Skip to Content

Soutzoukakia

Soutzoukakia

Soutzoukakia är grekiska köttbullar i tomatsås med rött vin. Rätten kom till Grekland på 1900-talet och har egentligen sitt ursprung i staden Smyrni, som numera är känd som Izmir. De kallas även för soutzoukakia smyrneika (grekiska: σουτζουκάκια σμυρνέικα).

Jag älskar allt som har med grekisk mat att göra, så det är med glädje som jag delar med mig av detta traditionella recept på soutzoukakia.

Tips för att lyckas med Soutzoukakia

Spiskummin är nyckeln till den unika smaken på Soutzoukakia. För att lyckas så bra som möjligt så ska du inte hoppa över steget med att låta färsblandningen stå och dra sig en timme i kylen.

Det andra steget man inte ska hoppa över är att låta köttbullarna puttra vidare i tomatsåsen i minst 15 minuter, gärna uppemot 30 minuter om man har tid över.

Välj ett rött vin som du gillar, gärna från Grekland. I just mitt recept har jag använt mig av ett italienskt naturvin som heter Coste di Moro, som är prisvärt och smakrikt samtidigt som det är ekologiskt och utan tillsatser.

Tillagning i ugn eller stekning

Traditionellt brukar man steka soutzoukakia i olja, men många väljer även att tillaga dem i ugnen då det blir mindre oljigt och fettigt. Personligen föredrar jag att tillaga soutzoukakia i ugnen och det är även det som jag har gjort i mitt recept.

Serveringsförslag

Soutzoukakia serveras vanligtvis med ris, potatis, pommes eller grekisk sallad. Jag föredrar basmatiris till mina grekiska köttbullar i tomatsås då riset hjälper till att suga upp såsen och alla dess smaker.

Soutzoukakia

Soutzoukakia

Antal: 6 portioner
Förberedelse: 30 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Total tid: 1 timme 10 minuter

Soutzoukakia är namnet på en grekisk maträtt som kan beskrivas som grekiska köttbullar i tomatsås. En smakrik rätt som traditionellt serveras med ris eller potatis.

Ingredienser

Köttbullarna

  • 1 kilo nötfärs
  • 3 vitlöksklyftor (pressade)
  • 2 ägg
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk finmalet havssalt

Tomatsåsen

  • Passerade tomater (800 gram)
  • 2,5 dl rödvin
  • 1 riven gullök
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor (pressade)
  • 1 msk honung
  • 1 msk köttfond
  • 2 tsk spiskummin
  • 3 lagerblad

Gör så här

  1. Ta fram en stor skål och blanda ner alla ingredienser till köttbullarna. Mixa runt med händerna tills allting är sammanblandat. Täck över skålen och ställ in i kylen. Låt stå i cirka 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200 grader (över/under värme)
  3. Forma köttbullarna så att de får en avlång form. Traditionellt brukar varje köttbulle väga cirka 70 gram.
  4. Placera ut köttbullarna i en ugnsform eller på en plåt som är klädd med bakmatta eller bakplåtspapper. Tillaga dem sedan i ugn i cirka 30 minuter eller tills de har fått färg.
  5. Ta fram och värm upp en stor stekpanna eller traktörpanna.
  6. Häll i 2 msk olivolja. Riv sedan gullöken på rivjärn och stek i någon minut tills den blir genomskinlig.
  7. Tillsätt tomatpuré, spiskummin och pressad vitlök i stekpannan. Rör runt och låt steka i cirka 2 minuter.
  8. Häll ner 2,5 dl rödvin, 800 gram passerade tomater och 1 msk köttbuljong. Koka upp och sänk sedan värmen så att det puttrar på låg värme. Lägg sedan i lagerblad och 1 msk honung. Låt puttra i cirka 30 minuter eller tills såsen får en tjockare konsistens.
  9. Ta ut köttbullarna från ugnen när dem är klara. Lägg sedan i dem i tomatsåsen och låt puttra på svag värme i cirka 15-20 minuter. Se till att de täcks av tomatsåsen.
  10. Servera med basmatiris eller potatis.

Anteckningar

Det viktigaste när du gör Soutzoukakia är inte hur många gram varje köttbulle väger, utan att de har en enhetlig storlek så att allting tillagas jämt i ugnen.

Skip to Recipe