även gå under namnet Gremolada. 

Hur man använder Gremolata

  • Garnering.
  • Tillbehör till grillat kött eller stekt fisk.
  • Tillbehör till pasta, risotto, polenta eller till diverse soppor.
  • Tillbehör till ossobuco alla milanese.

Nyckeln till en riktigt god Gremolata

Det viktigaste är att man använder färska ingredienser. Persiljan ska vara grön och fin, utan gula blad. Likaså är det viktigt att vitlöken är färsk och att citronen inte legat för länge. Tänk på att använda ekologisk citron eftersom att skalet är en av huvudingredienserna. 

För detta Gremolata recept som innehåller olivolja är det viktigt att man använder en god olivolja, som är extra virgin. Slutligen blir resultatet bäst om man gör denna blandning precis innan man ska använda den, max 5-10 minuter före. 

Gremolata italienskt recept

Gremolata (Italienskt Recept)

Antal: 4
Förberedelse: 5 minuter
Total tid: 5 minuter

Gremolata, eller Gremolada är en grön kryddblandning/sås som görs på persilja, vitlök och rivet citronskal.

Det är ett standardtillbehör till den italienska rätten Ossobuco alla Milanese, men passar även bra till många andra rätter, exempelvis kött, morotsbiffar, stekt lax m.m.

Jag föredrar min Gremolata lite saftigare med olivolja och citronjuice. Vill man använda Gremolata som garnerning ska man inte lägga till någon olja eller citronjuice.

Ingredienser

  • 1,5 dl finhackad persilja (cirka ett stort knippe)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 Ekologisk citron
  • 4 msk olivolja (valfritt)
  • 2 msk citronjuice (valfritt)

Gör så här

  1. Finhacka persiljan och lägg i en skål
  2. Tvätta citronen och riv av skalet (endast det gula)
  3. Pressa vitlöken
  4. Blanda persilja, citronskal och pressad vitlök.
  5. Tillsätt 4 msk olivolja och 2 msk citronjuice
  6. Blanda runt och servera som tillbehör

Anteckningar

Använd en ekologisk citron när du gör Gremolata. Detta är särskilt viktigt eftersom att man använder skalet,

Din Gremolata kommer även att smaka godare med ekologisk citron, både skalet och citronjuicen.

Jag rekommenderar att man använder en vass kniv för att finhacka persiljan. Använder man en slö kniv blir persiljan inte lika bra hackad.

Andra varianter

  • Zest från andra citrusfrukter, exempelvis apelsin, grapefrukt eller lime
  • Med pecorino-ost, ansjovis eller rostade pinjenötter.

Ursprung

Gremolata kommer ifrån Italien, men det finns ingen källa som bekäftar dess exakta ursprung. Namnet kan möjligtvis komma från franskans Gremolade.

Man kan jämföra Gremolatans betydelse i det italienska köket med Argentinas Chimichurri eller Frankrikes Persillade. Förutom som tillbehör till Osso Bucco alla Milanese använder man denna blandning till en rad olika rätter och tillfällen i Italien. 


Har du testat mitt Gremolata recept? Lämna en kommentar nedan! 

malin

Friday 25th of February 2022

Jättegott och friskt som pastatopping. Tack för inspirationen.

Skip to Recipe