Skip to Content

Chili con Carne

Chili con Carne

Chili con Carne, bokstavligen chili med kött är en smakrik och mustig maträtt som brukar vara omtyckt av hela familjen, så länge man gillar kryddstark mat.

Rätten kommer ursprungligen från norra Mexiko eller från mexikaner i södra USA. Sedan 1977 är Chili con Carne den officiella delstatsrätten i Texas. Chili kan ätas som den är eller med ris, tortillas eller som en ingrediens i soppa.

Ända sedan jag var liten har jag tyckt om chili con carne och här delar jag med mig av mitt recept som jag har finslipat under många års tid.

Chili con Carne i en skål

Chili con Carne

Antal: 4-6 portioner
Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 1 timme
Total tid: 1 timme 15 minuter

Chili con carne är en klassisk maträtt. Detta recept ger cirka 4-6 portioner beroende på vad man serverar till. Går även utmärkt att ha som matlåda eller för att frysa in.

Ingredienser

  • 1 kg nötfärs (gärna högrev)
  • 3 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • Passerade tomater (700 gram)
  • 1 burk hela skalade tomater
  • 2 röda spetspaprikor
  • 3 röda chilifrukter
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 burk vita bönor
  • 1 burk röda kidneybönor
  • 1 dl vatten
  • 2 msk köttbuljong
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk oregano
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk finmalet havssalt

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Ta fram en stor kastrull eller gryta. Häll i 2 msk olivolja. Sätt plattan på medelvärme.
  3. Stek löken i 2-3 minuter tills den blir genomskinlig. Lägg sedan ner vitlöken och låt steka i 1 minut till.
  4. Tillsätt 3 msk tomatpuré, 1 msk spiskummin och 1 msk paprikapulver. Blanda runt allt i kastrullen och låt steka i 1-2 minuter till.
  5. Lägg i färsen och bryn den i 2-3 minuter. Rör runt under tiden så att all färs får en yta.
  6. Häll i passerade tomater (700 gram). Blanda ner 1 dl vatten, 2 msk köttbuljong, 1 msk rödvinsvinäger, 1 tsk finmalet havssalt och 1 msk oregano (torkad). Låt koka upp och sänk sedan värmen på plattan så att det sjudar.
  7. Kärna ur 2 spetspaprikor och 3 röda chilifrukter. Skär dem i mindre bitar och lägg ner i kastrullen/grytan.
  8. Låt chilin puttra i cirka 25 minuter. Skölj sedan bönorna i ett durkslag och häll i 1 burk vita bönor och 1 burk röda kidneybönor. Låt sedan puttra vidare i cirka 30-35 minuter till.
  9. Smaka av och tillsätt ev. salt och peppar. Servera med kokt ris eller tillsammans med tortillachips, alternativt ät och njut av denna chili som den är.

Anteckningar

Är du känslig för stark mat rekommenderar jag 1-2 chilifrukter istället för 3. I mitt tycke blir det dock lagom med 3 chilifrukter då en riktig chili con carne ska ha en viss hetta.

Vill man ha en extra kryddstark chili con carne kan man med fördel ha i några kryddmått cayennepeppar eller 1-2 tsk för den som verkligen gillar hetta.

Skip to Recipe