Skip to Content

Gambas al Ajillo – Vitlöksräkor (spansk tapas)

Gambas al Ajillo – Vitlöksräkor (spansk tapas)

Gambas al ajillo är en klassisk tapasrätt från Spanien. På svenska kan man säga vitlöksräkor och det är så gott och enkelt att laga hemma!

Mitt recept på vitlöksräkor är hämtat från Spanien, bland annat från Málaga där  jag bott i två års tid. Gambas al ajillo är nämligen en av mina favoriträtter från det spanska köket.

Efter flera försök har jag nu kommit fram till ett recept som blir lika gott hemma i Sverige. Jag hoppas att det ska smaka och längre ner kan du även läsa mer om historian bakom Gambas al ajillo samt hur rätten serveras i Spanien. 

gambas al ajillo restaurang

Hur serveras Gambas al Ajillo? 

I Spanien serveras vitlöksräkor i en så kallad cazuela, som är en slags keramikskål. Många tapasrätter från Spanien serveras i en cazuela och oftast brukar rätten då även tillagas direkt i cazuelan. 

Gambas al ajillo brukar serveras med rykande het olja, direkt från spisen. Det är ganska läckert när servitören kommer in med vitlöksräkor i en cazuela där oljan fortfarande bubblar.

Räkorna svalnar dock ganska snabbt, så det gäller att inte vänta för länge. De är nämligen som godast när räkorna fortfarande är varma och heta, utan att det bränns i munnen. 

Redskap som jag använt för detta recept

Historia och ursprung

Gambas al ajillo är en typisk tapasrätt i Spanien, som serveras mer eller mindre i hela landet. Ursprunget är okänt, men en del menar att rätten uppkom efter spanska inkvisitionen. 

I Mexiko är exempelvis Al Ajillo kombinationen av vitlök och guajillo chili. Latinamerika har aji mirasol och aji panca. En del menar att spanjorerna tog med sig detta tillbaka till Spanien och gjorde ett eget tillägg i form av räkor.

Idag är gambas al ajillo särskilt populärt i centrala och södra Spanien. Nästan varje restaurang serverar vitlöksräkor och det är verkligen en stående klassiker på alla tapasmenyer. 

gambas al ajillo ursprung

Är det någon skillnad på Gambas al ajillo och Gambas pil pil? 

Kort och gott kan man säga att dessa två rätter är mer eller mindre samma. Skillnaden är egentligen att Gambas pil pil även brukar innehålla paprikapulver samt att det alltid innehåller cayennepeppar eller quindilla. 

Man skulle kunna beskriva det som vitlöksräkor och heta vitlöksräkor. I Spanien används båda namnen ibland för att beskriva samma rätt. En del kallar vitlöksräkor för gambas al ajillo och en del säger gambas pil pil. 

gambas pil pil
vitlöksräkor - Gambas Al Ajillo

Gambas al Ajillo - Vitlöksräkor

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Total tid: 20 minuter

Vitlöksräkor, eller Gambas al Ajillo som man säger i Spanien är en klassisk tapasrätt med en härlig och fin vitlökssmak.

En väldigt populär rätt, som faktiskt är ganska enkel att laga. Mitt Gambas al ajillo recept är gjort på spanskt vis, men är även lätt att göra hemma i Sverige.

Detta recept ger 4 portioner, men kan enkelt halveras ifall man är två personer som är sugna på vitlöksräkor!

På bilden visas 1 portion.

Ingredienser

 • 800 gram räkor (skalade och upptinade)
 • 7-8 vitlöksklyftor
 • 2 dl olivolja (extra jungfru)
 • 1 tsk cayennepeppar (eller torkad chili)
 • 50 ml vitt vin (gärna från Spanien)
 • 1 msk hackad persilja
 • Salt

Gör så här

 1. Häll i olivoljan i en stekpanna och låt den bli varm medans du skalar vitlöken. Har din spis 9 steg, så rekommenderar jag 7 eller läget mellan 7:an och 8:an.
 2. Skär vitlöken i lagom tunna skivor
 3. Lägg i vitlöken i stekpannan och låt den steka i 1-2 minuter. Den ska inte bli bränd.
 4. Häll i cayennepeppar och rör runt. Låt steka tillsammans med vitlöken i 1 minut.
 5. Lägg i räkorna och sprinkla över en nypa salt. Stek dem cirka 1 minut på varje sida.
 6. Häll sedan i vinet och rör runt. Låt det puttra i några minuter på medelhög värme så att alkoholen avdunstar. Ös gärna lite av oljan och vinet från samma stekpanna och häll över räkorna samtidigt som det puttrar.
 7. Ta av stekpannan från plattan. Blanda i den hackade persiljan och rör runt. Servera räkorna direkt med en rykande het temperatur.


Doppa gärna något gott bröd i oljan. Det är smaskens!

Anteckningar

Det spelar inte så stor roll vilka räkor man använder, men gärna lite större räkor. Ifall du använder frysta räkor så ska de vara upptinade innan man lägger i dem i stekpannan.

Något som är viktigt är att räkorna inte tillagas för länge. De ska vara tillagade, men inte sega. Använder man mindre räkor får tillagningstiden anpassas och bli något kortare.

Vill man ha mer hetta så kan man ta i lite mer cayennepeppar. Men 1 tsk tycker jag är lagom för smaken.

Traditionellt används torkad chilifrukt, guindilla picante. Men detta kan vara svårt att få tag på i Sverige och cayennepeppar funkar utmärkt.

Använd gärna ekologiska råvaror i den utsträckning det är möjligt. Det blir godare smak och mer hälsosamt. Dessutom hjälper du till att bevara en biologisk mångfald.

Så här lagar du vitlöksräkor steg för steg 

För dig som föredrar steg för steg med bilder så har du bilder och text nedan från när jag lagade gambas al ajillo i vår gamla lägenhet i Málaga. 

Steg 1

Börja med att hälla i olivoljan i en stekpanna. Låt oljan och pannan bli varm. Skala vitlöksklyftorna under tiden.

Steg 2

Skär vitlöken i lagom tunna skivor och lägg i dem i stekpannan. Låt steka i 2-3 minuter innan du går vidare till steg 3. 

stekt vitlök till gambas al ajillo

Steg 3

Häll i 1 tsk cayennepeppar. Börja så iallafall första gången du lagar denna rätt. Vet du med dig att du inte gillar stark mat så kan du självklart utesluta cayennepeppar.

En del älskar stark mat och då kan du gott ha i 1,5 tsk cayennepeppar för extra hetta. Personligen tycker jag att det är lagom med 1 tsk cayennepeppar då jag inte vill att hettan ska ta över smaken. 

Låt vitlöken fräsa med cayennepepparn i 1-2 minuter innan du går vidare till steg 4. 

vitlöksräkor cayennepeppar

Steg 4

Lägg i räkorna i stekpannan och stek någon minut på varje sida. Tillsätt sedan vitt vin och låt puttra i några minuter till så att alkoholen avdunstar. 

Vitlöksräkor i stekpannan med cayennepeppar

Steg 5

Ta av stekpannan från plattan och blanda i persiljan. Rör runt och servera direkt från stekpannan eller häll över räkor och olja i en traditionell cazuela.

Man kan självklart servera denna rätt hur man vill, men tänk på att för bästa smak och upplevelse bör gambas al ajillo serveras rykande het. 

Gambas Al Ajillo recept

Förslag på andra tapasrätter som passar till vitlöksräkor


Har du provat mitt Gambas al Ajillo recept? Lämna gärna ett betyg och en kommentar. Det är alltid uppskattat!

Marie Grandell

Friday 26th of January 2024

Supergott hade inget vitt vin men det gick bra med vitvinsvinäger vi bara satt och njöt ville inte att det skulle ta slut

Ann Katrin Berggren

Tuesday 9th of May 2023

Trevligt och välskrivet ,inspirerande recept.Ska testa denna veckan👍

Alexander Waltner

Tuesday 9th of May 2023

Tack så mycket! Kul att höra :) Hoppas det ska smaka!

tittie

Friday 14th of April 2023

Hej! Vi brukar servera gambas al ajillo med ekologisk linguin pasta.Vannamei räkor med olivolja tunt skuren vitlök, chili flakes samt lite citronsaft istället för vitt vin. Blir supersmarrigt o så enkelt att göra.Toppar med hyvlad parmesan

Gunbritt

Monday 21st of February 2022

Tusen tack för detta recept. En favoriträtt när jag är på Gran Canaria. En rätt man aldrig blir trött på.

Lena Larsson

Saturday 22nd of January 2022

Hej! Finns det något man möjligen kan ersätta det vita vinet med? Har sett så många recept jag velat pröva, med vitt vin så det vore toppen om det finns något man kan byta till.

Anders Randel

Sunday 28th of January 2024

@Alexander Waltner, Vad sägs om alkoholfritt vitt vin? Finns på Systemet och i snabbköp. Håller sig länge i kylen. Torr vit Martini vermouth håller sig också länge i kylen. Utmärkt ersättare. Och vanligt vitt vin kan frysas i tärningar.

Alexander Waltner

Saturday 22nd of January 2022

Hej Lena,

Vitvinsvinäger skulle du nog kunna använda istället, men det har jag inte provat själv. Möjligen äppelcidervinäger om du blandar 50/50 med vatten. Har även läst att Ginger ale ska kunna ersätta vin i matlagning.

Skip to Recipe