Skip to Content

Baconlindade dadlar

Baconlindade dadlar

Baconlindade dadlar eller Dátiles con bacon som det heter i Spanien är en av mina favoriter bland tapasrätter. Det är otroligt gott och mycket enkelt att göra. 

Denna rätt passar perfekt som plockmat eller tilltugg till minglet. Eller varför inte i samband med en spansk afton. 

Nyckeln till att göra riktigt goda dadlar med bacon

Många andra recept specificerar inte vilken typ av dadel man ska använda, men vill man ha riktigt saftiga och välsmakande dadlar med bacon är det medjool dadlar som man ska göra rätten med.

Vanliga dadlar är mindre och inte lika saftiga. Medjool dadlar är både mjukare och saftigare och därför rekommenderar jag dessa.

Visserligen är de något dyrare, men den lilla extra kostnaden är väl värt det för den goda smaken och konsistensen man får på sina baconlindade dadlar.

bacon och medjool dadlar

Valet av bacon spelar också roll. I Sverige brukar jag använda Scans bacon och det funkar bra. Vill man göra rätten vegansk kan man använda vegobacon.

Nedan följer instruktioner på hur man gör baconlindade dadlar i ugn. Ska man göra många rekommenderar jag att man lägger ut bakplåtspapper på en plåt och tillagar dem på samma vis i övrigt.

Baconlindade dadlar

Baconlindade dadlar

Antal: 8 st
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
Total tid: 25 minuter

Baconlindade dadlar är ett utmärkt tilltugg eller förrätt. Det är en spansk tapa som också är mycket enkel att laga hemma i Sverige.

För detta recept behöver man en ugnssäker form och en ugn. Tillagningstiden är cirka 20-25 minuter och man kan själv justera antalet baconlindade dadlar som man gör i ordning och tillagar.

Ingredienser

  • 8 medjool dadlar 
  • 1 paket bacon (8 skivor)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Kärna ur dadlarna och linda runt bacon.
  3. Lägg dem liggandes i en ugnssäker form.
  4. Sätt en timer på 15 minuter och håll därefter koll tills bacon fått den konsistens och färg som du själv föredrar.
  5. Servera direkt på tallrik medans de är varma.

Anteckningar

I Spanien tillagar man baconlindade dadlar i en keramikskål som är ugnssäker.

Vanligtvis serverar man även bacondadlarna i denna keramiska skål, direkt från ugnen.

bacondadlar

Andra varianter

Om man vill lyxa till sina dadlar med bacon kan man fylla dadlarna med getost. Samma tillagningstid som vanligt, bara med en matigare och fylligare smak. Perfekt som förrätt eller tilltugg till middagsmingel.

Historia

Baconlindade dadlar blev populärt i Spanien på 70-talet och har sedan dess blivit en klassiker runtom i landet. Nästan varje tapasrestaurang serverar Dátiles con bacon. De har även fått smeknamnet ”Las delicias de Elche” som kan översättas till läckerheterna från Elche.

Det var nämligen i Elche som baconlindade dadlar gjordes populärt. Rätten ska ha serverats för första gången på hotellet ”Elche Hotel Huerto del Cura år 1972. Men faktum är att det finns tidigare källor som berättar om dadlar inlindade i bacon.

bacon dadlar

Första receptet som finns nerskrivet går tillbaka till 1907 och ’Sunday Night Suppers’ av Christine Terhune Herrick (Boston, USA, 1907). På engelska är denna rätt känd som ”Devils on horseback” och det finns recept som går tillbaka till 60-talet.

Det är alltså inte helt klart var baconlindade dadlar först tillagades, men idag är det en ikonisk tapasrätt i Spanien och en populär aptitretare i många andra länder runtom i världen, inklusive Sverige.


Har du testat detta recept på Baconlindade dadlar? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

Pia Adler

Sunday 31st of October 2021

I Spanien brukar vi köpa urkärnade dadlar i ask på Carrefour för att göra baconlindade dadlar. De blir supergoda. Har man ingen ugn, så går det lika bra med en airfryer, men sänk då till 200 grader och 10-12 minuter.

Skip to Recipe