Wokad morning glory är en klassisk gatumatsrätt i Thailand. På svenska heter morning glory ”vattenspenat” och denna säljs ofta i asiatiska livsmedelsaffärer.
Själva rätten kan serveras som sidorätt eller tillsammans med thailändskt jasminris för att det ska bli mer matigt. Det är en smakrik maträtt som är både nyttig och god.
På Thailändska heter rätten Pad Pak Boong Fai Deang, som kan översättas till wokad morning glory.

Fai daeng betyder bokstavligen röd eld och syftar till hur en röd flamma bildas när man slänger i grönsakerna i den varma wokpannan, som tillagas över eld/gaslåga i Thailand.
Det är en otroligt smakrik maträtt som också har hetta utan att det starka tar över. Wokad morning glory är också en relativt enkel maträtt att laga hemma, så länge du följer varje steg i receptet nedan.
Tips för att laga en god morning glory
Det allra viktigaste är att använda rätt ingredienser. Dessa hittar du på närmsta asiatiska livsmedelsaffär.
Tyvärr har svenska mataffärer sällan ett bra utbud eller så betalar du helt enkelt mer för samma produkt jämfört med den lokala asiatiska livsmedelsaffären.
- Använd äkta ingredienser från Asien.
- Förbered allting innan du värmer upp wokpannan.
- Se till att wokpannan är väldigt varm när du börjar.
- Använd koreansk soybean paste (Donjeang)
Redskap som jag använt för att göra detta recept

Wokad morning glory
Morning glory eller Pad Pak Boong som man säger i Thailand serveras ofta som sidorätt eller som lunch/middag tillsammans med ris.
Detta recept ger cirka 4 portioner.
Ingredienser
- 400 gram morning glory
- 3-4 röd chili (thai bird's eye)
- 4-5 vitlöksklyftor
- 1 msk oystersås
- 1 msk soybean paste
- 1 tsk ljus soja
- 1 tsk socker
- 1,5 msk neutral olja
- 4 msk vatten
Gör så här
- Hacka chili och vitlök
- Tvätta vattenspenaten och skär sedan den bladiga delen i bitar om 10 cm. Skär sedan resterande del av vattenspenaten i bitar om 5 cm.
- Blanda soja, oystersås, soybean paste och socker tillsammans med 2 msk vatten i en liten skål. Rör runt med en sked.
- Värm en wokpanna på hög värme och häll i 1,5 msk matolja när pannan är varm.
- Lägg i vitlök och chili och låt steka i 15-30 sekunder. Häll sedan i vattenspenaten i wokpannan och låt den wokas i 2 minuter. Rör runt med jämna mellanrum och vänd på vattenspenaten.
- Häll i 2 msk vatten och rör runt. (Detta hjälper vattenspenaten att mjukna).
- Häll sedan över såsen i wokpannan och låt allting wokas i 1 minut. Ta av från plattan och servera direkt som det är eller tillsammans med ris.
Anteckningar
Är du känslig för stark chili kan du minska antalet chili du lägger i woken alternativt välja vanlig röd chili, som är mildare.
Vill du ha genuin thailändsk smak på denna maträtt så är det dock minst 3-4 thai bird's eye chili som gäller.
Tänk på att wokpannan måste vara väldigt varm. Plattan bör vara på 8 eller 9 för att det ska wokas ordentligt.
Rekommenderade produkter
Steg för steg
Börja med att hacka vitlök och chili som på bilden nedan. I Thailand kärnar man inte ur chilin, men det blir lite mindre starkt ifall du kärnar ur chilin (rekommenderas).

Skölj vattenspenaten (morning glory) och skär sedan den bladiga delen högst upp i bitar som är 10 cm långa. Resten av vattenspenaten skär du i bitar som är 5 cm.

Förbered såsen. Häll i 1 tsk ljus soja i en skål tillsammans med 1 msk oystersås, soybean paste (Donjeang) och 1 tsk socker. Tillsätt 2 msk vatten och rör runt med en sked tills allting blandats.

Värm upp wokpannan på hög värme. Wokpannan ska bli riktigt varm. Häll sedan i 1,5 msk matolja, exempelvis rapsolja eller solrosolja som är neutral i smaken.
Lägg i chili och vitlök i wokpannan. Rör runt tills det har gått 15-30 sekunder. Lägg sedan i vattenspenaten (morning glory) och låt allting wokas i två minuter.
Tänk på att vända runt vattenspenaten under tiden. Rör runt med jämna mellanrum.

Häll sedan i 2 msk vatten och rör runt. Tillsätt såsen och låt allting wokas i ytterligare 1 minut.
Efter det är din wokade morning glory färdig och redo att serveras, antingen som den är eller tillsammans med thailändskt jasminris.

Har du smakat mitt recept på wokad morning glory? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar och säg vad du tyckte!