Skip to Content

Persillade

Persillade

Persillade är en kryddblandning från Frankrike som görs på persilja, vitlök och salt. Den används framförallt till grillade kötträtter och som smaksättare i diverse maträtter, exempelvis för escargot eller ostron.  

Det är en klassisk ingrediens inom det franska köket som också är enkelt att göra hemma. I de flesta svenska matbutiker kan man även köpa färdig persillade som krydda från exempelvis Santa Maria och Kockens. 

Men allra godast blir det givetvis om man använder en färsk persillade som man gjort hemma. En del gör även en persilladesås eller persilladesmör med olja respektive smör för att lättare använda kryddblandningen som en marinad. 

Denna kryddblandning påminner en del om Italiens Gremolata och Argentinas Chimichurri, men skillnaden är att persilladen oftast är torr och inte har i sig någon citron eller chili, utan endast persilja och vitlök med salt. 

Tips för att göra egen persillade

  • Använd alltid färsk persilja. Den ska vara grön och frisk, inte gulaktig.
  • Använd färsk vitlök och gärna ett havssalt från Frankrike.
  • Hacka ingredienserna efter eget tycke. En del föredrar väldigt finhackat och en del hackar persiljan och vitlöken måttligt.

Vad kan man använda persillade till?

Om man vill ha en intensiv smak ska man lägga till persilladen i slutet av matlagningen. Kryddblandningen funkar även bra som garnerning.

  • Marinad till lamm.
  • Pommes persillade (klassisk fransk bistrorätt).
  • Smaksättning i grytor.
  • Garnering till franska maträtter.
  • Persilladesmör till rätter som ostron och escargot.
Persillade kryddblandning

Persillade

Förberedelse: 5 minuter
Total tid: 5 minuter

Persillade är en klassisk kryddblandning och smaksättare i Frankrike som består av persilja, vitlök och salt.

Man kan även lägga till olivolja om man exempelvis ska använda persilladen för att marinera kött vid grillning.

Ingredienser

  • 1 dl finhackad persilja
  • 2 stora vitlöksklyftor (finhackade)
  • 1-2 tsk salt

Gör så här

  1. Tvätta persiljan och hacka den fint. Lägg över i en skål.
  2. Finhacka vitlöken och blanda med persiljan.
  3. Blanda i 1-2 teskedar salt.

Anteckningar

Det är bäst att använda persilladen cirka 10-15 minuter efter man gjort i ordning den eller 1-2 timmar efteråt. Då smakar den som bäst.


Har du använt persillade i din matlagning? Lämna gärna en kommentar nedan! 

T

Saturday 14th of August 2021

Bloggen ”Tinis kitchen” kopierar dina recept, dina texter och bilder. Och publicerar Som eget material. Bara så du vet...

Alexander Waltner

Sunday 19th of September 2021

Hej, Tinis Kitchen drivs av min flickvän Christine och vi lagar mat tillsammans :) Ibland blir det att vi kör samma recept och liknande bilder.

Skip to Recipe