Pannkakor är en klassisk maträtt som finns i en rad olika varianter världen över. I Sverige gör vi traditionellt pannkakor på mjölk, vetemjöl och ägg som man vispar ihop för att sedan steka i smör.
Vad man äter till pannkakor i Sverige skiljer sig från olika delar av landet. Vissa föredrar att äta med sylt och grädde medans andra hellre vill ha glass likväl som att vissa har både sylt och socker.
Längre ner i denna artikel finner du ett klassiskt recept på svenska pannkakor med steg för steg instruktioner.
Tips för att lyckas med pannkakor
- Låt pannkakssmeten stå och svälla i minst 15-30 minuter
- Låt stekpannan bli varm innan du häller på smeten
- Använd en gjutjärnspanna
- Grädda pannkakorna på medelvärme
- Vänd ej pannkakan innan smeten har blivit fast

Redskap som jag har använt
Råvaror som jag har använt för detta recept
Nedan kan du se exakt vilka råvaror och märken som jag har använt för att göra detta recept. Denna information delar jag som inspiration samt för att göra det möjligt för andra att följa receptet till punkt och pricka.
Självklart kan du själv välja vilka råvaror och märken som du vill använda utifrån budget och egna preferenser.
- Kravmärkta ägg från Görslövsgården
- Mjölk från Wapnö (3%)
- Vetemjöl från Saltå Kvarn
- Finmalet havssalt från Celtic Sea Salt
- Ekologiskt smör från Skånemejerier
Vanliga frågor och svar
Hur länge klarar sig pannkaka i kylen?
Pannkakor kan förvaras i kylskåp i cirka 3-5 dagar.
När ska man vända på pannkakan?
Pannkakan ska inte vändas förrän smeten har blivit fast. Det ska alltså inte vara någon lös smet kvar när du vänder på pannkakan i stekpannan.
Varför ska man låta Pannkakssmeten svälla?
Att låta pannkakssmeten svälla är inget krav för att lyckas, utan detta görs för att mjölet ska dra åt sig av vätskan. Smeten håller då bättre ihop och det är mindre risk för att pannkakorna ska gå sönder under gräddning.
Måste Pannkakssmet vila?
Du kan grädda pannkakor direkt utan att låta pannkakssmeten vila, men det är rekommenderat att åtminstone vänta i 15 minuter innan gräddning för att pannkakorna ska hålla ihop bättre.
Kan man förbereda Pannkakssmet kvällen innan?
Det går bra att förbereda pannkakssmet kvällen innan. Pannkakorna blir då oftast godare och lättare att steka. Men var noga med att täcka över skålen med pannkakssmet så att smeten inte drar till sig någon lukt från kylskåpet.

Historia & ursprung
I Sverige har pannkakan funnits under flera århundraden, troligtvis ända sedan forntiden. 1538 nämns pannkakor för första gången i en svensk skrift av Olaus Petri. Förr i tiden gräddade man pannkakor över öppen eld.
Vilken land som kom på pannkakan är okänt, men det som är klart är att pannkakor funnits i olika former sedan urminnes tider. De första skriftliga källorna där pannkakor nämns går tillbaka till antikens Grekland, cirka 400 år före Kristus.
Där nämns pannkakan i dikter av bland annat Kratinos och Magnes. I Grekland har rätten samma namn än idag, Teganites eller Tiganites. Namnet härleds till det grekiska ordet tagenon, som betyder stekpanna.


Pannkakor
Pannkakor är en riktig klassiker bland svensk husmanskost. Det är relativt enkelt att göra och det kräver inte allt för många ingredienser.
Ingredienser
- 8 dl standardmjölk (3%)
- 4 dl vetemjöl
- 3 ägg
- 0,5 tsk finmalet havssalt
- Smör till stekning
Gör så här
- Knäck 3 ägg i en bunke och vispa sedan ihop äggen med 8 dl standardmjölk.
- Häll i lite mjöl i taget samtidigt som du rör runt. Fortsätt tills du har hällt i 4 dl vetemjöl. Tillsätt sedan 0,5 tsk finmalet havssalt och rör runt.
- Låt gärna smeten stå och svälla i 15 minuter så att mjölet och vätskan binder sig mer.
- Värm upp en stekpanna på 6:an (medelvärme). När stekpannan är varm lägger du i en klick smör. Ta sedan 1 dl pannkakssmet och häll ut det i stekpannan.
- Låt stekpannan gräddas på ena sidan tills att smeten har blivit fast. Vänd sedan på pannkakan med hjälp av en pannkaksspade eller genom att kasta upp pannkakan i luften. Grädda sedan andra sidan i cirka 30-60 sekunder tills den också har fått färg.
- Lägg över pannkakan på en tallrik och upprepa steg 4 - 6 tills du inte längre har någon pannkakssmet kvar.
Anteckningar
Låt stekpannan bli varm innan du lägger i smör och pannkakssmet. Grädda sedan på medelvärme så att inte pannkakorna bränns.
Vispa ner lite mjöl i taget för att undvika klumpar i pannkakssmeten.
Rekommenderade produkter
Andra varianter på pannkakor
- Amerikanska pannkakor
- Norsk Svele
- Bananpannkaka
- Pikelets
- Blini
- Tiganites
- Palacsinta
- Uttapam
- Apam Balik
- Pannenkoeken
- Naleśniki
Har du gjort pannkakor enligt detta recept? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!