Skip to Content

Tomatpaj

Tomatpaj

Tomatpaj är en av mina favoritpajer. Det är en enkel paj som är matig och har mycket smak utan att det behövs många olika ingredienser.

På cirka 1 timme har du en välsmakande paj med tomater som kan serveras som lunch, brunch eller till middag. I mitt recept kombinerar jag mindre tomater med soltorkade tomater.

Tips för att lyckas med tomatpaj

Något som är särskilt viktigt om man vill göra en god tomatpaj är att välja tomater med omsorg. Det gör stor skillnad och är något som jag varmt kan rekommendera att göra.

Köper du tomater på kvist så ska det komma en behaglig doft av tomat när du luktar på kvisten. Även valet av parmesanost gör skillnad för detta recept, eftersom att det är en större bit parmesanost som används i fyllningen.

Du vet att tomatpajen är färdig när du tagit ut den och känt efter om den ”dallrig” eller inte när du skakar lite försiktigt på pajformen. Ställ den gärna på ett galler och skaka lite lätt från sida till sida för att se om det rör sig eller om den är någorlunda fast.

  • Gör egen pajdej enligt receptet nedan
  • Använd tomater med god smak
  • Välj en god parmesanost
  • Håll koll på pajen efter cirka 30 minuter
Tomatpaj på galler

Redskap som jag använt

Råvaror som jag använt

Ni kan självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva har möjlighet till. Denna lista ger jag som referens för någon som vill följa receptet till punkt och pricka.

Valet av råvaror kan göra stor skillnad för smak och resultat. Jag hoppas att du finner denna information hjälpsam.

  • Tomater från Vikentomater
  • Röd lök (Ica, Eko)
  • Vitlök (Ica, Eko)
  • Parmesanost (Kullagourmet)
  • Soltorkade tomater (Ica, Eko)
  • Vispgrädde från Wapnö
  • Ekologiska kryddor från Ica
  • Kravmärkta ägg från Görslövsgården
  • Finmalet havssalt från Celtic Sea Salt
  • Olivolja (extra jungfru) från Urtekram
tomatpaj

Tomatpaj

Antal: 4-6 portioner
Förberedelse: 20 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Total tid: 1 timme

Tomatpaj är en enkel och smakrik paj som passar både till lunch och brunch samt till middag.

Ingredienser

  • 250 gram romantica-tomater (cirka 16-18 st)
  • 1 röd lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 200 gram parmesanost
  • 10 soltorkade tomater
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde (40%)
  • 1 tsk finmalet havssalt
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 tsk olivolja till stekning

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk finmalet havssalt
  • 2 msk kallt vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över/under värme)
  2. Finhacka lök och vitlök. Lägg över i en mindre skål och ställ åt sidan.
  3. Skär soltorkade tomater i mindre bitar och skär romantica-tomaterna på mitten.
  4. Ta fram 100 gram smör och skär i mindre bitar. Lägg ner smöret i en matberedare tillsammans med 3 dl mjöl och 0,5 tsk finmalet havssalt samt 2 msk kallt vatten. Mixa ihop till en degklump i matberedaren. Ta fram en pajform (cirka 25-27 cm i diameter) och tryck ut pajdegen så att den täcker hela formen.
  5. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda sedan formen med pajdej i ugnen i cirka 10 minuter. Ta sedan ut pajformen och ställ åt sidan.
  6. Värm upp en stekpanna på medelvärme och tillsätt 2 tsk olivolja.
  7. Fräs lök och vitlök i några minuter. Under tiden börjar du med äggstanningen.
  8. Ta fram en bunke och knäck 3 ägg i bunken. Häll ner 2 dl vispgrädde tillsammans med rosmarin, oregano, basilika och svartpeppar. Grovriv 200 gram parmesanost och häll ner i bunken.
  9. Lägg ut lök och vitlök i botten av pajformen tillsammans med de soltorkade tomaterna. Häll sedan över äggstanningen och placera ut tomathalvorna jämt fördelat i pajformen.
  10. Grädda tomatpajen i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter. Ta sedan ut pajen och låt stå i cirka 10 minuter innan servering.

Anteckningar

Har du inte tillgång till en matberedare kan du knåda ihop pajdegen för hand. Tänk på att detta kan ta längre tid än ifall du gör samma process i en matberedare.

Vanliga frågor och svar

Hur länge håller tomatpaj i kylen?

Om du förvarar tomatpajen i en lufttät burk i kylskåpet håller den åtminstone i 2-3 dagar.

Kan man frysa in tomatpaj?

Det går bra att frysa in pajen. Den är dock som godast när den är nygräddad.


Har du testat mitt recept på tomatpaj? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe