Skip to Content

Falafel

Falafel

Falafel är friterade bollar som görs på kikärtor, alternativt favabönor. Det är en traditionell maträtt från Mellanöstern där man serverar falafel i pita eller till sallad, grönsaker och olika röror som Hummus eller Baba Ganoush.

Falafel kan också serveras som mezze och förrätt eller ätas på egen hand som snacks. På senare år har falafeln även blivit populär världen runt bland veganer och vegetarianer som ersättning för kött. 

Personligen älskar jag falafel och det är så gott att äta dem när de är nygjorda. Färdig falafel från butiken smakar sällan lika gott som hemmagjorda eller nyfriterade från den lokala kebaberian. 

Tursamt nog är det faktiskt ganska enkelt att göra egen falafel hemma. Nedan kan du se mitt recept som jag brukar använda med lyckat resultat varje gång. 

Tips för att lyckas med hemmagjord falafel

Det viktigaste momentet när man gör egen falafel är att mala kikärtorna tillräckligt mycket. Annars brukar de falla samman när man ska rulla eller tillaga dem. Bikarbonatet hjälper till att göra dem saftigare.

Att använda torkade kikärtor är också viktigt för att lyckas. Köper man färdigkokta kikärtor kommer både smaken och konsistensen att vara annorlunda. Dessutom är det större chans att de faller samman vid tillagning.

Det är också viktigt att man låter kikärtorna vara blötlagda i minst 10-12 timmar, men gärna i upp till 24 timmar för bästa resultat.

blötlagda kikärtor

När man mixar kikärtorna först blir de till smulor och efter några minuter blir dem till en smet. Det är först när kikärtorna fått denna konsistens som du ska blanda i övriga ingredienser.

mixade kikärtor till hemmagjord falafel

Tips för att fritera falafel hemma

Jag brukar använda en wokpanna istället för en vanlig stekpanna när jag friterar falafel hemma. Det är lättare att hantera med mängden olja som behövs och med höga kanter på wokpannan, så stänker det mindre.

Oljan ska vara het och bubbla lite lätt när man lägger i falafelbollarna. Men vänta inte för länge med att lägga i dem heller. Fritera falafelbollarna cirka 2-3 minuter på varje sida tills de har fått en fin färg.

Falafel

Falafel

Antal: 4-6 portioner (cirka 30-35 st falafelbollar)

Falafel är mer eller mindre friterade kikärtsbollar med diverse kryddor. De är naturligt glutenfria och vegetariska om man följer traditionella recept.

När du följer detta falafel recept får du en smet som ger cirka 30-35 st falafelbollar.

Ingredienser

 • 500 gram torkade kikärtor
 • 2 msk koriander (torkad)
 • 2 msk sju kryddor
 • 2 dl hackad persilja
 • 1 lök (hackad)
 • 1,5 tsk salt
 • 1,5 tsk bikarbonat
 • Rapsolja till fritering

Gör så här

 1. Blötlägg kikärtorna i en stor skål och se till att de är väl täckta med vatten. Häll i 1 msk bikarbonat. Låt dem ligga i blöt i minst 10-12 timmar (gärna upp till 24 timmar). Tänk också på att kikärtorna sväller av vattnet. Använd därför en skål som är dubbelt så stor.
 2. När kikärtorna legat i blöt. Häll dem i ett durkslag och skölj av kikärtorna noga innan du lägger dem i matberedaren.
 3. Mixa runt i ett par minuter tills de blir till en smet. I början kommer kikärtorna att bli till smulor, men om du fortsättar mixa i ett par minuter till blir det till en smet istället.
 4. Blanda i hackad lök och persilja tillsammans med kryddorna i matberedaren. Mixa runt i 1 minut tills allting är väl blandat.
 5. Lägg över det i en skål och ställ in i kylen. Låt stå i cirka 30-60 minuter så att smakerna sätter sig ordentligt.
 6. Nu är det dags att göra falafelbollar. Ta en vanlig stor matsked och skopa den full med falafelsmet. Forma smeten till en boll och lägg på en tallrik eller skärbräda. Upprepa tills du gjort hela smeten till falafelbollar.
 7. Värm upp rikligt med rapsolja i en stekpanna och vänta tills oljan blivit tillräckligt varm för att fritera.
 8. Fritera bollarna i cirka 2-3 minuter på varje sida, tills de har fått en fin färg.
 9. Servera direkt när de är nyfriterade och varma tillsammans med pitabröd och sallad, exempelvis Tabbouleh.

Anteckningar

Man kan forma sin falafel hur man vill. Jag tycker att det är enklast att göra dem till bollar då jag rullar med händerna.

Annars kan man använda ett så kallat falafelverktyg som hjälper dig att forma dem. Detta finns att köpa i de flesta livsmedelsbutiker med fokus på produkter från Mellanöstern. Kan även beställas online.

Här är ett recept för dig som vill blanda ihop en egen kryddblandning med sju kryddor.

Olika tillagningssätt

Traditionellt tillagar man falafel genom att fritera dem i en neutral olja. Två populära alternativ är airfryer eller i ugn.

Falafel i Airfryer

Det blir inte 100% lika krispigt när man gör falafel i airfryer som när man friterar dem, men det blir ändå gott.

Falafel i Ugn

Sätt ugnen på 200 grader och pensla falafelbollarna med olivolja. De ska vara inne i 20-30 minuter i ugnen. Vänd på dem efter 10 minuter. Att laga falafel i ugn blir inte likadant som ifall man friterar dem, men det kan ändå vara ett alternativ.

falafel i ugn

Historia och ursprung

Falafelns ursprung är omdiskuterad, men de flesta experter är eniga om att rätten har sitt ursprung bland kopterna i Egypten, som gjorde falafel som ett köttfritt alternativ i samband med fastan.

Från Alexandria tros rätten ha spridits vidare till andra delar av Mellanöstern och Levanten. I Mellanöstern har falafel länge varit ett populärt snacks och gatumat. Rätten serveras även som mezze.

Falafel serverad som meze

Förutom Egypten är det bland annat Libanon och Yemen som gör anspråk som skapare av falafel. Israel har å andra sidan också gjort anspråk på rätten som en av deras nationalrätter, vilket många i arabvärlden sett som en grov förolämpning och stöld.

I modern tid har det blivit så populärt i Egypten att till och med McDonald’s skapat och serverat ”McFalafel”. Men det är inte bara i Mellanöstern som falafeln är älskad, utan runtom i världen har vegetarianer och veganer anammat falafel som ett köttfritt alternativ.

Falafelbollar i en skål

Världens största falafel

Världens största falafel gjordes år 2012 i Amman, Jordanien. Den vägde hela 74,75 kilo. Rekordet för största servering innehas av Al-Kafaat University i Libanon, där kocken Ramzi Choueiri tog hjälp av studenter för att servera 5173 kilo falafel år 2010.

Falafel och näring

Falafel är inte bara gott att äta, utan dessa kikärtsbollar är dessutom fullpackade med näring. Falafel som görs på kikärtor har ett högt proteinvärde och innehåller även näringsämnen så som järn, kalcium, magnesium, kalium, zink m.fl.

Om man tillagar falafel i en airfryer undviker man dessutom den stora mängden olja som absorberas av falafelbollarna i samband med vanlig fritering.


Har du testat mitt falafel recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

Alfred

Friday 19th of May 2023

Är torkad koriander blad eller frön? 😅

Alexander Waltner

Friday 19th of May 2023

Det är torkade blad som har krossats :) Finns att köpa från kryddhyllan i alla mataffärer.

Simon H

Thursday 26th of January 2023

Hejsan,

Följde ditt recept men valde att ha i lite vitlök, rökt paprikapulver, sedan vända dem i mjöl och till sist i spröd panering. Det blev supergott, hela familjen blev nöjd.

Tackar så mkt för ett supergott recept! :)

Alexander Waltner

Friday 27th of January 2023

Hej Simon, Vad kul att höra :) Tack själv för att du tog dig tid att lämna en kommentar!

Mikael

Monday 16th of January 2023

Bra och tydligt recept. Tyvärr gjorde jag blundern att koka kikärtorna efter blötläggningen. De föll isär i fritös och stekpanna. Testade till slut i ugn, där de höll de ihop bättre men blev spröda och ömtåliga. Smaken var dock perfekt! Kommer ta ett omtag på detta recept och göra rätt den gången :)

Alexander Waltner

Monday 16th of January 2023

Hej Mikael, tack för din kommentar! Kul att du gillade smaken :) Det blir förhoppningsvis bättre nästa gång om du inte kokar kikärtorna. De faller lätt samman då. Tyvärr är det därför det tar lite längre tid att göra hemgjord falafel då man måste blötlägga kikärtorna själv. Men det mesta av jobbet görs ju av sig självt, som tur är.

Anders W

Sunday 24th of July 2022

De blev mycket fina! Tillsatte även chili o vitlök. Dock: Sju Kryddor ger en tydlig smak av jul. Hur kommer det sig att du föreslår 7 kryddor? Gott blev det iallafall!!!

Alexander Waltner

Monday 25th of July 2022

Tack för din kommentar Anders. Kul att höra! :) Sju kryddor är en typisk kryddmix från Mellanöstern och många recept därifrån använder just denna kryddmix i falafel, eller en liknande blandning. Men sen kan falafel innehålla olika kryddning också, men jag gillar just denna.

Anders Reinhold

Sunday 24th of July 2022

Hejsan, Tycker det var svårt att mixa kikärterna. Fick skrapa ner massan från väggarna hela tiden. Har du nått tips eller kanske en mixer som funkar bättre än min

Alexander Waltner

Monday 25th of July 2022

Hej Anders, det kanske kan skilja lite mellan olika sorters kikärter. Eller hur länge de legat i vattnet osv. Jag har använt en mixer från Ninja tidigare och numera använder jag en från Kitchenaid. Båda dessa är kraftfulla. Hoppas att det smakade bra med falafel!

Skip to Recipe