Caesarsallad är bland det godaste jag vet. Men tyvärr är det lätt att bli besviken om caesardressingen är smaklös eller om kycklingen är torr. Med detta recept slipper du oroa dig för att det ska hända.
Dessutom är det både billigare och nyttigare att göra sin egen caesardressing då den är utan tillsatser. Många tror att det är komplicerat, men faktum är att det är ganska enkelt att göra egen caesardressing.
Mitt recept hittar du längre ner i artikeln tillsammans med steg för steg instruktioner samt vilka ingredienser du behöver för att göra en god caesardressing.
Tips för att lyckas med sin caesarsallad
Enligt mig är det två saker som gör den stora skillnaden mellan en riktigt god caesarsallad och en medioker version. Dels är det caesardressingen, men också hur man tillagar kycklingen.
En god caesarsallad bör ha en smakrik och fyllig dressing med saftiga kycklingfiléer. För att lyckas med detta, så rekommenderar jag att du mixar såsen slät med en stavmixer. Tillsätt lite olja i taget, så att den hinner blandas väl och bli ett med övriga ingredienser.
Därefter, se till att du får rätt konsistens. Om det behövs någon matsked extra vatten, börja med lite i taget och mixa runt ordentligt. Smaka av med salt och peppar tills din caesardressing är gjord till perfektion.
Saftiga kycklingfiléer till caesarsalladen
Nästa fokus är kycklingfiléerna. Låt dem vara hela och börja med att salta och peppra i riklig mängd innan du steker dem i någon minut på hög värme. Detta ger en fin yta och mer av safterna kommer att hållas kvar i kycklingfiléerna när du tillagar dem i ugnen.
Det sista momentet för att få saftiga kycklingfiléer är att de ska ligga och vila i cirka 5 minuter innan du skär upp dem. Låt gärna vila under lock eller folie.
Mer om Caesarsallad och dess ursprung
Mexiko är kanske inte det första man tänker på när man tänker på caesarsallad, men det är där som denna klassiska sallad skapades på 1920-talet. Det var en italiensk kock vid namn Caesar Cardini som skapade caesarsalladen i den mexikanska staden Tijuana.
Enligt legenden ska Caesar ha skapat rätten som en improvisation efter att maten tog slut i köket på hans restaurang i samband med firandet av USA:s självständighetsdag.
Caesar Cardini ska då ha slängt ihop en rätt med de produkter som fanns kvar i hans kök och det visade sig bli en succé bland gästerna.

Bacon i caesarsalladen
Numera är det populärt att lägga i stekt bacon som skivats i tärningar. Personligen tycker jag inte att det behövs, men visst är det gott. Vill du ha bacon i så kan jag rekommendera Tulips kravmärkta bacon, som är fri från nitrit.

Caesarsallad
En klassisk sallad med god dressing, kyckling och krutonger.
I detta Caesarsallad recept gör man även sin egen caesardressing och krutonger, vilket är nyttigare utan massor av tillsatser.
Receptet är gjort för 4 personer och kan således halveras om man är två personer som ska göra caesarsallad hemma.
Ingredienser
Caesarsallad
- 4 kycklingfiléer
- 2 romansallad
Caesardressing
- 3 dl rapsolja
- 2 sardellfiléer
- Äggula från 2 ägg
- 1 msk dijonsenap
- 1 vitlöksklyfta
- 4 tsk citronjuice (färskpressad)
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk socker
- 1 krm worcestershiresås
- 0,5 dl finriven parmesanost
- Salt & Peppar
Krutonger
- 6 skivor bröd
- 3 msk olivolja
- Flingsalt
Gör så här
- Börja med att göra dressingen. Ta fram en skål och blanda i samtliga ingredienser för caesardressingen förutom rapsolja och parmesanost.
- Blanda med stavmixer eller i en matberedare
- Tillsätt lite olja i taget samtidigt som du mixar såsen.
- Blanda i parmesanosten och mixa såsen igen. Tillsätt 1-3 matskedar vatten om caesardressingen har en för tjock konsistens. Mixa runt tills du får önskad konsistens.
- Smaka av med salt och peppar. Ställ in såsen i kylen.
Kyckling och krutonger
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Häll i lite olja i en stekpanna och värm upp. Salta och peppra kycklingfiléerna rikligt och stek på hög värme. De ska få en fin yta på båda sidor.
- Ta fram en ugnssäker form och lägg över kycklingen. Låt den vara i ugnen 17-20 minuter. Under tiden förbereder du krutongerna.
- Skär brödskivorna i tärningar och lägg ut på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja (extra virgin) och blanda runt så att alla brödtärningar är täckta med olivolja.
- Ta ut kycklingen när det gått 17-20 minuter. Dubbelkolla gärna temperaturen med en köttermometer för att säkerställa att den är färdig. Täck över med folie och låt kycklingfiléerna vila i cirka 5 minuter.
- Under tiden som kycklingfiléerna får vila, så sätter du in plåten med krutongerna i ugnen. Låt dem vara inne i cirka 5-6 minuter eller tills de får gyllene färg och den krispighet som du själv gillar.
- Skölj romansalladen och bryt av eller skär i mindre bitar. Lägg ut salladen som botten på tallriken och skär sedan upp kyckling i skivor.
- Lägg kycklingen över salladen och sprid ut krutongerna. Häll på önskad mängd caesardressing och toppa med parmesanost eller pecorino innan servering.
Anteckningar
Självklart kan man skippa steget att göra egen caesardressing och köpa färdig, om man har ont om tid.
Men jag kan varmt rekommendera att man gör egen dressing och krutonger när man ska göra en god caesarsallad. Det gör stor skillnad.
Att låta kycklingfiléerna vila innan man skär upp dem gör också att de blir saftigare.
Har du testat att göra min Caesarsallad? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan!