Skip to Content

Grekisk sallad

Grekisk sallad

Grekisk sallad är en klassiker som är älskad både av grekerna själva, men också av de flesta turister som reser till Grekland och den grekiska övärlden. Få maträtter är så uppfriskande och tillfredställande som en grekisk sallad en varm sommardag. 

Om man saknar Grekland går det snabbt att slänga ihop en grekisk sallad. Jag har smakat många olika varianter under mina resor och detta recept är det som jag hittills tycker är godast. 

Trots namnet använder man inte någon ”sallad” i salladen, utan endast grönsaker i form av tomat, grön paprika och gurka. Detta blandar man sedan med rödlök, olivolja, fetaost och kalamata-oliver. Då får man en klassisk grekisk sallad. 

Tips för att lyckas med en grekisk sallad

Grekisk sallad må vara en av de simplaste rätterna från det grekiska köket, men något som är viktigt är råvarorna man använder. Utan goda grönsaker och oliver, fetaost, olivolja av bra kvalité så blir det inte lika gott. 

Använd tomater på kvist som luktar gott, gärna ekologiska. Olivoljan ska vara extra virgin och gärna från Grekland. Oliverna ska vara Kalamata för bästa resultat. 

Grekisk sallad recept

Grekisk Sallad

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 15 minuter
Total tid: 15 minuter

Grekisk sallad är enkelt att slänga ihop och kan se ut på många olika vis. Ingredienserna kan även skilja sig något beroende på var i Grekland den serveras.

Men något som alltid stämmer är att det är en uppfriskande och otroligt god sallad att servera när solen skiner.

Detta recept ger 2 tallrikar med grekisk sallad, alternativt 4 portioner eller 6 små portioner.

Ingredienser

 • 3-4 tomater på kvist
 • 1 gurka (skalad)
 • 1 grön paprika
 • 1/2 rödlök
 • 6 msk olivolja av hög kvalité (extra virgin)
 • 20 urkärnade oliver (Kalamata)
 • 20 kapris (cirka 1 msk)
 • 200 gram fetaost
 • 1 msk oregano

Gör så här

 1. Ta fram en stor skål eller två djupa tallrikar.
 2. Skär alla grönsaker i jämnstora bitar och lägg i skålen eller fördela hälften hälften i varsin tallrik.
 3. Kärna ur oliverna och dela dem på mitten.
 4. Lägg i kapris.
 5. Blanda runt och häll i olivoljan, antingen 6 msk i en stor skål eller 3 msk vardera.
 6. Dela fetaosten på mitten och lägg på toppen. Strössla över oregano och ringla över lite olivolja.
 7. Servera direkt och lägg gärna en hel oliv på toppen som garnering.

Anteckningar

Kapris kan uteslutas, men sedan jag fick det serverat i en grekisk sallad på den grekiska ön Milos har det varit en given ingrediens som ger det där lilla extra.

Historia och ursprung

På grekiska är salladen känd som ”Horiatiki” (grekiska: χωριάτικη σαλάτα), vilket kan översättas som bondsallad eller by-sallad. Man äter främst Horiatiki på sommaren.

Vem som skapade den första grekiska salladen är inte känt, men något som de flesta experter är överens om är att det är ett relativt modernt inslag bland grekiska maträtter.

Tomat blev nämligen inte populärt inom det grekiska köket förrän i slutet av 1800-talet. Den grekiska salladen tros ha sitt ursprung från landsbygden med tanke på dess grekiska namn.

Grekisk sallad i grekland

En traditionell grekisk sallad serveras aldrig med vanlig sallad så som isbergssallad eller romansallad. Dessa salladstyper odlas på vintern i Grekland och denna rätt serverar man främst under de varma sommarmånaderna. 

Vilka ingredienser som ingår skiljer sig beroende på var i Grekland den grekiska salladen serveras. Men traditionellt använder man alltid gurka, rödlök, tomat, grön paprika, olivolja, fetaost och oliver. Vanligtvis brukar man toppa med oregano och lite salt & peppar. 

Man kan också lägga till olika typer av kryddor så som mynta, basilika och fänkål. På vissa öar är det vanligt att man lägger i kapris, vilket gör den grekiska salladen ännu godare. Vissa recept inkluderar även en skvätt rödvinsvinäger.  


Har du gjort grekisk sallad enligt detta recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

Oscar

Sunday 7th of April 2024

Kul, aldrig hört om kapris i en grekisk sallad. Det kommer jag testa. Tack för tipset.

Skip to Recipe