Pajdeg utgör grunden i majoriteten av alla matpajer och fungerar då som ett skal för pajens innehåll. Pajdegen blir alltså till ett pajskal.
Pajskal finns oftast att köpa färdiga i mataffären, men innehåller då oftast en rad olika tillsatser. Dessutom får man inte själv välja vilka ägg, mjöl och salt som används.
Att göra egen pajdeg hemma är busenkelt och ännu enklare blir det ifall du äger en matberedare eller köksassistent som blandar samman ingredienserna till en degklump.
Saknar du matberedare eller köksassistent kan du alltid göra pajdegen för hand genom att blanda ner ingredienserna i en bunke. Mixa sedan med händerna tills du får en enhetlig degklump som håller samman.
Tips för att lyckas med hemgjord pajdeg
- Använd en matberedare eller köksassistent.
- Använd rumstempererat smör eller skär smöret i mindre bitar.
- Nagga pajen innan gräddning i ugnen.
- Grädda pajskalet i cirka 10 minuter i ugnen.

Redskap som jag använt
- Pajform från Pillivuyt (27cm)
- Måttsats i rostfritt stål
- Matberedare från Ninja
Råvaror som jag använt
Nedan kan du se exakta ingredienser och vilka märken jag använt för att göra denna pajdeg. Som alltid kan ni självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva vill och har möjlighet till.
Denna information skriver jag för transparens och som inspiration ifall man vill använda exakt samma recept och ingredienser som mig.
- Ekologiska ägg från Görslövsgården
- Vetemjöl från Saltåkvarn (eko)
- Oraffinerat havssalt (finmalet) från Celtic Sea Salt
- Vanligt kranvatten

Pajdeg - grundrecept
En pajdeg utgör basen i många matpajer. Det går oftast att köpa färdiga pajskal till matpaj, men det är enkelt att göra egen pajdeg hemma.
Detta recept är anpassat för att passa pajformer som har en diameter på 25-27 cm.
Ingredienser
- 100 gram smör (ej margarin)
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk vatten
- 3 krm havssalt (finmalet)
Gör så här
- Ta fram en matberedare
- Mät upp 100 gram smör (ej margarin) och tärna sedan smöret eller skär i mindre bitar.
- Lägg i smöret tillsammans med mjöl, salt och vatten i matberedaren. Mixa runt tills allting har blandats samman till en degklump. Detta tar oftast 1-2 minuter beroende på vilken matberedare man använder.
- Tryck ut pajdegen i en pajform som är mellan 25-27 cm så att det blir ett jämnt lager. Nagga sedan med en gaffel och grädda pajskalet i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter.
Anteckningar
Du kan också knåda ihop din pajdeg för hand ifall du inte äger en matberedare. Detta tar något längre tid, men blir i slutändan lika bra som i maskin.
Utan matberedare får du blanda ner alla ingredienser i en bunke och sedan jobba ihop allt till en deg.
Rekommenderade produkter
Matpajer
Nedan kan du se olika matpajer som jag lagat med denna pajdeg som yttre pajskal.
Vanliga frågor och svar
Pajdegen kan göras dagen innan och förvaras i kylen över natten. Allra godast blir det såklart ifall degen är nygjord i samband med tillagning.
Färdiga pajdegar finns i de flesta mataffärer. Tyvärr innehåller dessa ofta olika tillsatser och konserveringsmedel.
Förgräddning av pajskal görs främst för att det håller ihop bättre när fyllning lagts i pajskalet. Det säkerställer också att botten på pajskalet inte blir degigt.
Pajdegar håller i några dagar under förutsättning att de förvaras i kylen i en lufttät burk.
Att nagga pajskalet innebär att man tar en gaffel och trycker försiktigt så att det blir små hål. Detta förhindrar att luftbubblor bildas i pajskalet.
Har du provat mitt pajdegsrecept? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte.