Ajvarkyckling är en lättlagad rätt med kyckling som tillagas i en krämig sås med smak av ajvar. I mitt recept har jag även babyspenat och parmesanost som ger extra näringsvärde och umami.
Detta brukar vara uppskattas av hela familjen oavsett ålder då såsen har en mild smak samtidigt som den är god och fyllig. Istället för kycklingbröstfilé använder jag kycklinglårfilé som resulterar i saftigare konsistens på köttet.
Och det bästa av allt är väl att denna rätt mer eller mindre lagar sig själv i ugnen när man har gjort förberedelser och blandat ihop allt. Perfekt om man vill äta något gott men inte har tid att stå i köket någon längre stund!
Serveringsförslag
Ajvarkyckling passar till flera olika tillbehör och kan med fördel serveras med exempelvis pasta, potatis eller ris utifrån vilket man mest är sugen på.
Tips för att lyckas
Välj en god ajvar relish, exempelvis från märket Plivit alternativt gör egen hemgjord ajvar. Använd 40% vispgrädde och en normalfet creme fraiche.
Redskap som jag har använt
Råvaror som jag har använt
Nedan kan du se exakt vilka märken och råvaror som jag har använt för att göra detta recept. Denna information delar jag som inspiration samt för att andra ska kunna följa mitt recept på ajvarkyckling till punkt och pricka.
- Kycklinglårfilé från Reko (Kravmärkt)
- Babyspenat (Ica, eko)
- Ajvar från Plivit
- Creme Fraiche (Skånemejerier, eko)
- Vispgrädde (40%) från Wapnö
- Parmesanost från Kullagourmet
- Rödvinsvinäger (garant, eko)
- Kycklingfond från Bong (ekologisk)
- Olivolja från Urtekram

Ajvarkyckling
Ajvarkyckling är en lättgjord rätt med en god och mild smak av ajvar som gifter sig utmärkt med den krämiga såsen och saftiga kycklinglårfilén.
Ingredienser
- 600 gram kycklinglårfilé
- 130 gram babyspenat
- 3 dl ajvar
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl vispgrädde (40%)
- 1 dl grovriven parmesanost
- 1 tsk rödvinsvinäger
- 2 tsk kycklingfond
- 1 krm finmalet havssalt
- 2 msk olivolja till stekning
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader (över under värme)
- Lägg över kycklinglårfiléerna i en ugnsform.
- Värm upp en stekpanna och häll i 2 msk olivolja. Stek sedan babyspenaten i någon minut tills den minskar i storlek.
- Ta fram en skål och blanda ner 3 dl ajvar, 2 dl creme fraiche, 2 dl vispgrädde, 1 tsk rödvinsvinäger, 1 dl grovriven parmesanost, 2 tsk honung, 1 krm finmalet havssalt samt 2 tsk kycklingfond och den stekta babyspenaten. Rör runt tills allting är blandat.
- Häll över blandningen i ugnsformen så att kycklingen täcks av såsen. Sätt in formen i mitten av ugnen. Låt sedan kycklingen tillagas i 40-45 minuter eller tills den är färdig.
- Servera med valfritt tillbehör som du gör i ordning under tiden, exempelvis pasta, ris eller potatis.
Anteckningar
Använd gärna en hemgjord ajvar. Önskar man lite hetta kan man med fördel välja en ajvar relish som är stark istället för mild.
Har du provat mitt recept på Ajvarkyckling? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!