Sju kryddor är en berömd kryddblandning som även är känd som Baharaat på arabiska (arabisk skrift: بهارات). Namnet betyder helt enkelt ”kryddor” och detta är en av de vanligaste kryddblandningerna inom arabisk matlagning.
Kryddmixen kan skilja sig något beroende på vilket land i Mellanöstern man befinner sig i. Majoriteten av alla recept innehåller iallafall kryddnejlika, svartpeppar och kanel som kan beskrivas som baskryddor.
De flesta har snarlika blandningar där endast 1-2 ingredienser har bytts ut till en annan krydda. Vissa använder exempelvis paprika eller koriander. En del använder också vitpeppar istället för kryddpeppar.
Har du möjlighet att mala kryddorna själv så gör det för bästa resultat. Använd gärna ekologiska ingredienser.
Vad är 7 kryddor?
7 kryddor är en särskild kryddblandning från Mellanöstern som innehåller svartpeppar, kanel, ingefära, kryddnejlika, kryddpeppar, kardemumma och muskot.
7 kryddor används ofta som smaksättare i grytor, sfiha och falafel samt olika grillrätter så som köfte. Denna arabiska kryddblandning ska inte förväxlas med Japansk sju kryddor (Shichimi), som är en helt annan kryddmix.
Hur länge håller kryddblandningen?
Denna mix håller i cirka sex månader, under förutsättning att den förvaras i en lufttät burk. Förvaringsplatsen bör även vara sval och torr.

Sju Kryddor
7 kryddor är en klassisk kryddmix från Mellanöstern som är enkel att blanda ihop på egen hand.
Ingredienser
- 2 tsk svartpeppar
- 2 tsk ingefära
- 2 tsk kanel
- 2 tsk kryddnejlika
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk muskot
- 1 tsk kryddpeppar
Gör så här
- Lägg i alla kryddor i en skål och blanda runt.
- Förvara kryddblandningen i en lufttät burk (exempelvis en glasburk med lock)
Tänk på att alla ingredienser ska vara malda eller mortlade.
Anteckningar
Använd kryddblandningen till grytor eller grillrätter där du önskar att få orientaliska smaker.
Har du testat detta recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tyckte!