Skip to Content

Bifteki – Grekiska pannbiffar

Bifteki – Grekiska pannbiffar

Bifteki (grekiska: mπιφτέκια) är en variant på keftedes och på svenska kan man säga att det är Greklands motsvarighet till pannbiff. En klassisk rätt som serveras i många grekiska hem och mysiga tavernor. 

Jag älskar grekisk mat och bifteki är en av mina absoluta favoriter. Det är enkelt att göra och smakar himmelskt gott med tzatziki och potatis tillsammans med citron och kolgrillade grönsaker.

Detta recept har jag lärt mig i Grekland och det är med glädje som jag delar med mig av detta bifteki recept som är enkelt att göra även hemma i Sverige.

Som alltid med grekiska maträtter så finns det nästan en oändlig mängd recept. Varje familj gör på sitt sätt och det skiljer sig även mellan olika delar av Grekland.

Längre ner hittar du recept med instruktioner och du kan även läsa mer om bifteki och rättens ursprung/historia.

grekisk bifteki

Mina bästa tips för att laga bifteki

Val av färs

Jag har provat mig fram med olika typer av färs och bäst resultat blir det när man lagar bifteki med en färsblandning som utgörs av 50% nötfärs och 50% lammfärs. Men det blir även bra om man kör en vanlig blandfärs med nöt/fläsk.

Välj kravmärkt kött där djuren fått beta gräs. Detta ger absolut bäst kvalité och smak då djuren fått äta sin naturliga föda.

lammfars

Använd bra råvaror

Nyckeln till riktigt god mat är bra råvaror. Ju bättre och färskare råvaror du har att jobba med, desto bättre. Bifteki är inget undantag. Försök att använd färsk persilja och färsk mynta tillsammans med olivolja som är extra jungfru.

Ifall du har persilja eller mynta som behöver användas upp för att det börjar bli dåligt så rekommenderar jag att du använder det till någon annan rätt. För att laga en riktigt god bifteki är det viktigt att just dessa kryddor är färska och gärna ekologiskt odlade.

Finhackad lök

Till skillnad mot svenska köttbullar så är det viktigt att löken är finhackad. Detta för att göra biffarna mer kompakta och lättare att forma. Finhacka gärna löken lite extra för bästa resultat.

Bikarbonat

Tillsätt bikarbonat enligt receptet nedan så kommer dina grekiska pannbiffar att få en något saftigare konsistens. Att använda bikarbonat i denna rätt är inget som är typiskt grekiskt. Däremot är det ett väldigt bra knep för att göra biffar extra saftiga.

Vill du således att det ska vara helt ”äkta grekiskt” så utesluter du bikarbonat från receptet. Det gör ingen skillnad på smaken.

Bifteki - Grekiska pannbiffar

Bifteki - Grekiska pannbiffar

Antal: 4-8 portioner
Förberedelse: 25 minuter
Tillagningstid: 45 minuter
Extra tid: 1 timme
Total tid: 2 timmar 10 minuter

Bifteki kan beskrivas som grekiska pannbiffar. Det är enkelt att laga då man inte behöver stå och passa maten hela tiden.

Tillagningen sker mer eller mindre av sig själv i ugnen. Bifteki är mättande och välsmakande med traditionella smaker från Grekland.

Detta Bifteki recept ger cirka 8 grekiska pannbiffar som räcker till 4-8 portioner

Ingredienser

 • 1 kg blandfärs
 • 1 vitlöksklyfta (stor)
 • 1 gul lök (finhackad)
 • 1 ägg
 • 1 dl ströbröd
 • 1 msk rödvinsvinäger
 • 2-3 msk olivolja (extra jungfru)

Kryddning

 • 3 msk mynta
 • 2 msk persilja
 • 1 tsk oregano
 • 1 tsk timjan
 • 1 kryddmått svartpeppar
 • 1,5 tsk salt
 • 1/2 tsk bikarbonat (kan uteslutas)

Garnering och extra

 • 1 citron (för att klämma över citronjuice när biffarna är färdiga och serverade)

Gör så här

 1. Ta fram 1 stor skål där alla ingredienser får plats.
 2. Finhacka lök, mynta och persilja.
 3. Pressa vitlök och blanda samman alla ingredienser i en skålen. Täck över och låt stå i kylen i cirka 1 timme.
 4. Starta ugnen och sätt den på 200 grader
 5. Ta fram en plåt och klä den med bakplåtspapper eller folie.
 6. Ta ut skålen med färsblandningen och forma till 8 stora biffar. Lägg ut biffarna på plåten och ringla över lite olivolja.
 7. Sätt in plåten i mitten av ugnen och låt biffarna tillagas i ungefär 35-45 minuter. De ska ha fått fin färg på toppen.
 8. Ta ut plåten när de fått fin färg och täck över med aluminiumfolie. Låt biffarna vila i cirka 10-15 minuter. Detta gör att de håller sig saftiga.
 9. Servera direkt med potatis, tzatziki och sallad. Kläm gärna över lite citronjuice på biffarna.

Anteckningar

Det är viktigt att du inte glömmer att täcka över biffarna och låter dem vila i 10-15 minuter efter att de varit i ugnen. Detta gör att de bibehåller sin saftighet och alla fina smaker.

Bikarbonat kan uteslutas ur receptet, men det är ett bra knep för att göra biffar mer saftiga och välsmakande.

Det är heller inte ett krav att färsblandningen ska stå i kylen en timme. Men det är rekommenderat då det resulterar i en godare bifteki.

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden mellan bifteki och keftedes?

Den största skillnaden är formen då bifteki har en plattare form. Keftedes är grekiska köttbullar med liknande ingredienser, men de är runda och brukar även stekta i het olja innan servering.

En annan populär variant på denna rätt är grekiska biffar med fetaost.

bifteki keftedes

Vad kan man servera till bifteki?

Vanligtvis serveras grekiska pannbiffar med tzatziki och någon form av stekt potatis tillsammans med kolgrillade grönsaker eller sallad.

Hur länge håller bifteki i kylen?

Förvara dina grekiska pannbiffar i en lufttät förpackning eller på en tallrik som är täck med folie. Hållbarheten är cirka 1-3 dagar. Planerar du inte att äta upp dem innan dess så är det bättre att frysa in och värma upp.


Har du lagat mitt Bifteki recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Nini

Tuesday 27th of February 2024

Antar att du menar den bikarbonat som är för bakning. Numera har ju folk ofta bikarbonat för rengöring. Har inte lyckats hitta vad som är skillnaden mellan dem. Båda heter bikarbonat.

Alexander lagar mat

Friday 1st of March 2024

Det stämmer ja, den som säljs vid kryddorna i mataffären. Vet inte heller vad som riktigt är skillnaden, mer än priset då. Men det vore intressant att få veta!

Carina Djuphammar

Tuesday 26th of April 2022

Det blev fantastiskt gott, bjöd min sambo som är kock. Han blev glatt överraskad. Ska ta med sig att ha bikarbonat i köttfärs biffar som blev saftiga. Serverade med min tzatziki från en recept bok jag köpte på 90-talet då jag var ung och båt-luffade på de grekiska öarna. Färskpotatis till det.

Skip to Recipe