Skip to Content

Lasagne

Lasagne

Lasagne är en klassisk maträtt från Italien som jag själv har älskat sedan barnsben. Det är en återkommande favorit för mig och många andra. En traditionell lasagne består av ragú, pasta (lasagneplattor) och bechamelsås som toppas av ett lager riven ost.

Godast blir det om man låter ragún puttra i minst 1,5 timme eller två timmar. Visst går det att slänga ihop en lasagne snabbare än så, men det är värt den extra tillagningstiden. Likaså är det värt att göra en hemgjord bechamelsås, även om det också funkar att köpa färdig bechamelsås i mataffären.

Valet av färs kan vara allt ifrån nötfärs till blandfärs, eller något mer ”spännande” så som fårfärs eller älgfärs. Jag brukar variera vilken typ av färs som jag använder, men traditionellt brukar man ha hälften nötfärs och hälften fläskfärs, alternativt 100% nötfärs.

Sedan finns det många olika varianter, exempelvis Lasagna alla Napoletana, Lasagna alla Portofino, Lasagna alla Genovese och Lasagna alla Bolognese bara för att nämna några regionala varianter.

En hemgjord lasagne är perfekt att göra om man planerar att spendera en dag hemma och umgås med familjen samtidigt som man vill äta något gott. Merparten av tillagningstiden behöver nämligen inte spenderas i köket, utan det mesta lagar sig själv, även om man måste röra runt och hålla koll med jämna mellanrum.

Svenska recept på lasagne inkluderar sällan morötter och selleri, men båda dessa ingredienser är inkluderade i en traditionell ragú i form av soffritto, som är en klassisk grund i matlagning runt Medelhavet som görs på lika mängd lök, selleri och morot som sedan blir stekt i olivolja. Skippa därför inte detta steg om du vill göra en klassisk lasagne al Forno.

Il Soffritto

Traditionellt brukar man även ha i rödvin när man gör ragún. Det vill jag också gärna rekommendera och då gärna ett italienskt vin förstås. I det fall som man inte har möjlighet eller vill använda rödvin i maten så kan man ersätta det till viss del med rödvinsvinäger utspätt med vatten.

När det gäller kryddor så är det sällan som man använder vitlök i lasagne. Likaså är det många som gör ragú utan oregano, basilika eller persilja. Personligen föredrar jag dock att ha i lite torkad oregano och basilika i min variant på lasagne.

Vanligtvis brukar man göra 4-5 lager med lasagnepasta som varvas med ragú och bechamelsås. Det går bra att göra färre lager också, men gör åtminstone 3 lager. Använder du hårda lasagneplattor kan dessa med fördel klippas för att passa ugnsformen. När du använder hårda lasagneplattor är det också viktigt att du ser till att de är täckta med sås. Annars kan det bli att de inte tillagas ordentligt och blir hårda.

lasagne al forno

Lasagne

Antal: 6 portioner
Förberedelse: 1 timme 30 minuter
Tillagningstid: 1 timme
Total tid: 2 timmar 30 minuter

Lasagne al Forno är en klassisk maträtt från Italien som också blivit en favorit hos många i Sverige.

Du kan även halvera detta recept om du vill göra en mindre portion lasagne. Jag föredrar dock att göra lite extra när man väl tar sig tiden att laga en hemgjord lasagne.

Ingredienser

 • 1 kilo blandfärs
 • 700 gram passerade tomater
 • 2 dl gul lök (finhackad)
 • 2 dl selleri (finhackad)
 • 2 dl morot (finhackad)
 • 3 msk tomatpuré
 • 2 dl rödvin
 • 2 msk olivolja
 • 2-3 dl vatten
 • 3 köttbuljongstärningar
 • 2 tsk oregano (torkad)
 • 2 tsk basilika (torkad)
 • 2 lagerblad
 • Riven ost (150 gram)
 • 70 gram parmesanost (riven)
 • 1 liter mjölk
 • 70 gram smör

Gör så här

Ragú

 1. Börja med att skala lök. Finhacka sedan lök, morötter och selleri så att du har 2 dl av varje i finhackad form.
 2. Värm upp en gryta eller större kastrull med 1 msk olivolja. Stek sedan lök, morötter och selleri på medelvärme i 5 minuter.
 3. Tillsätt 3 msk tomatpuré och rör runt. Bryn sedan köttet i grytan/kastrullen tills färsen fått färg.
 4. Tillsätt 2 dl rödvin och låt reducera till hälften.
 5. Häll ner 700 gram passerade tomater och 2 dl vatten tillsammans med 3 köttbuljongstärningar, 2 tsk torkad oregano, 2 tsk torkad basilika och 2 lagerblad samt 2 krm nymald svartpeppar.
 6. Höj värmen på plattan och låt koka upp. Sänk sedan värmen direkt och låt din ragú puttra i cirka 1,5 timme utan lock. Rör runt med jämna mellanrum. Smaka sedan av och tillsätt eventuellt mer salt. Om din ragú förlorar för mycket vätska så kan du ta i ½ dl vatten åt gången.

När det är cirka 25 minuter kvar tills din ragú puttrat färdigt så gör du i ordning bechamelsåsen och sätter ugnen på 200 grader.

Bechamelsås

 1. Börja med att smälta 70 gram smör i en kastrull som har plats för minst 2 liter vätska. När smöret bubblar så har du plattan på medelvärme och häller i 5 msk vetemjöl samtidigt som du rör runt i kastrullen.
 2. Låt smör- och mjölblandningen "stekas" i cirka 1 minut innan du börjar hälla ner mjölk i kastrullen.
 3. Tillsätt 5 dl mjölk samtidigt som du rör runt i kastrullen. Häll i 1 dl mjölk åt gången så att det inte blir klumpar. Fortsätt att röra runt i kastrullen.
 4. När bechamelsåsen börjar tjockna tillsätter du resten av mjölken tillsammans med 70 gram riven parmesanost och ½ tsk mald muskotnöt och 1 nypa salt och peppar. Fortsätt hela tiden att röra runt i såsen tills den tjocknar. Bechamelsåsen ska ha en konsistens så att den täcker baksidan av en träslev om du stoppar ner den i såsen. Ta av bechamelsåsen från plattan och ställ åt sidan.

Sätt ihop lasagnen

 1. Ta fram en ugnssäker form och lägg ut ett lager med ragú. Klipp ut lasagneplattorna så att de passar i din ugnsform. Lägg sedan ut ett lager med lasagneplattor över ragún.
 2. Häll sedan över 1 lager med ragú och bechamelsås. Upprepa sedan med ett lager lasagneplattor, ragú och bechamelsås tills du har använt upp allting. Det ska helst bli 4-5 lager med lasagneplattor. Var noga med att spara tillräckligt med bechamelsås så att det kan täcka översta lagret.
 3. Riv 200 gram ost och lägg ut jämnt fördelat på toppen av din lasagne. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40-45 minuter eller tills lasagnen har fått en gyllene färg på toppen.
 4. Låt svalna i 5-10 minuter innan servering. Garnera gärna med färsk basilika.

Anteckningar

Har du inget rödvin kan du istället ta 2 dl vatten och 1 msk rödvinsvinäger. Det blir inte riktigt samma djup i ragún, men det blir ändå gott och funkar om man inte har möjlighet att använda rödvin.

Skip to Recipe