Skip to Content

Potatisgratäng

Potatisgratäng

Här är mitt recept på Potatisgratäng, som är både krämigt och enkelt att göra med få ingredienser. Färdig på cirka 60 minuter.

Potatisgratäng har sitt ursprung i Frankrike, men är idag en självklar klassiker även i det svenska köket. Första gången som potatisgratäng omnämnts i skrift var den 12 juli år 1788.

Det var i de franska alperna och regionen Dauphine där den första potatisgratängen ska ha lagats. Sedan dess har den också fått en given plats i Sverige som tillbehör, exempelvis till en god köttbit eller vegetarisk biff.  

Tips för att lyckas med din potatisgratäng

 • Använd gärna en mjölig potatissort.
 • Tänk på att inte fylla med vispgrädde hela vägen upp till kanten. Lämna åtminstone 1 cm upp till kanten för att undvika att det bubblar över i ugnen.
 • Toppa gärna med färsk timjan vid servering.

Potatisgratäng med ost

En del recept inkluderar även ett lager med ost på toppen. Personligen tycker jag att det blir fräschare utan ost och därför har jag inte tagit med det i mitt recept nedan.

Vill du ha ett topplager med gratinerad ost så kan du toppa din potatisgratäng med cirka 150 gram riven ost, gärna någon lagrad ost – exempelvis cheddar eller Västerbottensost.

Redskap som jag använt

Potatisgratäng

Potatisgratäng

Antal: 4-6 portioner
Förberedelse: 20 minuter
Tillagningstid: 50 minuter
Total tid: 1 timme 10 minuter

Potatisgratäng är ett klassiskt tillbehör som passar till det mesta. Det är väldigt gott och relativt enkelt att göra då rätten tillagas i ugnen.

Ingredienser

 • 1 kilo potatis
 • 5 dl vispgrädde (40%)
 • 1 gul lök
 • 3-4 vitlöksklyftor
 • 3 krm salt
 • 2 krm svartpeppar
 • 10 gram smör

Gör så här

 1. Starta ugnen och ställ in den på 225 grader.
 2. Skala potatisen och skiva i tunna skivor
 3. Finhacka lök.
 4. Smöra en ugnsform och lägg sedan ett lager med skivad potatis i botten.
 5. Pressa 1-2 vitllöksklyftor över potatisen och sprid sedan ut hälften av den finhackade löken. Krydda med 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.
 6. Gör sedan ett nytt lager på samma sätt med potatis, vitlök, lök och kryddor.
 7. Avsluta med ett tredje lager potatis och se till att det ligger jämnt fördelat i ugnsformen. Häll sedan över vispgrädden.
 8. Grädda potatisgratängen i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 40-50 minuter.

Anteckningar

Ser potatisgratängen bränd ut kan du flytta ner ugnsformen till en lägre nivå i ugnen. Din potatisgratäng är färdig när potatisen är klar. Ta gärna ut den efter 40 minuter och känn med en potatissticka eller gaffel.


Har du smakat detta krämiga recept på potatisgratäng? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe