Skip to Content

Palsternacksmos

Palsternacksmos

Palsternacksmos är en typ av mos som görs på palsternacka. Ett klimatsmart tillbehör som passar till mycket och är enkelt att laga hemma.

Mosad palsternacka smakar mer än vanlig potatismos och har även en något sötare smak. Palsternacksmos passar utmärkt till vilt eller grillat, men även diverse biffar och fisk. 

Palsternackan tillhör samma släkte som moroten. Rotfrukten har varit omtalad i Sverige sedan åtminstone 1500-talet, men redan under Antikens Grekland odlades palsternacka av de gamla grekerna.

Det är en gröda med litet klimatavtryck som växer på samma vis som morötter. Palsternacka odlas framförallt i södra Sverige och förekommer även i vilt tillstånd.

Varianter

En del föredrar att blanda i potatis eller morötter i sin palsternacksmos, men personligen föredrar jag att enbart använda palsternacka. Du kan också smaksätta med pressad vitlök eller andra kryddor som koriander eller persilja. 

palsternacksmos

Palsternacksmos

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Total tid: 25 minuter

Palsternacksmos är ett smakrikt alternativ till vanlig potatismos, som görs på palsternacka.

Detta recept ger cirka 4 portioner.

Ingredienser

 • 600 g palsternacka
 • 2 dl vispgrädde
 • 1 ägg
 • 1 tsk timjan
 • 1 krm vitpeppar
 • 2 krm salt

Gör så här

 1. Koka upp vatten i en kastrull och börja med att skala palsternackan. Skär sedan i bitar och lägg i palsternackan i det kokande vattnet i cirka 5-10 minuter tills den blivit mjuk.
 2. Vispa ihop 2 dl vispgräde och 1 ägg tills det blir krämigt och fluffigt.
 3. Häll av vattnet och mosa palsternackan med en potatispress.
 4. Blanda i vispgrädden tillsammans med 1 tsk timjan och 1 kryddmått vitpeppar samt två kryddmått salt.
 5. Värm upp palsternacksmoset innan servering och servera sedan till valfritt tillbehör, exempelvis biffar eller en köttbit.

Har du lagat palsternacksmos enligt mitt recept? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Skip to Recipe