Skip to Content

Lammfärsbiffar

Lammfärsbiffar

Lammfärsbiffar görs på lammfärs och resulterar i en saftigare variant på biffar tack vare en högre fetthalt. I mina biffar på lammfärs kryddar jag bland annat med rosmarin och timjan. 

Förslag på tillbehör

Lammfärsbiffar har en god och riklig smak i sig själv tack vare lammköttet. De är också saftiga och kan även stekas längre utan att de blir torra.

Det mesta passar bra till och personligen kan jag rekommendera ugnsrostade grönsaker och rotfrukter med valfri sås.

Annars kan du också servera kokt potatis till dina lammfärsbiffar. Ajvar är ett tillbehör som passar utmärkt, likväl som tzatziki.

Vill man inte att tillbehör ska ta över smaken från lammköttet, så kan jag tipsa om att äta det med mintsås eller rosmarinsås, som passar bra till lamm.

lammfärsbiffar med potatis och sås

lammfärsbiffar

Lammfärsbiffar

Antal: 16-20 lammfärsbiffar
Förberedelse: 1 timme
Tillagningstid: 20 minuter
Total tid: 1 timme 20 minuter

Lammfärsbiffar är enkelt att laga och blir oftast saftigare än andra typer av biffar tack vare en högre fetthalt i lammfärsen.

Servera med valfritt tillbehör. Detta recept ger cirka 16-20 lammfärsbiffar per 1 kilo färs beroende på varje biffs storlek.

Ingredienser

 • 1 kilo lammfärs
 • 1 vitlöksklyfta
 • 2 msk hackad rosmarin (färsk)
 • 1 tsk timjan (torkad)
 • 1 tsk persilja (torkad)
 • 2 krm spiskummin
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk bikarbonat
 • 1 ägg
 • 0,5 dl ströbröd

Gör så här

 1. Ta fram en stor bunke/skål där allt får plats. Lägg i lammfärsen.
 2. Finhacka färsk rosmarin (cirka 2 matskedar). Strö sedan rosmarinen över färsen.
 3. Pressa 1 vitlöksklyfta och lägg i det i skålen med färsen.
 4. Blanda ner övriga ingredienser i skålen (timjan, persilja, salt, spiskummin, bikarbonat, ägg och ströbröd). Mixa allting med händerna så att allting blandas väl.
 5. Täck över bunken/skålen och ställ in i kylen i cirka 1 timme (detta framhäver smaken)
 6. Ta ut lammfärsblandningen ur kylen och forma färsen till biffar. Storleken spelar inte så stor roll, det viktigaste är att de alla har ungefär samma storlek.
 7. Ta fram en stekpanna och värm upp den med cirka 1 msk olivolja. När stekpannan blivit varm så steker du lammfärsbiffarna i omgångar, cirka 5-7 st per stekning beroende på stekpannans storlek.
 8. Stek biffarna på medelhög värme någon minut på varje sida så att de får en fin yta. Sänk sedan värmen till medelvärmeoch stek dem i 5-7 minuter tills de är färdiga. Lägg de färdiga biffarna i en skål och täck över med folie eller en tallrik så att de får vila och håller sig varma.
 9. Servera med valfritt tillbehör, exempelvis ugnsrostade morötter, potatis och rosmarinsås.

Anteckningar

Häll gärna i 1-2 msk smör och ös över biffarna under stekning för att göra dem extra saftiga.

För bästa resultat så steker du samtidigt i flera stekpannor, alternativt tar bort olja och smör från pannan mellan varje stekning och hettar upp stekpannan igen, innan du lägger i nästa omgång med lammfärsbiffar.

Det går att steka vidare i samma olja och smör, men det blir allra bäst ifall du steker varje set med biffar som en helt ny omgång.


Har du testat att göra mitt recept på lammfärsbiffar? Lämna gärna en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Monica

Sunday 2nd of July 2023

Hej Mycket goda lammfärsbiffar tyckte alla. Jag utelämnade dock bikarbonat för jag vet inte varför det skulle behövas. Berätta gärna, är det för att få dem lite lättare?

Alexander Waltner

Monday 3rd of July 2023

Hej Monica, Vad kul att höra! Bikarbonat kan göra biffarna mer saftiga :) Det är ett litet knep man kan använda.

Skip to Recipe