Fläskfilégryta är en relativt enkel och mättande maträtt som brukar vara uppskattad av hela familjen. På cirka 30-40 minuter har du en färdig middag enligt detta recept.
Skogschampinjoner och grädde gör fläskfilégrytan mustig och krämig. Jag rekommenderar kokt ris eller potatis som tillbehör till denna rätt.
Tips för att lyckas med fläskfilégryta
- Använd en traktörpanna eller gryta
- Bryn köttet i omgångar
- Använd 40% grädde och standardmjölk 3%
- Torka av fläskfilén med hushållspapper eller en handduk

Redskap som jag har använt
Råvaror som jag har använt
Nedan kan du se vilka råvaror och märken som jag har använt för att göra detta recept. Denna information delar jag för att du ska kunna följa receptet till punkt och pricka samt som inspiration.
Självklart kan du välja vilka råvaror och märken som du själv vill använda utifrån budget och egna preferenser.
- Fläskfilé (kravmärkt, ICA)
- Skogschampinjoner (eko, ICA)
- Schalottenlök (eko, ICA)
- Tomatpuré från Kung Markatta
- Grädde och mjölk från Wapnö
- Tamarisoja från Kung Markatta
- Dijonsenap från Kung Markatta
- Äppelcidervinäger från Kung Markatta
- Maizena majsstärkelse
- Smör från Skånemejerier (kravmärkt)
- Persilja, egenodlad
- Köttbuljongtärning från Kung Markatta

Fläskfilégryta
Fläskfilégryta är en enkel rätt att laga som brukar vara omtyckt av hela familjen. Den kan med fördel serveras med både potatis och ris.
Detta recept blir till cirka 4 portioner fläskfilégryta.
Ingredienser
- 700-800 gram fläskfilé
- 250 gram skogschampinjoner
- 3 schalottenlökar
- 1 msk tomatpuré
- 3 dl grädde
- 2 dl mjölk (standard 3%)
- 1 msk tamarisoja
- 2 tsk dijonsenap
- 1 tsk äppelcidervinäger eller rödvinsvinäger
- 1 tsk maizena (majsstärkelse)
- 60 gram smör
- 1 Köttbuljongtärning
- 20-25 gram persilja (färsk)
- Salt & peppar
Gör så här
- Skala och finhacka 3 schalottenlökar
- Skölj och skiva 250 gram champinjoner
- Torka av fläskfilén med hushållspapper eller en handduk. Skär sedan fläskfilén i strimlor. Värm sedan upp en stekpanna på medelhög värme och lägg i 30 gram smör.
- Bryn köttet tills det får en fin yta på båda sidor, cirka 1-2 minuter vardera. Gör i två omgångar ifall allting inte får plats i stekpannan. Lägg sedan över köttet som brynts på en tallrik och ställ åt sidan.
- Lägg i 30 gram smör i stekpannan och stek sedan löken i 1-2 minuter innan du tillsätter 1 msk tomatpuré och rör runt med en slev.
- Lägg i den skivade champinjonen och stek svampen i 1-2 minuter. Häll sedan i 3 dl grädde, 2 dl mjölk, 1 msk tamarisoja, 2 tsk dijonsenap och 1 tsk äppelcidervinäger eller rödvinsvänger samt 1 köttbuljongtärning.
- Ta 1 tsk maizena (majsstärkelse) och blanda ut det med 2 tsk vatten i en liten skål. Rör runt så att det blandas och häll sedan ner det i stekpannan.
- Låt koka upp under omrörning i cirka 1-2 minuter. Sänk sedan värmen och låt puttra på svag värme medans du kokar ris eller potatis.
- Smaka av och tillsätt eventuellt salt & peppar efter eget tycke. Lägg sedan i fläskfiléstrimlorna i stekpannan. Höj till medelvärme och rör runt i cirka 1 minut.
- Blanda ner 20-25 gram färsk persilja som du klipper eller grovhackar. Servera sedan din fläskfilégryta med kokt ris eller potatis.
Anteckningar
Skogschampinjoner går även under namnet Kastanjechampinjoner.
Bryn köttet i två omgångar så att du inte fyller stekpannan med för mycket kött åt gången.
Du kan även laga denna rätt i en gryta. Jag föredrar dock att göra det i en traktörpanna, som är något djupare än en vanlig stekpanna.
Rekommenderade produkter
Har du lagat mitt recept på fläskfilégryta? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!