Skip to Content

Cevapcici

Cevapcici

Cevapcici (Ćevapčići eller Ćevapi) är en av mina favoriträtter från Balkanländerna och det är alltså kryddiga biffar som oftast gör på en blandning av lammfärs och nötfärs, alternativt fläskfärs. 

Vanligtvis får man cirka 5-10 st serverade på en tallrik eller i ett lepinjabröd med Ajvar eller Kajmak samt sallad och lök vid sidan om. 

Nyckeln till att göra riktigt goda cevapcici

Allra viktigast när man ska göra hemmagjorda cevapcici är att man har tålamod och låter färsen stå i kylen över natten, ju längre desto bättre, upp till 24 timmar.

Detta gör stor skillnad för smaken. En annan viktig ingrediens är bikarbonat, som hjälper till att göra biffarna saftigare.

Har man möjlighet att kolgrilla sina cevapcici så är detta det absolut bästa, då man får den där extra kolgrillade smaken. Om inte så kan du vara lugn ändå, det blir väldigt gott i ugn/stekpanna också.

Cevapcici recept

Cevapcici

Antal: 4-6 portioner
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
Extra tid: 12 minuter
Total tid: 42 minuter

Ćevapčići, även kända som Ćevapi är en klassisk rätt från Balkanländerna som består av kryddiga biffar gjort på färs.

Detta recept ger cirka 4-6 portioner och man kan välja själv ifall man vill grilla dem i ugn eller steka i stekpanna.

Ingredienser

 • 1 kg köttfärs (gärna en blandning av lammfärs och nötfärs)
 • 3 st vitlöksklyftor
 • 1 mellanstor gul lök
 • 1 tsk bikarbonat (gör köttet saftigt)
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk peppar
 • 1,5 tsk paprikapulver

Gör så här

 1. Finhacka löken och pressa vitlöksklyftorna.
 2. Ta fram en stor skål och blanda i alla ingredienser.
 3. Täck för skålen och ställ in i kylen i 24 timmar. Det går även bra med 12 timmar, men smaken och konsistensen blir bättre och mer autentisk om man låter det stå i ett dygn.
 4. Sätt ugnen på 225 grader (gärna med grillfunktion)
 5. Forma till fingerlånga biffar och lägg ut dem på en plåt med folie i botten
 6. Grilla i ugnen i cirka 20-25 minuter alternativt stek tills de får fin färg
 7. Ta ut biffarna och täck över med folie. Låt vila i 5-10 minuter.
 8. Servera med ajvar och lepinjabröd

Anteckningar

Dessa ska egentligen grillas på kolgrill för bästa resultat. Men det går även bra att tillaga cevapcici i ugnen eller i en stekpanna.

Oftast blir det saftigare om man grillar sina cevapcici i ugnen och sedan täcker över med folie. Men det blir även gott om man steker dem på medelvärme i cirka 20-25 minuter.

Vad serverar man till Cevapcici?

Vill man göra denna rätt lite matigare kan man lägga till pommes eller potatisklyftor, som tillagats i ugn. Detta är väldigt gott och passar bra att servera till cevapcici.

Nedan har du de klassiska tillbehören som man får på restaurang när man beställer cevapcici i något av länderna på Balkan.

 • Ajvar eller kajmak
 • Lepinjabröd eller Somunbröd
 • Sallad och lök

Historia

Ordet ćevap kommer ifrån det turkiska ordet kebab. I plural säger man ćevapi eller ćevapcici. Denna maträtt har sitt ursprung i Balkanländerna under den ottomanska perioden.

Cevapcici kan beskrivas som Balkans motsvarighet till Köfte. Idag är rätten otroligt populär i Serbien, Montenegro, Kroatien, Slovenien, Nordmakedonien, Kosovo, Albanien och sist men inte minst Bosnien & Hercegovina, där ćevapi är nationalrätt.

grillad cevapi

En tidig version av Ćevapi tros vara Leskovacki Ćevap, som mer eller mindre är en traditionell plejskavica som formades Ćevapi. Detta var på 1800-talet och under 1860-talet spred sig denna rätt snabbt över hela Serbien.

På 1900-talet fanns en hel drös med olika regionala varianter på cevapcici och på 1930-talet hade cevapcici spridit sig över hela forna Jugoslavien. Numera är detta en paradrätt i samtliga länder på Balkan.

Sedan dess har även bosnisk ćevapi blivit en av de mest kända och populäraste varianterna, särskilt från Sarajevo och Banja Luka, men även från Travnik och Tuzla.

Bosnisk cevapi

Traditionell Cevapcici

En traditionell Ćevapi innehåller färs, lök, salt, peppar och paprika. Dessa ingredienser är i stort sett alla överens om, även om valet av färs skiljer sig emellan länderna. Utöver dessa gemensamma ingredienser kan kryddorna som används för att göra cevapcici skilja sig åt.

Olika varianter

I Sarajevo gör man så kallad Sarajevski ćevap, som görs på nötfärs. Dessa serveras i somunbröd. I Banja Luka gör man en köttblandning av nötfärs och lammfärs. I Bosnien använder man väldigt sällan fläskfärs. Däremot finns det blandningar med fårkött, nötkött och lammkött.

En särskild skillnad mellan cevapcici i Serbien och Bosnien är storleken på ”korvarna”. I Serbien gör man dem längre, cirka 10 cm och i Bosnien är de mindre, cirka 5-8 cm.


Har du testat mitt cevapcici recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

Viktor

Monday 4th of October 2021

Spännande recept! Jag älskar balkanmat, ska definitivt testa detta recept! Tror du att dessa kan göras på magert färs som typ säljes på vildora.se och liknande?

Tacksam för svar!

Alexander Waltner

Wednesday 27th of October 2021

Hej Viktor, just Cevapcici brukar vara bäst om man använder färs som är mer saftigt och fett, så som lammfärs eller fläskfärs. Det går bra att blanda. Gör du Cevapcici med mager färs så finns det risk att det blir torrt.

Skip to Recipe