Skip to Content

Ras el Hanout

Ras el Hanout

Ras el Hanout är en kryddblandning från Marocko och förekommer även i grannländerna Algeriet och Tunisien. Kryddblandningen finns omnämnd redan på medeltiden och användes då inom den marockanska gastronomin i kungliga städer.

Det finns inget originalrecept på Ras el Hanout, utan kryddblandningen varierar mellan familjer och regioner. Något som alla har gemensamt är att det är en salig blandning av olika kryddor. Vanligtvis innehåller Ras el Hanout följande kryddor: kardemumma, spiskummin, nejlika, muskot, kryddpeppar, ingefära, chili, koriander, paprika, gurkmeja, kanel och svartpeppar.

Utöver dessa grundkryddor är det även vanligt med stjärnanis, galangal, fänkål, mace, munkpeppar, bockhornsklöver, svartkummin, anis och torkade rosenknoppar. I Marocko är det inte ovanligt med att ha i så många som 25-35 olika kryddor i Ras el Hanout.

Ras el Hanout kryddblandning

Salt och socker förekommer ofta i europeiska kryddblandningar som man köper färdigt, men enligt tradition är detta inte något som man blandar ner i själva kryddblandningen, utan det tillsätter man isåfall i samband med matlagningen.

För extra mycket smak kan man mala kryddorna själv och även torrosta dem i en stekpanna innan man blandar ihop alla ingredienser till Ras el Hanout. Har du tid och möjlighet så får du det där lilla extra när du maler kryddorna själv och torrostar dem. Det är dock inget måste, utan det blir en god och smakrik kryddblandning iallafall.

Namnet Ras el Hanout kan översättas med betydelsen ”det bästa från affären” och är en antydan på att denna mix är det bästa som kryddhandlaren har att erbjuda. Särskilt gott är det att använda denna kryddblandning i grytor som tillagas i en tagine, som är ett nordafrikanskt matlagningskärl i keramik med berbiskt ursprung.

Ras el Hanout

Ras el Hanout

Förberedelse: 5 minuter
Total tid: 5 minuter

Ras el Hanout är en marockansk kryddblandning som även förekommer andra länder i Nordafrika så som Tunisien och Algeriet.

Ingredienser

  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk muskot
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk mald svartpeppar
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk nejlika
  • 2 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Ta fram en skål och blanda ihop alla ingredienser. Har du kryddor som inte är malda så ska dessa malas före de blandas ner i skålen med övriga malda kryddor.
  2. Rör runt med en sked tills allting är välblandat. Häll över i en lufttät kryddburk och förvara med övriga kryddor.

Anteckningar

För extra smak kan man torrosta kryddorna i en stekpanna innan man lägger över dem i en kryddburk. Det går även bra att "bränna" av kryddorna i samband med matlagning.

Skip to Recipe